Här kan du ta del av insändare vi publicerat de senaste åren
2024
Vellinge som 50-åring skulle må bra av att ta det lite lugnt och ta hand om sig mer.
Miljöpartiet vill att Vellinge kommun ska värna om sina natur- och kulturvärden och bli en ledande natur, miljö-och klimatkommun. För Vellinges del innebär det att stärka miljö- och naturvård samt klimatarbetet. Att naturvärden och barnens/kommande generationers möjligheter ska prioriteras före exploatering är av stor vikt, liksom att lärande om natur- och djurliv får större möjligheter och värdet av ekosystemtjänster lyfts fram.
När nu vår kommun fyller 50 år, så hoppas vi att den utlovade nostalgiresan som ska publiceras i Vellinge Kommuniké, lyfter fram det.
Vi hoppas också att nu när kommunen är i medelåldern, så ska det innebära att erfarenheterna från de senaste 50 åren lett till insikter om hur viktigt det är att stärka samhörigheten i kommunen.
Förutom det som planeras under födelsedagsåret, så hoppas vi att med mognaden kommer viljan att möjliggöra ökat medborgarinflytande, under de kommande åren, genom till exempel e-förslag, medborgardialoger och medborgarbudgetar. Vellinges medborgare är värda att lyssnas till och ges ökade möjligheter till att dela sina kunskaper och idéer för Vellinges bästa.
Vi välkomnar även att barnen ges möjligheter till att både reflektera över dåtiden och framtiden och att skolorna och omsorgsboenden ges lite extra uppmärksamhet. Vi hoppas att firandet av 50-åringen skänker både glädje och tid till eftertanke.
Robert Löfgren Peter Bergqvist
Styrelsen Miljöpartiet Styrelsen Miljöpartiet
Uppskattning till alla fantastiska volontärer och föreningar!
Volontärers betydelse sträcker sig långt och påverkar vårt Vellinge positivt på många sätt. Genom sin tid och engagemang erbjuder våra fantastiska volontärer i Vellinge ovärderlig hjälp till organisationer, samhället och enskilda individer. Deras arbete får fler att utvecklas och möjlighet att uppleva mer, ger stöd till dem i behov, stärker barn, ungas och vuxnas fysiska och psykiska hälsa.
De bidrar till att förbättra miljön och kunskapen om vår natur och vår kulturhistoria. Volontärarbete inspirerar också andra, sprider medkänsla och bygger starkare samhällen genom att skapa en känsla av gemenskap och samarbete.
Att stödja varandra är fundamentalt för vårt välbefinnande och samhällets hälsa. Genom att erbjuda stöd visar vi empati, skapar starkare band och främjar en känsla av samhörighet. Det ger inte bara tröst och hjälp i svåra tider, utan det kan också öka självförtroendet och ge en känsla av syfte och mening i livet. Genom att vara där för varandra kan vi bygga upp ett tryggare och mer samarbetsvilligt Vellinge.
Miljöpartiet vill att Vellinge kommun ska visa mer uppskattning och främja det arbete som sker inom alla föreningar och de som lägger ner tid och engagemang. Kommunen behöver uppmuntra och underlätta för dessa. Visa förståelse till det fantastiska jobb som görs. Det behöver finnas tydligare och transparenta riktlinjer som styr hur kommuner tilldelar stöd till föreningarna.
Genom ett rikt förenings- och kulturliv ges möjligheter till gemenskap och utveckling. Organisationer som ger stöd till våra medborgare ska ges uppmärksamhet och resurser.
Miljöpartiet försökte förgäves få gehör för ett ökat fokus på möjligheterna för kommunens föreningar, när budgeten togs inför 2024.
Låt våra volontärer och engagerade samhällsmedlemmar, som donerar sin tid och arbetskraft, få de bästa långsiktiga möjligheterna framöver!
Angela Everbäck Ann Stenberg
Kommunstyrelsen Omsorgsnämnden
Vad hände med visionen om stöd till våra unga?
I januari 2022 antog Vellinge kommunstyrelse en Drogförebyggande plan med visionen att kommunen skulle vara fri från missbruk och skador orsakade av alkohol, tobak och andra droger.
Det var viktigt att förebygga bruk och missbruk i tidig ålder, eftersom riskfylld konsumtion som inleds i unga år tenderar att fortsätta och öka genom livet.
”I Vellinge kommun råder nolltolerans mot droger och för att nå framgång i arbetet krävs en kombination av åtgärder och insatser som involverar såväl kommunens verksamheter som polis och andra myndigheter, föreningsliv och inte minst vårdnadshavarna”, menade kommunstyrelsen ordförande.
Enligt Region Skånes senaste folkhälsoenkät toppar Vellinges unga statistik i länet över användning av alkohol. När det gäller narkotika är användningen i årskurs nio en av de högsta i länet.
Ungdomscentralen erbjuder ungdomar mellan 13 och 25 år råd- och stödsamtal med korta väntetider samt bistånd gällande både missbruk, psykisk ohälsa och sysselsättning samt möjlighet att lämna drogtester. Kombinationen av behandlande samtal och drogtester utan särskilt myndighetsbeslut var ett led i att fler unga i Vellinge kommun ska vara drogfria. En drogterapeut på 75% anställdes
Fram till oktober 2023 hade 82 unga fått hjälp och stöd inom den öppna verksamheten med upp till tio stödsamtal.
I december 2023 kunde vi plötsligt läsa i media att kommunen tänkte dra in de fria stödsamtalen och tjänsten som drogterapeut. Detta besked kom som ett dråpslag för en del av oss i Omsorgsnämnden. Även råd och stöd för föräldrar utifrån drogmissbruk tas bort.
Nu undrar vi om den drogförebyggande verksamheten, som nu läggs ned, på mindre än två år verkligen nått visionens mål om att kommunen blivit fri från missbruksproblem bland de unga? Att ersätta den kompetens och de möjligheter som drogterapeuten ger, genom att lägga ner Ungdomscentralen, är något Miljöpartiet reagerar på. Att sen mena att det är arbetsbrist som är orsaken till att tjänsten läggs ner, är upprörande.
Vi upplever det som dumsnålt. Vad hände med visionen?
Ann Stenberg Håkan Bjerking
Omsorgsnämnden Miljöpartiet Vellinge Utbildningsnämnden Miljöpartiet Vellinge
Kvinnojouren, en livsviktig verksamhet!
Några av oss politiker i Vellinge var i januari på studiebesök hos Kvinnojouren Söderslätt, en
verksamhet som hjälper och stödjer inte bara kvinnor, utan även män och familjer som lever i
eller söker stöd för våld i nära relationer. Då vi i Miljöpartiet anser att denna fråga är viktig och
angelägen för våra kommuninvånare, var vi intresserade av att besöka och informera oss om
deras verksamhet och situation i dagsläget. Vi togs emot av ordförande samt verksamhetsledare
och fick ett intressant samtal om nuläget i verksamheten, utmaningar och framtid.
Vellinge kommun tillsammans med Svedala och Trelleborg stödjer Kvinnojouren Söderslätt med en
summa utifrån varje invånare och år, 1 kr från Vellinges sida, vilken tyvärr inte är någon större
summa. Miljöpartiet har tillsammans med andra partier, yrkat på att stödet borde höjas då
vår kommun inte erbjuder våra invånare stöd med denna form av kompetens i egen regi utan
behöver verksamheten för att fylla behovet, som för många i allra högsta grad är verkligt! Vi
menar att stödet borde ökas till 6 kr per invånare och år.
Kvinnojouren har en gedigen och seriös verksamhet med möjlighet till att erbjuda både stöd i
form av tex jourtelefon, samtalsstöd och utbildningar samt skyddat boende för de som behöver
ta sig ur sin situation med tex säkerhetsbedömningar och tätt stöd i processen. Det är glädjande
att se deras engagemang och professionalitet i frågan men samtidigt bekymrande att behovet är
stort. Vi behöver ta ett större ansvar i frågan och kunna hjälpa till att förebygga, så färre
människor hamnar i långtgående våldsamma hemförhållanden, oavsett adress och social status.
Vi vet från olika forskningsrapporter att trygga hemförhållanden är en skyddsfaktor för
våra barn och unga, och att ett otryggt hem med inslag av våld som bevittnas av barn genererar
mer våld hos kommande generation. Med ökade medel kan Kvinnojouren Söderslätt satsa på mer
förebyggande arbete och utbildning för att tidigt upptäcka, och därmed vara en del i att stoppa
våldet och otryggheten som vi alla berörs av på något sätt i vardagen.
Anna Matson Ann Stenberg
Miljöpartiet Miljöpartiet
2023
Babet – Ovädret som ger nya lärdomar
Vilka är då lärdomarna? Vid senaste kommunfullmäktige antogs styrdokument för Kris-och krigsledningsplan. Styrdokumentet syftar till att skapa en strategisk inriktning för arbetet med krisberedskap i Vellinge kommun. I dokumentet betonas det att kommunens största utmaning när det gäller risker, är översvämningar och avbrott av Falsterbobron då det är den enda förbindelsen ner mot Ljunghusen och Skanör med Falsterbo.
Mot bakgrund av erfarenheterna av ovädret Babet, kommer utvärderingen ha stor betydelse för uppdateringar och förtydliganden i styrdokumentet. Det gäller även den rutin för kriskommunikation som kommunen har och i vilken det bland annat anges hur information till allmänheten ska skötas under en kris eller extraordinär händelse.
Inför ovädrets annalkande publicerades endast kortfattade varningar på kommunens hemsida och Facebooksida och det hänvisades i stället till SMHI för mer information om väderutvecklingen. Vi menar att det är viktigt att medborgarna vet hur man kommer i kontakt med kommunen vid kriser och att man vet var man kan vända sig även efter arbetstid och på helger. Vi har kunnat läsa hur bland annat Kämpinge vattensportklubb förgäves försökte få kontakt med kommunen. Den 23/10, alltså först på måndagen efter ovädret som inträffade natten till fredagen, lades ett inlägg om hur arbetet med uppröjning påbörjats ut tillsammans med en varning för farorna. Detta, menar vi, hade behövt kommuniceras tydligare och tidigare.
Miljöpartiet vill rikta ett tack till de som har jobbat med åtgärder före och under stormen, och som nu fortfarande arbetar med det som ovädret Babet orsakade. Nu är det viktigt att det görs en omfattande utvärdering och att även föreningar och privatpersoner ges möjlighet att delge sina erfarenheter. Det är viktigt att kommunen aktivt tar kontakt för att förhöra sig om situationen.
Hur ska de drabbade få hjälp? Redan 2015 fick Miljöpartiet bifall till en motion om att Vellinge kommun skulle undersöka möjligheten att starta en kommunal ”översvämningsfond” eller annat alternativ för långsiktig avsättning av medel för översvämningsdrabbade. Det har hittills tyvärr inte genomförts men vi försöker nu på nytt lyfta denna möjlighet.
Angela Everbäck Karin Larsson
Kommunstyrelsen. Miljöpartiet Tekniska nämnden. Miljöpartiet
Skolan måste ha förutsättningar att möta varje elev på bästa sätt!
Skolan ska vara en trygg plats som möjliggör att varje elev utmanas och utvecklas utifrån sina förutsättningar. Lusten att lära ska alltid vara i fokus! Barns och ungas rätt till insatser i skolan måste stärkas utifrån varje elevs specifika behov. Vi menar därför att det behövs ökade resurser för att ge elever extra stöd, något som vi hade med i vårt budgetförslag för 2024. Tilläggsbelopp måste beviljas enklare och vi stödjer förslaget om att budget, för extraordinära insatser, läggs ut på skolenheterna i grundbeloppet. Tanken är att dessa pengar kan användas till lärmiljöer som är gynnsamma för elever i behov av extra insatser samt till social- eller specialpedagoger. Elever med vissa diagnoser kan behöva att en specialpedagog gör en extra genomgång enskilt för just dem, så att de inte sitter en hel lektion utan att ha fått grepp om vad det handlar om och vad de förväntas göra.
Vidare hade Miljöpartiet gärna sett att det resursteam som startades 2020 och enligt utvärdering har gjort skolan tillgänglig för flera elever som tidigare antingen inte kom till skolan eller inte fungerade i den vanliga skolmiljön, kunde få fortsätta sin verksamhet.
Dessutom vill vi se satsningar på elevhälsans preventiva arbete. Psykisk ohälsa och ökad droganvändning gör att såväl förebyggande som direkta åtgärder inom dessa områden behövs och även detta hade vi tagit höjd för i vår budget.
Förutom mer pengar till elevhälsoteamen så gav vår budget utrymme för en förstärkning av lönerna för kommunens pedagoger och skolledare samt höjt friskvårdsbidrag för alla kommunanställda. Något som efterfrågades av de fackliga organisationerna i deras yrkande inför budget 2024.
Slutligen vill vi att skolan ska vara en del av naturkommunen Vellinge och vi vill säkra varje barns rätt till naturnära skola genom att värna grönytor på förskole- och skolgårdar. Vi ser gärna att skolträdgårdar med fruktträd och bärbuskar anläggs, och vi vill satsa på säkra skolvägar och bilfria zoner vid kritiska tidpunkter.
Ge våra pedagoger och skolledare möjlighet att skapa bästa möjliga förutsättningar för alla barn och ungdomar i kommunen!
Håkan Bjerking Filippa Rolf
Miljöpartiet, Utbildningsnämnden Miljöpartiet, Miljö-och Byggnadsnämnden
Sluta skrämma djuren. Skärp reglerna för pyroteknik!
Många människor, djur och natur drabbas ofrivilligt av användningen av pyroteknik. Vi anser därför att det behövs mer långtgående regler för fyrverkerier än vad vi har i Vellinge idag. Kommunen har redan nu möjlighet att skärpa reglerna inom detaljplanelagt område, men vi menar att man bör försöka få till stånd särskilda ordningsregler som gör det möjligt att innefatta hela kommunen, det vill säga även områden som inte är detaljplanelagda, t.ex. landsbygd och kustnära områden.
Vi fick tyvärr inget gehör för vår motion om skärpta regler för pyroteknik vid Kommunfullmäktiges senaste möte. SD ville till och med yrka avslag på hela motionen då de anser att de som bor ute på landet (utanför detaljplanelagt område) helt fritt ska kunna fortsätta använda pyroteknik överallt, när som helst. Det ”hör till att det smäller lite då och då på landet”, var SD:s resonemang. Övriga partier tycker att rådande regler räcker bra.
Vi i Miljöpartiet ställer oss kritiska till detta. Varför ska några få förstöra för så många? Några minuters glädje ställs mot lidandet hos de djur som blir skadade och sorgen hos deras ägare. Tamdjur blir så skrämda att de måste få lugnande medel och vilda djur stressas och skräms på flykt, med stor skaderisk. Det drabbar även djurägare som inte kan fira nyår för att de måste värna om sina djur. När det skjuts raketer vid andra tidpunkter än på nyårsafton har inte djurägarna kunnat förbereda sina djur och därför blir olycksrisken ännu större. Hur roligt man än tycker det är med raketer är det helt enkelt inte värt det!
Filippa Rolf Susanna Petersén
Miljöpartiet de gröna Miljöpartiet de gröna
Vi fortsätter kämpa för naturum och konstcentrum på Strandbaden!
Miljöpartiet vill att det ska göras en analys av möjligheterna och konsekvenserna av en återetablering av naturum/natur- och konstcentrum på Strandbaden Falsterbo. Tyvärr fick denna motion vid senaste kommunfullmäktige stöd enbart från KD och SD.
Naturum/natur- och konstcentrum kompletterade varandra, vilket är mycket värdefullt, inte minst ur ett barnperspektiv. Dessa verksamheter bidrog till upplevelser, kunskap och gemenskap för många människor och bör ges möjlighet att återetableras.
Konsekvensen när verksamheterna lades ner handlar dels om förlusten av den pedagogiska verksamhet som byggts upp, dels om att Näset förlorat en kreativ mötesplats över generationsgränserna. Arbetet riktades mycket mot förskolor, skolor och äldreboenden.
Vi vill påminna om vad naturum och konstcentrum betydde. Det är något som ett SPA och konferenshotell aldrig kan ersätta. Naturum och konstcentrum var:
· En mötesplats och besökscentrum för natur- och kulturvärden på Falsterbonäset som bidrog till att öka kunskapen och engagemanget för naturvård, områdesskydd, miljöfrågor och biologisk mångfald.
· En resurs i Vellinge kommuns övergripande arbete med att vara en attraktiv kommun med en långsiktigt hållbar livsmiljö.
· Ett sätt att locka turister till Falsterbonäset och dess natur.
· Ett sätt att förmedla aktuell forskning och spegla aktuella naturvårdsfrågor till allmänheten.
· En plats där det erbjöds naturpedagogisk verksamhet beträffande flytt- och häckfåglar.
· Ett sätt att öka kunskaperna om människans plats i naturen genom att belysa olika ämnen såsom klimatförändringar, ekosystemtjänster och miljömål.
· Ett ställe som kunde erbjuda guidningar för skolklasser och övriga besökare på plats i naturum Falsterbo och i närområdet.
Allt detta levde nu nedlagda naturum och konstcenter upp till.
Miljöpartiet kämpar vidare!
Angela Everbäck Håkan Bjerking
Miljöpartiet de gröna Miljöpartiet de gröna
Vellinge kommun uppfyller endast 4 av 13 åtaganden för en Klimatkommun
Vellinge kommun har ett uttalat mål om att vara klimatpositivt senast år 2045. Kommunen har förbundit sig att minska sin klimatpåverkan. Utöver att minska utsläpp av växthusgaser är klimatanpassningsarbetet en viktig uppgift för svenska kommuner.
Kommunerna är nyckelspelare i Sveriges klimatarbete. Mot bakgrund av det gör IVL, Svenska Miljöinstitutet, en kartläggning av hur långt de svenska kommunerna kommit i det arbetet.
Av någon anledning har Vellinge kommun valt att inte delta i kartläggningenundersökningen. Det innebär att man inte kan jämföra Vellinge med andra kommuner.
Medborgarna i Vellinge är värda och berättigade till oberoende information om var deras kommun befinner sig i klimatarbetet i förhållande till uppsatta mål och andra kommuner.
Det är uppenbart att Vellinge kommun måste öka takten i klimatarbetet.
Miljöpartiet de gröna Miljöpartiet de gröna
Karin Larsson Robert Löfgren
Nej till mobilmast i Naturskyddsområde. Skydda vår Natur!
Vi kämpar för att Kanalskogen ska värnas och vårdas som det
naturreservat det är!
Ett privat bolag har fått godkännande för markarrende för en mobilmast
med funktionshus i naturreservatet Kanalskogen. Miljöpartiet de gröna
och Kristdemokraterna har tydligt markerat att vi är emot det beslutet.
En 30 meter hög mobilmast inom ett område som är klassat som naturreservat,
riksintresse för friluftsliv och kustnära zon. Detta känns fel! Masten och ett
tillhörande funktionshus innebär en nybyggnation som inte finns reglerad i
områdesbestämmelserna.
Området gränsar också direkt till Natura 2000-området Falsterbo-Foteviken och
Falsterbohalvön. Det förstnämnda omfattas av Fågeldirektivet, och eftersom Natura
2000 sträcker sig runt hela Falsterbonäset så innebär det att fåglar i stora mängder
rör sig i området och kan påverkas negativt.
Masten är tänkt att placeras precis där rid- och gångstigar möts, ca 100 meter från
stranden i barnens Kämpinge. Det finns redan mobilmaster i kanalområdet, så
möjligheterna att samarbeta borde prioriteras. Vi menar också att det allmänna
intresset, naturens skydd och allemansrätten måste gå före annat.
Falsterbonäsets naturskyddsförening har också reagerat och har sänt in ett yttrande
till kommunen: "Som intresseorganisation för miljöfrågor har därför FNF rätten att
yttra sig som sakägare om denna mast. Vi motsätter oss bestämt att den uppförs på
utpekad plats.
Mastens höjd och placering påverkar markant det visuella intrycket av naturområde.
Idag utgör skogsområdet som löper från kust till kust en sammanhängande enhet av
skyddad natur."
Mastens placering är alltså mycket olycklig ur natursynpunkt. Vi vill därför att det
redovisas varför inte befintliga master täcker behovet och vilka alternativa
placeringar som har utretts.
Vi vill värna Kanalskogen! Vi säger bestämt nej till att området exploateras och
förstörs.
Angela Everbäck Eva Magnusson
Miljöpartiet de gröna Vellinge Kristdemokraterna Vellinge
Sänkt hastighet för ökad säkerhet, miljön och klimatet!
Att öka säkerheten i trafiken, inte minst områden där våra barn rör sig är något vi kämpar
för. Miljöpartiet menar att försök med lägre hastigheter ska utvärderas innan andra åtgärder
föreslås. Hälften av alla bilister kör för fort, enligt Trafikverket. Tyvärr har Vellinge kommun en
sträcka där fartkamera visar många som kör för fort, enligt statistik första halvåret 2023. Den
sträckan ligger i topp tre i Sverige och det är väg 100 Skanör-Hölls naturreservat med 136
fortkörare! Det är enbart Göteborgs stad som har fler. Kommuner får lov att införa lägre
hastighetsgränser i tätbebyggt område till 30 eller 40 kilometer i timmen. Om det är motiverat
av hänsyn till trafiksäkerheten, framkomligheten eller miljön. Något som myndigheten
Trafikanalys åter lyfter fram. Kommunen och Trafikverket måste vända på alla stenar för att
skapa en ökad säkerhet och minskad påverkan på miljö och klimat. Möjliga förbättringar ska
prövas stegvis, med syfte att hitta den mest effektiva kombinationen av åtgärder. Fler
trafikkameror kan också vara en del i det.
Vi försöker påverka i den riktningen bland annat avseende vägsträckan Stora Hammar förbi
Höllviken, genom Ljunghusen och över Ljungen: ”En mer jämn rytm i trafiken och lägre
hastigheter generellt skapar både en trivsammare, hälsosammare miljö och ökad
trafiksäkerhet. Buller och barriärer kan då förhoppningsvis undvikas. Väg 100 genom
Höllviken ska inte hanteras som en genomfartsled.” Höllviken är idag en levande ort med
boende på ena sidan av väg 100 och möjlighet till rekreation vid vattnet på Öresundssidan.
Området vid vägen bör utvecklas för samvaro, promenader och möjlighet till att njuta av
utsikt över Öresund, sköna bad och roliga vattenaktiviteter. Trafikflödet bör bli lugnare i
stället för att öka och vi måste värna om natur, miljö, klimat och säkerheten.
Det finns fler områden i kommunen som både behöver få en översyn av hastighetsgränserna
och även i områden där det behövs, så är fartnedsättande åtgärder en möjlighet. I Arrie har
nu byalaget sänt in en vädjan till kommunen om hjälp att genomföra just den typen av
åtgärder. Sänkt hastighet i områden där många barn rör sig måste prioriteras.
Håkan Bjerking Robert Löfgren
Miljöpartiet Vellinge Miljöpartiet Vellinge
Ge Kulturskolan möjlighet att fortsätta låta våra barn och ungdomar
utveckla sitt kulturintresse!
Miljöpartiet vill att Kulturskolan Artisten ska ha möjlighet att fortsätta sitt värdefulla arbete
med att låta våra barn och ungdomar få möjlighet att utveckla sitt kreativa, musikaliska och
konstnärliga intresse. Det finns många som berättat hur mycket kulturskolan betytt för dem.
Nu finns det risk för att delar av det fantastiska utbud kulturskolan erbjuder, måste strykas
på grund av neddragning av anslag. Regeringen har halverat de pengar Statens Kulturråd har
haft möjlighet att fördela till landets kulturskolor. Bidrag som gjort det möjligt att nå barn
och unga som inte tidigare varit med i kulturskolan. Kulturskolan i Vellinge lyfter fram att:
”Med kraftigt minskat bidrag från Kulturrådet saknas ekonomiska förutsättningar att bedriva
dessa aktiviteter med omfattning och utbud som tidigare.”
Mot bakgrund av det beviljades kulturskolan för hösten 2023 extra anslag från kommunen.
Miljöpartiet kommer i vårt budgetförslag för 2024 göra det möjligt att de aktiviteterna kan
fortsätta. Miljöpartiet ser även gärna att terminsavgifterna generellt för kulturskolans kurser,
kan erbjudas med ett maxbelopp om 700:-/termin. Samt att de kurser som idag har kö, som
gitarr, fiol, slagverk, piano, keramik ges möjlighet att erbjuda fler platser.
De områden som har varit möjliga att genomföra, tack vare bidraget, är: Rytmik 2-6 år.
Funkis-grupper i musik, dans och bild. Workshops som DJ, akvarell, musikproduktion, film,
jonglering, danskurser, textil – återbrukskul, och lovaktiviteter.
Därutöver samverkan med skolorna, exempelvis: Kulturskolepedagoger som bidrar med sina
spetskompetenser i musik, dans/teater, serieteckning och keramik till ett teamarbete på en
grundskola. Förstärkt Tvåornas kör. Med hjälp av bidraget kan alla skolor vara med, vilket
inte var möjligt tidigare. Besök med visning av blås- och stråkinstrument i alla klasser i åk 3.
Fritidsorkester i samarbete med ett fritids.
Genom att testa eller införa nya konstformer, nya mötesplatser och nya metoder breddar
man deltagandet och ger fler barn tillgång till kultur. Miljöpartiet vill att Kulturskolan ska få
möjlighet att fortsätta låta alla växa!
Miljöpartiet de gröna Miljöpartiet de gröna
Angela Everbäck Filippa Rolf
Ekoturism – och hur vi utvecklar den!
I en tid när miljöfrågorna tar mer plats och känns mer angelägna än någonsin, är det dags att
flytta mer fokus i vår kommun från de västra delarna till de östra, som uppfattas av många
invånare som åsidosatta och långt ifrån prioriterade i jämförelse med de mer havsnära delarna av
kommunen. Givetvis är dessa delar vackra och viktiga, både ur bevarande av biologisk mångfald
och turismaspekt men även våra östra delar såsom Arrie, Västra Ingelstad och Östra Grevie är
områden som är viktiga att belysa ur samma synvinkel, och som har potential att utvecklas med
rätt medel.
För att kunna utveckla turismnäringen på ett hållbart och miljövänligt sätt borde kommunens
sittande styre se ett värde i att ta fram en hållbar plan för ekoturism och stödja näringsliv som vill
satsa inom området. Det mindre vägnätet mellan Vellinge och byarna längs järnvägen lämpar sig
utmärkt för cykelutflykter. Vägarna snirklar sig genom ett vackert landskap och rundorna är lätta
att variera. Uppmärkta lämpliga promenad/löpslingor ute i landskapet samt digitala lösningar
med guidade turer på olika språk och anpassat till olika funktionsvariationer för att kunna ta del
av t ex de historiska platserna Bolmers högar och Månstorpsgavlar vore värdefullt.
Dödislandskapet runt Östra Grevie innehåller småbiotoper som är viktiga för den biologiska
mångfalden. Värda att nämna är salamandrarna i Västra Ingelstad, unika och värdefulla för vår
miljö. Likaså bör det rika fågelliv kring Arriesjön belysas, dit i dagsläget ingen kollektivtrafik går,
vilket begränsar en del av kommunens invånare att ta del av strövområdet. Detta är även en plats
som många utanför kommunen söker sig till för att fågelskåda, tälta eller bara gå en promenad
med hunden.
I ovan nämnda byar ska det tilläggas att de som ämnar stanna till och vistas några dagar här,
kommer möta människor som hälsar på varandra när de möts, kan ta en öl och en middag i
Västra Ingelstad och varför inte besöka Arrie och köpa med sig lite marsipan, eller stanna till för
en fika i kaféet vid Arriesjön?
Susanna Petersén Anna Matson
Vice ordförande Miljöpartiet Vellinge Miljöpartiet Vellinge
En förebild och inspiratör
Vi Vellingepolitiker fick en inbjudan att komma och besöka Värdehuset i Höllviken
den 1:a juni. Jag anmälde mitt intresse, men någon dag innan fick jag ett meddelande
om att besöket var inställt eftersom så få anmält sig.
Ken Kvist hade jag hört talas om redan då jag flyttade ner till Höllviken från
Stockholm, för elva år sedan. Tack vare hans framgångsrika
boxningsklubb. Dessutom vet jag att han utsågs till årets eldsjäl 2019.
Jag kunde ju inte acceptera att det inte blev något möte så jag kontaktade Ken, jag
fick till svar: Kom när du vill mellan 14-17 vardagar.
Så den 2:a juni körde jag dit. Ken var där och det var aktivitet i flera rum, barn och
ungdomar som lekte och spelade. Jag fick höra historien om hur allt började och att
Ken nu lämnat över ansvaret för boxningsklubben till ett flertal ledare/tränare som
är fostrade i samma kultur, men det som berörde mig mest var Kens sätt att ändra
ledarstil från att ha varit en stentuff fighter till att bli en ledare som vill se alla och få
dem att växa med: ett lyssnande, individanpassat förhållningssätt till dem han möter
idag. Ett ständigt reflekterande värdegrundsbaserat ledarskap.
Jag ser hur det Ken tillämpar i sin vardag kan appliceras på alla verksamheter, inte
minst på hur vi politiker förhåller oss till tjänstemännen på olika nivåer. Som i vissa
fall förmås anpassa sitt arbete just efter ett partis eller en persons uppfattning om hur
ett uppdrag skall genomföras.
Ett reflekterande, respektfullt förhållningssätt med armlängds avstånd där man litar
på att tjänstemännen själva har förmågan att på bästa tänkbara sätt genomföra de
uppdrag de får sig tilldelade. Inte långa pekpinnar. Det beteendet skapar precis
motsatsen till det Ken skapar, det kan skapa tjänstemän som ständigt går omkring
och oroar sig för att de skall göra "fel".
Jag är övertygad om att alla våra politiker skulle må bra av att besöka Värdehuset och
med öppet sinne ta in och reflektera över de erfarenheter och kunskaper som Ken
Kvist förmedlar.
Håkan Bjerking
Kommunfullmäktige och Miljö-och Byggnadsnämnden
Miljöpartiet de gröna
Ge våra barn möjlighet till ökad förståelse och kunskap kring vatten,
natur och miljö!
Våra barn och barnbarn har tack vare olika föreningar möjlighet att inspireras och
lära om vår värdefulla och härliga natur och miljö vi har i kommunen. Även om dessa
föreningar gör ett fantastiskt jobb så är naturum saknat. Naturum fungerar som en
port till naturen. I ett naturum får du veta mer om de djur, växter, geologi
och kulturhistoria som format det område du befinner dig.
Några av föreningarna är: Falsterbonäsets Naturvårdsförening som erbjuder flera
aktiviteter för barn och unga, genom att verka för att öka värdet på natur- och
kulturmiljöer inom Vellinge kommun. Genom att värna, vårda och visa dessa värden
bidra till en mer hållbar utveckling. Scoutföreningarna som vill ge alla barn och unga
tillgång till äventyret och naturen. I en miljö där barnen får möjlighet att lära sig om
sig själva, varandra och vår miljö. Vattenverkstaden som besökt kommunen erbjuder
allt från spännande upptäcktsfärder i havet med vadarstövlar och håv till att leta efter
Räkans Ruts vänner med vattenkikare och mikroskop. Med syftet att omvandla
kunskap från experter till barn genom olika former av upplevelser. Friluftsfrämjandet
som jobbar för att barnen ska tycka om att vistas i naturen i alla väder. Som vill
tillfredsställa barnens nyfikenhet och upptäckarglädje samt utveckla barnens ansvar
för det som lever.
På kommunens hemsida står det: ”I Vellinge kommun har vi nära till naturen, vi är
den kommun i Sverige som har mest skyddad natur i förhållande till ytan. Över 60
procent av markytan är skyddad genom tio naturreservat och ett marint reservat på
totalt 13 500 hektar. Vi vill göra det enklare att upptäcka vår natur och sprida
information om våra unika natur- och kulturvärden.”
Det är så viktigt att det verkligen görs möjligt! Miljöpartiet ser gärna fler kommunala
naturreservat. Ska det vara enklare att upptäcka naturen och sprida information om
kommunens unika naturvärden, så behövs naturum och ökade möjligheter för
föreningar att vara delaktiga.
Kommunens unika natur-och kulturvärden måste värnas!
Bastian Anvelid Uller Lisbeth Jönsson
Miljöpartiet de gröna Vellinge Miljöpartiet de gröna Vellinge
Den viktiga leken där även naturen har en värdefull roll
Många är vi föräldrar, mor- och farföräldrar, syskon och barn som har tillbringat åtskilliga timmar på
kommunens lekplatser. Oavsett om det är på Morotslandet i Vellinge, Nyckelhålsparken i Höllviken,
Filmlekplatsen i Hököpinge eller Sjökaptenens lekplats i Skanör är det lätt att se att lekplatser är en
viktig pusselbit i samhället. Inte bara är de en mötesplats för vuxna och barn men också en möjlighet
till lek utomhus som stärker barns välmående och motoriska utveckling. Oroväckande är det
emellertid att ta del av den forskningsstudie som Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) publicerade i
april i år som visar att antalet offentliga lekplatser i Sverige har minskat drastiskt de senaste 20 åren,
dryga 30% i Sverige som helhet.
Tekniska nämnden i Vellinge har sedan 2005 arbetat målinriktat för att säkerställa att kommunens
invånare har tillgång till attraktiva lekplatser. Syftet är att skapa attraktiva mötesplatser där alla
åldersgrupper trivs, renoveringsåtgärder ska fördelas jämlikt i kommunen och renoveringsarbetet
ska göras i samråd med barn i kommunen. Idag ansvarar Tekniska nämnden för 56 lekplatser varav
cirka 95% är i gott skick och för bara ett par veckor sedan fick barnen vid Åkarpsgatan i Vellinge njuta
av den senaste lekplatsrenoveringen i form av helt nya lekställning.
SLU har även konstaterat att barn som leker i naturen i en varierad miljö har i tester uppvisat bättre
motoriska färdigheter, så som balans, styrka och koordinationsförmåga, än barn som leker på
traditionella lekplatser. Med andra ord, låt oss inte bara värna den viktiga leken genom att ta hand
om, leka på och prioritera våra gemensamma lekplatser i kommunen utan också genom att blicka åt
andra lekmiljöer för våra barn. Variation, naturkontakt och möjlighet att påverka lyfts av forskningen
upp som kvaliteter för goda lekmiljöer.
Just därför vill vi i Miljöpartiet att även områden i naturen ska lyftas fram och vara en del av det som
är attraktiva lekplatser och mötesplatser. Våra tankar går naturligtvis till Gläntan med kanalskogen,
stränderna, parkerna, Arrie strövområde, delar av Skåneleden med flera ställen.
Låt fler naturliga lekmiljöer få den uppmärksamhet de förtjänar!
Karin Larsson (Mp)
Tekniska nämnden
Filippa Rolf (Mp)
Kommunfullmäktige
Låt oss lyssna på våra lärare!
Att klara skolan är den enskilt viktigaste framgångsfaktorn för att lyckas i livet. Alla barn har
inte, eller kan inte få, det stöd de behöver för att lyckas, hemma. Då är det viktigt att skolan
och all den personal som finns där har verktyg och tid att möta upp och vara den trygghet
som alla barn behöver för att känna sig som en del av samhället. Om vi sviker barnen, genom
att inte satsa på skolan, växer problemen och vi låter barnen bli vuxna som inte känner
gemenskap och samhörighet med det samhälle vi vill ha och bygga.
I en artikel i Sydsvenskan den 21 maj 2023, så lyfts utmaningarna när det gäller ”Extra
anpassningar”, som från början var en åtgärd för att räta upp ett annat problem — brist på
särskilt stöd.
Miljöpartiet har varit i kontakt med representanter för fackförbundet Sveriges lärare i
Vellinge. Som berättar att efter uppmärksamheten kring extra anpassningar så har frågan
diskuterats i olika sammanhang. De krav som ställs på Skollagen talar om att en ”extra
anpassning ska ske inom undervisningens ram”. Allt i skolan är på ett sätt undervisning, så
hela åtgärden lämnas till läraren. Hade det stått ”inom lektionens ram” så hade resurs och
åtgärd gått hand i hand. Nu finns det inte krav på att resurser tillförs. Sveriges lärare lyfter
också att: ”Extra anpassningar ska utvärderas regelbundet. Det är också mycket tydligt i
Skollagen. Detta sker i stort sett inte på någon av Vellinges grundskolor. Att repetera alla
elevers extra anpassningar vid varje läsårs start är inte samma sak som att utvärdera dem.
Det är som en snöboll av krav på oss lärare som bara växer sig större.”
Miljöpartiet värnar om en skola för alla, där varje barn/elev ges möjlighet att utvecklas så
långt som möjligt utifrån sina förutsättningar. Det krävs därför att Vellinge satsar mer
resurser på skolan.
– Vi vill behålla våra kompetenta pedagoger i kommunen
– Vi vill se över behovet av socialpedagoger som kan avlasta lärarna.
Vi vet att det viktigaste för en framgångsrik skola är pedagogerna och ett professionellt
pedagogiskt ledarskap, vilket inkluderar lärares ledarskap. Forskning idag betonar vikten av
skolledningens tillit till lärarnas och övrig skolpersonals kompetens. Låt oss lyssna på våra
lärare!
Miljöpartiet de gröna Vellinge
Camilla Nordahl Angela Everbäck
Utbildningsnämnden Kommunstyrelsen
Dämpa alltför omfattande byggande.
Miljöpartiet menar att värdefull jordbruksmark måste skyddas från
exploatering. Att värdefulla natur-och kulturmiljöer ska skyddas. Därför kan vi inte stå
bakom den målsättning om 1% befolkningstillväxt som det hänvisas till i riktlinjerna för
Bostadsförsörjning.
Vi har redogjort och yrkat för en lägre befolkningsökningstakt med olika tal för olika delar i
kommunen. Vi menar att det i områdena Skanör, Falsterbo, Ljunghusen, Höllviken
och Rängs sand inte ska planeras för ny byggnation som tar natur, kulturvärden och värdefull
jordbruksmark i anspråk. Att begränsa tillväxten kan hjälpa till att skydda dessa värden och
bevara en hållbar miljö. I dessa områden sker ofta en konvertering från fritidsboende till
året-runt bostäder och tomter styckas upp med fler bostäder som följd. En alltför snabb
befolkningsökning kan öka kostnaderna för kommunen vad gäller utbyggnad av infrastruktur
och kommunal service. En snabb befolkningsökning kan leda till ökat trafikflöde, buller och
trängsel.
Miljöpartiet vill att Vellinge kommun inte ska ha en ambition att växa mer än Sveriges
befolkning, procentuellt.
Värdefull jordbruksmark och värdefulla natur-och kulturmiljöer måste skyddas från
exploatering. Vi menar att detta är en del av kommunens Program för Hållbar utveckling.
För att vara tydliga så yrkade vi i enlighet med hur vi tidigare yrkat, avseende olika projekt
som nämns i Bostadsprogrammet:
”Miljöpartiet har yrkat för bevarande av naturen och jordbruksmarken, istället för
exploatering av följande exploateringsområden som nämns i Riktlinjer för
bostadsförsörjning:
· Gläntan vid Falsterbokanalen.
· Östra Höllviken och då de planer som finns att bygga på åkermark.
· Del 2 av Eskilstorp (Vellinge parkby östra delen) som också är åkermark.”
Däremot behöver det göras möjligt för fler stora och små bostäder, på bostäder med rimliga
boendekostnader och på tillgänglighetsanpassade bostäder. Då det råder underskott i
kommunen för den typen av bostäder. Vi ser även gärna att det ges möjligheter
till Sällbo koncept och mindre hyresbostäder med gemensamma utrymmen.
Miljöpartiet de gröna Vellinge Miljöpartiet de gröna Vellinge
Håkan Bjerking Filippa Rolf
Kommunfullmäktige och Miljö-och byggnadsnämnden Kommunfullmäktige
Bygg inte bort värdefull jordbruksmark
Miljöpartiet vill bevara värdefull jordbruksmark. Tyvärr planeras nu ytterligare exploatering
av området vid Stora Hammar.
Värdefull jordbruksmark måste skyddas, helt i enlighet med vad det av Kommunfullmäktige
beslutade Program för hållbar utveckling lyfter fram. Att bevara åkermarken innebär hållbar
utveckling!
Även i kommunens Kulturmiljöprogram lyfts jordbrukets byggda, anlagda och odlade
kulturarv samt hur dessa värden ska bevaras och brukas.
Miljöpartiet har lämnat ett yttrande, där vi motsätter oss att detaljplan tas fram för det
aktuella området. Detaljplanen, med den planerade exploateringen är inte förenlig med
bestämmelserna om skydd för brukningsvärd jordbruksmark. Enligt 3 kap. 4 § miljöbalken
får brukningsvärd jordbruksmark tas i anspråk för bebyggelse eller anläggningar endast om
det behövs för att tillgodose väsentliga samhällsintressen och detta behov inte kan tillgodoses
på ett från allmän synpunkt tillfredsställande sätt genom att annan mark tas i anspråk.
Miljöpartiet menar att karaktären för området, med Rabyvägens kulturvärde och fria utsikt
över landskapet påverkas negativt. Denna planerade första utbyggnad kommer att ligga i
blickfång i landskapet.
Både LRF (Lantbrukarnas riksförbund), föreningen den Goda Jorden Ekologiska
lantbrukarna jobbar för att bevara jordbruksmarken.
LRF för fram: “Mark som förstörts av till exempel bebyggelse kan inte göras brukbar igen.
Kommunerna behöver känna att de vill skydda jordbruksmarken och att de kan planera
smartare än att ta den i anspråk för bebyggelse. Jordbruksmark kan inte skapas på
konstgjord väg eller genom att flytta jord.”
Vikten av en säker och hållbar livsmedelsproduktion har blivit mycket tydlig till följd av det
säkerhetspolitiska läget och klimatomställningen.
Den Goda Jorden är en ideell förening som arbetar för att förmedla kunskap om
åkermarkens stora betydelse för kommande generationers mat- och energiproduktion. Man
arbetar för att skydda åkermark från att bli förstörd för all framtid.
Miljöpartiet vill göra det möjligt med lägre arrendeavgifter för den som driver ekologiskt
jordbruk på kommunens mark. Grunden i det ekologiska lantbruket är att alltid se till
helheten och de lokala kretsloppen. Vårt sätt att bruka jorden handlar inte bara om att skapa
bra mat här och nu, utan vi vill vara säkra på att även nästa generation kan fortsätta
producera hälsosam mat.
Låt oss bevara jordbruksmarken!
Miljöpartiet de gröna Vellinge Föreningen Den goda jorden
Angela Everbäck Anne-Marie Lindén, ordförande
Låt inte rosorna vissna!
Vi är många som njutit av och inspirerats av det trevliga evenemanget ”Rosor på Falsterbonäset”
under sommaren i Falsterbo
Det fanns risk för att det inte skulle kunna genomföras i sommar.
Evenemanget är uppskattat och drar både medborgare och turister till Falsterbo för att njuta av
den trädgårdskultur som finns där.
Vellinge kommun har varit stödgivare till ”Rosor på Falsterbonäset” och har på så sätt fått
positiv goodwill för kommunen. Huvudarrangör och huvudsponsor har genom åren varit
Falsterbonäsets Naturvårdsförening, en ideell förening, som med hjälp av frivilliga volontärer
tagit hand om det populära evenemanget.
Men i år avslog Vellinge kommun en förfrågan från Falsterbonäsets Naturvårdsförening om stöd
för evenemanget. Beslutet är fattat av Kommunstyrelsens ordförande.
”Rosor på Falsterbonäset” är väl etablerat och återkommande. Det beskrivs som en
Trädgårdsfest för hela familjen med föredrag, odlingstips, försäljning och växtbyte på Skoltorget
i Falsterbo. Man kan gå på tipspromenad och på rundvandring till olika rosenträdgårdar samt
besöka församlingshemmets trädgårdscafé.
Miljöpartiet är starkt kritiska till att Kommunstyrelsens ordförande äventyrar en fortsättning av
det populära evenemanget och förstår inte varför förfrågan avfärdas.
Miljöpartiet menar att det är fel att inte ge bidrag till ett separat evenemang, vi menar att det ska
anses ligga utanför en Naturskyddsförenings ordinarie verksamhet. Vi frågar oss vad som
egentligen är orsaken till att Kommunstyrelsens ordförande inte längre tycker att ”Rosor på
Falsterbonäset” är ett evenemang som är värt att ge stöd i fortsättningen?
Låt rosorna fortsätta blomma!
Ann Stenberg Susanna Petersén
Omsorgsnämnden vice ordförande
Miljöpartiet Vellinge
Skydda den unika skogen på Knösen
Knösudden är ett område norr om Skanör. På denna udde ligger en fastighet som nu
är till salu, den enda fastigheten på udden som utgörs av skog, vilket gör den unik i
sitt slag. Fastigheten är bevuxen med skog planterad på 1960-talet. Skogen utgörs
främst av tall och björk och omfattar ca 10 ha areal. För området finns jakträtt och
jakten är tillgänglig för en köpare fr o m tillträdesdagen. Den utgörs i övrigt av
urgammal betesmark vilken mot havet är skyddad av tångvallar.
Miljöpartiet vill att området ska naturskyddas och ser gärna att det görs till ett
kommunalt naturskyddsområde. Näsets natur måste värnas.
Vi ser med oro att skogsfastigheten kan säljas till andra intressen än att värna skogen.
Miljöpartiet försökte, genom ett initiativärende i Kommunstyrelsen den 4 april, få
gehör för att kommunen skulle lägga ett bud på den unika skogsfastigheten Vellinge
Skanör 11:45.
Det skulle tydliggöras, att syftet med förvärv av kommunen, var för att skydda
området. Samt att kommunen skulle initiera kontakt med Länsstyrelsen för att
området ska bli ett kommunalt naturskyddsområde. Om skogen säljs till privat
köpare så kan förvisso kommunen agera i efterhand och initiera ett arbete för att
skydda området. Vi ville att det redan nu, skulle vara tydligt att det är skydd som är
prioriterat. Men det fanns inte intresse för det vid mötet.
Varje länsstyrelse har en utsedd kontaktperson, som kan vägleda kommunen steg för
steg i bildandet av naturreservat. Kommunen kan beviljas upp till 50 procent i bidrag
till markåtkomst och intrångsersättning från Naturvårdsverket.
Näsets natur måste värnas.
Angela Everbäck Håkan Bjerking
Kommunstyrelsen Miljö-och Byggnadsnämnden
Annelie Björkhagen Turesson
Medlem Miljöpartiet Vellinge
Träd och grönska värt att kämpa för!
Miljöpartiet vill värna naturen och miljön, skydda natur-och kulturmiljöerna samt bevara
jordbruksmarken i kommunen och inte bygga bort de värden kommunen har. Byggnader och
hårdgjorda ytor tar plats på bekostnad av grönområden och träd.
Nu finns det riktlinjer som visar hur mycket grönska ett område bör ha för att fungera
hållbart. Grön struktur gör att invånarna mår bättre och blir friskare. Klimatet förbättras,
växter skänker svalka heta dagar och fungerar fördröjande för dagvatten. Den biologiska
mångfalden gynnas, ohälsosamma partiklar i luften tas upp och inte minst binder växter
koldioxid.
Trots detta tas ofta beslut som leder till minskad andel grönska när det byggs. Nu finns
dock så mycket forskning och internationella rekommendationer att en ”regel” för hur
mycket grönytor och träd som behövs är framtagen.
Regeln har fått namnet 3-30-300 och grundas på de bevisat positiva egenskaper som träd
och grönytor har på människor och samhällen.
3 träd. Alla ska kunna se minst tre träd från sitt hem, sin skola och sin arbetsplats.
30 procent. Avser hur stor krontäckningsgrad ett boendekvarter minst bör ha.
300 meter. Avser det längsta avstånd invånarna bör ha till ett grönområde, som helst är
minst ett hektar stort.
Vi försökte förgäves få gehör för vår motion att Vellinge kommun ska börjar tillämpa 3-
30-300. Vi vill också att kommunen ska informera och inspirera privatpersoner och
företag till att följa de delar av 3-30-300 regeln som är tillämplig.
Tillsynen av bevarandet av träd måste prioriteras och fler skyddas. Tyvärr fick vi avslag på
vår motion om utökad marklovsplikten för träd med en diameter över 20 cm. Vi vill också att
det kan ges råd och att lämplig återplantering ska vara en del av marklovet. Därutöver är det
viktigt att markens genomsläpplighet regleras i fler detaljplaner och även blir en del av
lovplikten för privat och allmän plats. Även detta förslag fick vi nej till.
Miljöpartiet menar att det varit värdefullt med entydiga regler för marklov och andel
genomsläpplig mark. Miljö-och Byggnadsnämnden ska under 2023 ska se över nuvarande
marklovspolicy. Vi jobbar för att våra förslag då ska beaktas.
Träd och grönska värt att kämpa för!
Angela Everbäck Håkan Bjerking
Hur jämställt är det i Vellinge?
Jämställdhet är ett viktigt medel för att tillvarata kompetenser och uppnå hållbar
tillväxt. En hållbar tillväxt skapas om hänsyn tas till både ekonomi, miljö och sociala
dimensioner – där jämställdhet, integration och mångfald är centrala delar.
Nu visar Länsförsäkringars Jämställdhetsindex, som är ett sätt att följa och jämföra
utvecklingen om hur kvinnor och mäns ekonomiska jämställdhet utvecklas över tid i
landets 290 kommuner att allra sist, på plats 290, placerar sig Vellinge i Skåne.
Kartläggningen baseras på statistik över de fem variablerna pension, vård av barn
(vab), sjukpenning, inkomst och föräldraledighet. Indexet visar att det är stor skillnad
mellan olika kommuners ekonomiska jämställdhet och var det är bäst respektive
sämst att bo om man är kvinna.
Görs ingenting åt detta riskerar generation efter generation kvinnor får sämre
livsekonomi än män, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar.
Det svenska nationella jämställdhetsmålet är att kvinnor och män ska ha samma
makt att forma samhället och sina egna liv. Det betyder att kvinnor och män ska ha
samma ekonomiska självständighet, samma makt och inflytande. De ska även ha
möjlighet att dela arbetet med hem och barn lika
Redan 2014 försökte vi i Miljöpartiet i Vellinge, genom en motion som är lika aktuell
nu som då, att en handlingsplan för jämställd tillväxt skulle tas fram. Föreningen
Grid redovisade då en undersökning som visade bl a: ” Ett stort behov av att öka
kunskapen om jämställdhet och kvinnors företagande och på sikt utarbeta en plan för
jämställdhetsintegrering av tillväxtarbetet i Vellinge kommun.”. Grid är ett nätverk
för företagande kvinnor, bosatta eller verksamma i Vellinge kommun.
Det är tydligt att på flera områden så finns det möjligheter till mer jämställdhet i
Vellinge kommun. Vi ser gärna att kommunen mer aktivt ser över hur den
utvecklingen kan ges mer stöd.
Camilla Nordahl Karin Larsson
Öka stödet till Kvinnojourens viktiga arbete.
Endast 1 krona per invånare och år. Det är vad Vellinge kommun ger i stöd till
det värdefulla arbete som Kvinnojouren Söderslätt gör.
Vi vill att Vellinge kommun ska vara en kommun som förstår hur viktigt deras
arbete är. Som förstår hur värdefullt ett utökat stöd är.
Kvinnojouren Söderslätt är ett skyddsboende och stödverksamhet som riktar sig till
kvinnor, män och familjer. Man har en jourtelefon som är öppen dygnet runt. På
kvinnojouren finns utbildad och engagerad personal. Alla som arbetar där har
tystnadsplikt. Kvinnojouren startade 2009 och är uppdelad i två delar. En del består
av ideella jouren, den andra delen lyder under Socialstyrelsen. Den ideella delen har
öppet dygnet runt. Hit kan man vända sig för att få råd och stöd.
På Kvinnojouren Söderslätt finns idag 16 aktiva jourmedlemmar som arbetar inom
den ideella delen med att ta emot samtal från invånare i Trelleborg, Vellinge och
Svedala kommun. Man har även en Tonårsjour där ungdomar kan ställa frågor via en
chatt. Kontakten med Kvinnohuset är kostnadsfri. Det finns möjlighet till skyddat
boende och öppen mottagning som erbjuder krisbearbetning, stöd, rådgivning och
praktisk hjälp.
Detta arbete borde Vellinge kommun vara mer positiv till att stödja. Därför vill vi öka
stödet till Kvinnojouren, som under många år varit så lågt som 1 kr/invånare/år. Det
innebär att bidraget är så lågt som ca 37 000 per år.
Detta tycker vi i är en alldeles för låg summa! Tyvärr så har både Moderaterna och
Sverigedemokraterna varit avvisande till att höja bidraget. Vi vill ge Kvinnojouren
Söderslätt möjlighet att utveckla sin verksamhet.
Angela Everbäck Miljöpartiet de gröna Vellinge
Henrik Thorsell Liberalerna i Vellinge
Jeanette Sällström Centerpartiet i Vellinge
Birgitta Tengqvist Socialdemokraterna i Vellinge
Håkan Wretsell Kristdemokraterna i Vellinge
Hellre lägre hastighet än utbyggda vägar
Miljöpartiet förordar att det ska genomföras en testperiod med lägre hastigheter från Stora
Hammar, förbi Höllviken och genom Ljunghusen, innan beslut om eventuellt övriga
åtgärder. Höllviken är en levande ort med boende på ena sidan och aktiviteter utmed
Öresundssidan på andra sidan av väg 100.
En mer jämn rytm i trafiken och lägre hastigheter generellt skapar en
trivsammare, hälsosammare miljö och ökad trafiksäkerhet. Buller och barriärer kan då
förhoppningsvis undvikas. Miljöpartiet är positiva till ökad marknadsandel för kollektivtrafik. Detta
ska prioriteras.
Sträckningen över Ljungen bör även den förses med lägre hastighetsbegränsning. Både ur
miljö, djurliv och säkerhetsaspekter. Någon breddning av vägsträckan bör ej göras. Som det
står i underlaget så angränsar väg 100 här till Skanörs ljungs naturreservat och Natura 2000-
område. Mot bakgrund av de utredningar, som redovisas i underlaget så kan det konstateras att
mellan cirkulationsplats Falsterbo och Ammerännan, kommer naturvärden i
form av artrik vägkant att påverkas negativt.
Miljöpartiet ställer sig frågande till följande i Trafikverkets underlag: ”Vad gäller
bullerpåverkan bedöms utbyggnaden inte leda till någon ökning i trafikmängd eller hastighet.
Därav blir skillnaden i ljudnivåer för berörda byggnader liten efter utbyggnaden.
Fastighetsnära bullerskyddsåtgärder kommer erbjudas de fastigheter där riktvärdena
överskrids inomhus eller vid uteplats.”
Hur kan slutsatsen vara att det inte kommer att ske någon ökning i trafikmängd?
Miljöpartiet menar att fyrstegsprincipen inte till fullo följts, då ett försök med lägre
hastigheter bör genomföras och utvärderas. Fyrstegsprincipen innebär att möjliga
förbättringar i transportsystemet prövas stegvis med syfte att hitta den mest effektiva
kombinationen av åtgärder. Steg 1 innebär: Tänk om:
Det första steget handlar om att först och främst överväga åtgärder som kan påverka behovet
av transporter och resor samt valet av transportsätt. Steg 2. Optimera: Det andra steget innebär
att genomföra åtgärder som medför ett mer effektivt utnyttjande av den befintliga
infrastrukturen.
Angela Everbäck Håkan Bjerking
2022
Bristen på dricksvatten behöver vi alla ta på allvar
I sommar har kommunen återigen gått ut och vädjat till Vellinges invånare att vara
sparsamma med vårt dricksvatten. Det finns många pooler där dricksvatten används
och rådet från kommunen är: ”Fyll poolen långsamt och på natten för att undvika
förbrukningstoppar.”
Det måste finnas bättre alternativ än att fylla sin pool med dricksvatten. Tillgången
till rent dricksvatten i Sverige är något som vi länge tagit som en självklarhet.
Spridning av gifter, exploatering vid vattentäkter och torka till följd av
klimatförändringar gör att vi måste samla kraft för att säkra vårt vatten i framtiden.
Miljöpartiet har i regeringen drivit igenom flera förslag som är mycket viktiga för
framtidens vattenförsörjning. Inte minst skydd av värdefull natur och höjd skatt på
naturgrus. Vi vill utöver det göra dricksvattnet till ett riksintresse. Myndigheter,
länsstyrelser och kommuner ska också ha tydliga uppdrag att utreda hur
klimatförändringar, bostadsbyggande och jordbrukets behov påverkar tillgången på
rent dricksvatten.
Det kan finnas en möjlighet i kommunen att inte använda dricksvatten till poolerna.
Det finns en vattenkiosk i Höllviken där kommunen pumpar grundvatten ut i
Östersjön. Att hämta vatten från denna är kostnadsfritt (från de övriga
vattenkioskerna där det finns dricksvatten utgår en kostnad per m3). Idén att
använda detta grundvatten till poolerna är väl värd att undersöka. Vattenkioskerna är
framförallt till för kommunens entreprenörer som har behov av större mängder
vatten, men även privatpersoner kan ha nytta av vattenkioskerna med dricksvatten
vid exempelvis avbrott i vattenleveransen.
Med en ambitiös politik för hållbar förvaltning av vårt dricksvatten och en offensiv
klimatpolitik kan tillgången på rent vatten säkerställas. Här kan alternativ till
dricksvatten i poolerna vara en faktor.
En röst på Miljöpartiet är en röst för miljön
I sommar har vi sett hur bränder förstör skogar, dödar djurlivet och hotar skogarnas förmåga
att absorbera och lagra koldioxid, något som i sin tur eldar på klimatkrisen ytterligare. Det
innebär att det kanske är tidernas viktigaste val som vi har framför oss. Tidigare röstade
många på det parti som gav mest i plånboken men nu måste vi tänka större än så för att
rädda vår planet och ge vara barn och barnbarn en framtid.
Naturskyddsföreningen har granskat hur regeringen och riksdagspartierna har agerat i frågor
som rör klimat och natur under mandatperioden 2018–2022. Enligt denna granskning är
Miljöpartiet det parti som gör allra mest för miljön. Världsnaturfonden (WWF) har gjort en
genomgång över hur partierna ställer sig till olika frågor inom miljöområdet. Där visar det sig
att Miljöpartiet och WWF genomgående delar ståndpunkt. Men det inte bara viktigt hur ett
parti ställer sig till olika frågor utan även hur partiet lever upp till sina miljölöften.
I Vellinge kommun är Miljöpartiet det enda parti som konsekvent och med stor ihärdighet
satt upp miljöfrågorna på agendan. Sedan Miljöpartiet åter blev representerade i kommunen
så har vi lagt fram närmare 100 motioner och många har koppling till miljö, natur och klimat.
För Miljöpartiet är det viktigt att arbeta för en hållbar utveckling av kommunen och
förhindra att vår viktiga naturresurser fortsätter att exploateras och privatiseras. En röst för
Miljöpartiet ger en viktig röst för vår natur och miljö både lokalt och nationellt.
Angela Everbäck Jan Björkman Annelie Björkhagen Turesson
Låt inte barnen bli förlorare, lägg ner planerna på att bygga i Gläntan.
Nu uttalar sig Kommunstyrelsens ordförande att planen är att sjöscouterna ska flyttas
från Gläntan och delar av kanalskogen. Där vill man istället bygga bostäder. Scouterna
vill man flytta till hamnplan vid Falsterbokanalen. Till ett område som benämns som
ett nytt krogområde.
Flytta Ljungens Sjöscoutkår till ett krogområde? I Gläntan har Ljungens scoutkår
byggt upp sin verksamhet under de senaste 35 åren. Det är oerhört viktigt att det
är Ljungens Sjöscoutkår och deras medlemmar som får vara med i allt som kan
påverka deras värdefulla verksamhet. Vi tycker inte att vi ska acceptera att det är
barnens möjligheter som åter igen ska offras.
Vi menar att Sjöscouterna bör få vara kvar i Gläntanområdet och få möjlighet att
fortsätta sin verksamhet i samklang med naturen. Låt den delen av området åter få en
detaljplan som anger att området ska användas för fritid och rekreation. Inte avsett
för att bygga dyra bostadsrätter.
Det är positivt om hamnområdet görs attraktivt för många, men vi tycker att området
ska få sin egen karaktär i stället för att bli ny variant av Skanörs hamn.
Ett mer levande hamnområde året runt kan gynna många. Vi ser gärna någon form av
marint center, som lyfter fram den marina miljön, något vi har motionerat om och
fört fram vid flera tillfällen. Ett marint center skapar möjligheter till lärande och
förståelse och kan bli en informell mötesplats. Dessutom kan området bli föregångare
när det gäller miljö och hållbarhet!
Kommunen förstår tydligen inte vad vi behöver eller gör som scouter. Scouterna seglar
på sommaren, men resten av året håller vi till i skogen. På hamnplan finns inga
grönytor alls. Inte heller ger det möjlighet till eldstad eller den uteverksamhet som
scouterna nu kan utöva i sin direkta närhet.
Vi måste kämpa vidare tillsammans, för att värna om våra barns rättigheter. Det är
inte för sent. Låt inte barnen åter bli förlorare.
Angela Everbäck Angela Stavne
Styrelsemedlem och ledare Ljungens
Sjöscoutkår
Debatt i Vellingeposten
Psykisk ohälsa måste tas på lika stort allvar som ett brutet ben
eller ett dåligt hjärta
Kraven i samhället ökar och stress och utbrändhet blir allt vanligare. Mer än var
tredje person i väntrummet på vårdcentralen lider av någon form av psykisk ohälsa,
men det avspeglar sig inte i bemanningen. Köerna är långa och trösklarna för att få
hjälp är höga.
Miljöpartiet vill att det ska vara lika enkelt och gå lika snabbt att få hjälp för sin
psykiska ohälsa som för sin fysiska ohälsa. Vi vill se ett psykiatrilyft i Skåne, med
ökade resurser, bättre arbetsmiljö och fler anställda. Vi vill att det ska finnas minst
en psykolog på vårdcentralen i Vellinge.
Unga vuxna är den enskilt största gruppen som lider av psykisk ohälsa. Vellinges
unga behöver bättre tillgång till Unga vuxna-mottagningen i Malmö som specificerar
sig på just ungas psykiska hälsa. Mottagningen behöver stärkas för att kunna hjälpa
fler.
Barn och unga som mår dåligt i Vellinge remitteras till barn- och ungdomspsykiatrin
(BUP) i Trelleborg och i Malmö. Köerna är dock så långa att vissa behöver vänta i
flera månader på att få hjälp. Det behövs kraftigt ökade resurser till BUP för att korta
köerna.
Stress över skolan är idag en av de största orsakerna till psykisk ohälsa bland unga.
För att stärka elevhälsan vill vi att Vellinge kommun tar fram rekommendationer för
max antal elever per skolkurator. Vi vill även att Region Skåne tar en aktiv roll för att
stärka samarbetet mellan elevhälsan och regionala verksamheter som barn- och
ungdomspsykiatrin och ungdomsmottagningar.
Äldre män är idag överrepresenterade i statistiken kring suicid. Äldrepsykiatrin
behöver stärkas och kunskapen om psykisk ohälsa hos äldre både inom primärvård
och specialistvård.
Vi i Miljöpartiet vill skapa ett samhälle där det är lättare att må bra och där
människor inte slits ut.
Angela Everbäck, Ordförande Miljöpartiet de gröna i Vellinge
Mätta Ivarsson, Gruppledare Miljöpartiet de gröna i Region Skåne
Miljöpartiet kommer att jobba för att åldersrika i Vellinge får möjligheter till ett gott liv.
Frågan kring demensvården är redan högaktuell i Vellinge kommun
Tisdagen den 17 maj var jag som representant för Miljöpartiet i Vellinge, tillsammans med
övriga politiska partier, inbjuden till panelen vid en frågestund anordnad av Vellinge
Demensförening. Mötet ägde rum på Bäckagården i Skanör. Föreningen ville bl. a.
diskutera bemanningen på demensavdelningarna på vård- och omsorgsboendena i
kommunen men också personalens utbildning och kompetens.
Föreningens ordförande Kristina Sandström inledde med att teckna en bakgrund kring
demenssjukdomen: man räknar statistiskt med att 15% av alla personer 80+ har kognitiv
svikt/demens och att detta ökar till 25% för personer 85+ och hela 45% för dem över 90 år.
Vellinge är den kommun, jämte Simrishamn, som har störst andel äldre.
Åhörarna i publiken fyllde i med sina erfarenheter av situationen för dementa anhöriga. Det
var mycket gripande men också lärorikt för oss i panelen.
Enligt Socialstyrelsen kommer andelen äldre över 80 år nära fördubblas till c:a 900 000 år
2040.
Att klara omsorgen blir då den stora utmaningen. För att få tillräckligt med personal måste
en tredjedel av alla som kommer ut på arbetsmarknaden under de kommande åren arbeta
inom äldreomsorgen.
För att hantera denna utmaning behöver kommuner och regioner kunna erbjuda adekvat
utbildning, kompetensutveckling, löner, en bra arbetsmiljö och arbetssätt som attraherar
både män och kvinnor, unga som vuxna.
Vi i Miljöpartiet ser att frågan kring demensvården redan är högaktuell i Vellinge kommun
med vår särskilda åldersfördelning och kommer att arbeta för att pengar avsätts för ”ett
gott liv åt alla medborgare hela livet” redan nu och under kommande mandatperioder.
Ann Stenberg Omsorgsnämnden
Lyssna även på barnen – så att de kan få en hållbar framtid.
De senaste åren har barn höjt sina röster. Tusentals barn och ungdomar över hela världen har velat
få vuxna att lyssna på dem så att de kan få en framtid.
År 2020 blev barnkonventionen lag i Sverige. Den stärker barnens rättigheter, men ger också vuxna
ansvar att se till att konventionen följs.
Barnens viktigaste rättigheter, handlar om barns lika värde, att man ska se till barnets bästa vid alla
beslut som rör barn, att barnen har rätt till liv och utveckling och att barn har rätt att uttrycka sin
mening och höras i alla frågor som rör barnet.
Miljöfrågorna är i fokus över hela världen, men även på lokal nivå måste vuxna ta barnen på allvar
och systematiskt arbeta för att förverkliga deras rättigheter. Barnkonventionen ska genomsyra all
verksamhet där barn berörs och måste omsättas i praktiken för att den ska kunna skapa ett verkligt
värde för barnen.
Sedan 1970-talet har Falsterbonäset genomgått stora förändringar. Bit för bit av näsets värdefulla
natur har utsatts för exploatering. Mycket av den exploatering som sker inom Vellinge kommun äger
rum med små steg. Mindre sommarstugor rivs och ersätts av stora villor, naturtomter som består av
tallar och ljung ersätts av gräsmattor och pooler. På så sätt omvandlas det som kallas skogsbiotoper,
skogsområden där det finns många olika sorters växter och djur, till monokulturer, där biologisk
mångfald saknas.
Om ekonomiska intressen alltid har företräde framför naturintressen i Vellinge kommun har
framtidens barn ingen orörd natur med biologisk mångfald att leka i. Vellinge kommun bör göra
barnkonsekvensanalyser vilket gör det möjligt att på ett systematiskt sätt belysa hur barn påverkas
av beslut och undersöka vilka åtgärder som är de bästa för barnen. Barnkonsekvensanalyser ska
främst utgå från barnkonventionens grundprinciper och göras i ett tidigt skede av en process.
Fördelen är att förslagen blir mer genomtänkta och förankrade och har större stöd både hos
allmänheten och oppositionen. Det visar att de vuxna tar barnens rättigheter på allvar, som de är
skyldiga till eftersom barnkonventionen numera är lag.
Annelie Björkhagen Turesson Madeleine Aderup
Universitetslektor och barnforskare Rektor och skolledare
Satsa på att värna värdefull natur
Miljöpartiet ville att Vellinge kommun skulle avsätta 10 Mkr av 2021 års resultat på
investeringar, genom förvärv av områden i kommunen, som ska värnas och värdefull
natur som ska vårdas och värnas inför framtiden. Vi menar att det är viktigt att
kommunen aktivt ser till att värna naturområden från exploatering.
Det vanligaste när kommunen köper in mark, är för att den ska användas till framtida
exploatering, som bostäder, verksamheter och infrastrukturprojekt. För oss känns det
naturligt att även mark som verkligen är värd att bevara och värna inför framtiden,
ska vara möjlig att köpa in och skydda. Det är då viktigt att kommunens föreningar,
med kunskap om natur-och kulturområden, får vara med i både urvals-och
beslutsprocessen.
Kommuner kan ta eget initiativ till att bilda naturreservat, biotopskydd och
naturvårdsavtal. Naturreservat är den vanligaste formen av områdesskydd.
Kommunen kan dessutom få bidrag för att köpa mark, betala ersättningar till
markägare och till förberedelsearbetet.
Det senaste året har vi i Miljöpartiet funderat på exempelvis Klosterdammen som ett
kommunalt naturskyddsområde. Ett annat område som skulle kunna bli aktuellt är
Norra Ljunghusen, eller/samt delar av området som nu lagts ut till försäljning vid
Fredshög i Kämpingebukten. Gläntan är ett område där kommunen äger marken,
men tyvärr vill både Moderaterna och Centerpartiet bygga där och väljer alltså att
inte skydda området från exploatering. Det innebär att kanalskogen krymper och den
frizon som djur haft i den delen av området, påverkas negativt.
Tyvärr är det inget annat parti som tänker som vi. Det blev tydligt vid
Kommunfullmäktiges senaste sammanträde. Tyvärr gav inget annat parti gav stöd till
den delen i vårt yrkande, när beslut om hur det stora överskottet som föreslogs för
framtidens investeringar skulle fördelas.
Angela Everbäck Håkan Bjerking
16-åringar borde få rösta – låt oss testa det i Vellinge kommun!
Sverige gav till slut kvinnor rösträtt 1921. Det var för drygt 100 år sedan, men långt
efter flera andra länder. Trots att motståndet var stort då, är det ytterst få som skulle
argumentera kvinnors rätt att rösta idag.
Det är nu snart ett halvt sekel sedan den senaste sänkningen av rösträttsåldern
gjordes, nämligen från 19 till 18 år. Det är hög tid för en ny sänkning – inför 16 års
rösträttsålder!
För att demokratin ska fungera väl krävs att den utvecklas. Unga människor tillför
unika perspektiv, idéer och lösningar. De vill vara med och påverka. Klimatdebatten
visade detta med all önskvärd tydlighet. Det var de unga som höjde rösten, gick ut på
gatorna och strejkade framför riksdagen. Det var de som på allvar satte klimatkrisen i
strålkastarljuset.
Ur ett internationellt perspektiv är 16 års rösträttsålder långt ifrån ovanligt. I länder
som Österrike, Skottland, Malta, Argentina, Brasilien, Ecuador får 16-åringar rösta,
så även i delar av USA, Tyskland och Estland.
Det finns flera starka skäl till en sänkning. Varannan ung person känner sig inte
inkluderad i samhället och de flesta upplever att de inte har inflytande över det
politiska beslutsfattandet. Sverige har idag Europas högsta genomsnittsålder för
förstagångsväljare – 20 år. Med en sänkning av rösträttsåldern till 16 år skulle
genomsnittet i stället vara 18 år. De flesta ungdomar skulle gå på gymnasiet när de
röstar för första gången, vilket ger goda möjligheter till att få kunskap, att ställa
frågor och diskutera..
Vellinge kommun bör vara testkommun
Demokratiutredningen från 2016 föreslog att en försöksverksamhet med 16 års
rösträttsålder bör genomföras vid lokala val. Vi i Miljöpartiet hade redan år 2016 en
motion om detta. Tyvärr tyckte majoriteten inte att våra ungdomar var värda den
chansen då. Våga ändra er! Säg Ja till att ge våra unga en chans. Låt oss i Vellinge gå i
täten för ökat politiskt inflytande för våra unga, genom att kommunen ansöker om att
få vara försökskommun. Då kommer kommunens väldigt kloka och engagerade
ungdomar få möjligheten att rösta.
Robert Löfgren
Amanda Lind, tidigare kultur- och demokratiminister
Angela Everbäck, tidigare ordförande Demokratiberedningen Region Skåne
Bygg inte bort värdefull jordbruksmark
Miljöpartiet vill bevara värdefull jordbruksmark. Tyvärr planeras nu ytterligare
exploatering av området vid Stora Hammar.
Miljöpartiet har lämnat ett yttrande, där vi motsätter oss att detaljplan tas fram för
det aktuella området. Detaljplanen, med den planerade exploateringen är inte
förenlig med bestämmelserna om skydd för brukningsvärd jordbruksmark. Enligt 3
kap. 4 § miljöbalken får brukningsvärd jordbruksmark tas i anspråk för bebyggelse
eller anläggningar endast om det behövs för att tillgodose väsentliga
samhällsintressen och detta behov inte kan tillgodoses på ett från allmän synpunkt
tillfredsställande sätt genom att annan mark tas i anspråk.
Värdefull jordbruksmark måste skyddas, helt i enlighet med vad det av
Kommunfullmäktige beslutade Program för hållbar utveckling lyfter fram. Att bevara
åkermarken innebär hållbar utveckling!
Även i kommunens Kulturmiljöprogram lyfts jordbrukets byggda, anlagda och odlade
kulturarv samt hur dessa värden ska bevaras och brukas.
Miljöpartiet menar att karaktären för området, med Rabyvägens kulturvärde och fria
utsikt över landskapet påverkas negativt. Denna planerade första utbyggnad kommer
att ligga i blickfång i landskapet.
Både LRF (Lantbrukarnas riksförbund) och föreningen den Goda Jorden jobbar för
att bevara jordbruksmarken.
LRF för fram: “Mark som förstörts av till exempel bebyggelse kan inte göras brukbar
igen. Kommunerna behöver känna att de vill skydda jordbruksmarken och att de kan
planera smartare än att ta den i anspråk för bebyggelse. Jordbruksmark kan inte
skapas på konstgjord väg eller genom att flytta jord.”
Den Goda Jorden är en ideell förening som arbetar för att förmedla kunskap om
åkermarkens stora betydelse för kommande generationers mat- och
energiproduktion. Man arbetar för att skydda åkermark från att bli förstörd för all
framtid. Den 2 mars, inledde man ”Odla för Ukraina” vars syfte är att kräva ett
omedelbart moratorium för exploatering av åkermark och för en utökad odling på
jordbruksmark som inte brukas. Bakgrunden är kriget i Ukraina och det hot som
detta utgör mot livsmedelsförsörjningen
Låt oss bevara jordbruksmarken!
Miljöpartiet de gröna Vellinge Föreningen Den goda jorden
Angela Everbäck Anne-Marie Lindén, ordförande
Låt oss tillsammans kämpa för fred!
När världen brinner prövas vår solidaritet. Nu behöver Vellinge, Sverige, Europa och världen
visa att vi står på Ukrainas, demokratins och fredens sida.
Vi måste strypa Putins krigskassa på riktigt. Putin betalar för kriget genom att fortsätta
exportera olja, gas och uran till Europa. EU har infört historiskt hårda sanktioner, och det är
bra, men samtidigt som vi stöttar Ukraina med vapen, mat och andra förnödenheter fyller vi
Putins krigskassa. Så kan vi inte fortsätta. Kriget måste omedelbart stoppas. Finansieringen
av kriget måste upphöra och rysk energiimport strypas.
För att minska de negativa konsekvenser som kommer av att rysk energiimport stoppas i EU
måste vi vara beredda att hjälpa varandra. Ett arbete om att fördela EU:s snabbt sinande
gasreserver pågår nu på EU-nivå. Principen om energisolidaritet måste breddas och
inkludera alla former av energi.
Även i Sverige och Vellinge kommer konsekvenserna av kriget att fördelas ojämnt.
Socioekonomiskt svaga hushåll som till exempel barnfamiljer med en inkomst och äldre med
låg pension, samt de personer som verkligen är beroende av bilen, kommer drabbas hårdare
av höjda el- gas och oljepriser. Enskilda hushåll eller företag ska inte ensamt bära kostnaden
för denna viktiga säkerhetspolitiska markering. Miljöpartiet går därför fram med ett krisstöd
på drygt 20 miljarder till de som drabbas i Sverige.
Mitt i denna svåra tid ser vi ett stort engagemang, inte minst i Vellinge från privatpersoner
och organisationer, som sluter upp för att möta de akuta behoven som har uppstått. Vi vill att
kommunen ger dessa stöd och att kommunen satsar aktivt på hjälp och mottagande. Pribo
kan anpassas till dagens situation, där Vellingebostäder hyr fastigheter från privatpersoner i
kommunen, som sedan hyrs ut. Vi får aldrig glömma att det här handlar om människor.
Människor i krigets Ukraina vars liv och hälsa nu hotas. Vi måste visa solidaritet med
människorna som flyr, och samtidigt sluta finansiera kriget – kampen för demokrati måste
vinnas för det ukrainska folkets skull, men också för alla våra.
Miljöpartiet de gröna Vellinge
Inför bilfria zoner kring skolor!
Miljöpartiet de gröna föreslår att vi inför bilfria zoner kring kommunens skolor, där undantag
självklart ges vid behov.
I dagsläget ser vi runt samtliga skolor i kommunen en hög trafiktäthet, vilket utgör en onödig risk för
fordonsrelaterade olyckor. Att underlätta för gång- och cykeltrafik samt att minska biltrafiken och på
så vis minimera risken för olyckor kring våra skolor borde vara självklart.
Barn och ungdomar transporterar sig oftast till fots, med cykel eller med buss. Vi vuxna bör föregå
med gott exempel och visa att det går att fortsätta att transportera sig klimatsmart även som vuxen.
Nyligen kom en rapport från Klimatpolitiska rådet i vilken man återigen pekar på fossilfria transporter
som den viktigaste åtgärden för att nå klimatmålen. På vägen mot grön omställning behöver vi
förändra våra sätt att transportera oss.
När vi minskar fossiltransporter inne i våra städer och byar får vi dessutom bättre luft. Årligen mister
över 7000 svenskar livet som en direkt följd av luftföroreningar. Den siffran bör bli lägre, inte högre.
Vi vill skapa säkra skolvägar och göra vårt yttersta för att våra barn och skolungdomar ska kunna
vistas i en miljö med så ren luft som möjligt.
På kort sikt minskar bilfria zoner risken för olyckor samtidigt som det resulterar i en renare
inandningsluft. På lång sikt banar en normförskjutning från bil till cykel och gång väg mot en mer
hälsosam livsstil och ett minskat klimatavtryck.
Omställningen gör att vi behöver ändra våra vanor för att lyckas nå våra klimatmål och som i detta
fall, kunna ge våra barn de bästa förutsättningarna för att leva ett långt och friskt liv.
Inför bilfria zoner för renare luft, säkrare skolväg och mer utrymme för människor!
Emelie Greisson Filippa Rolf
Miljöpartiet de gröna Vellinge Miljöpartiet de gröna Vellinge
Norra Håslöv, en by att bevara och värna!
Miljöpartiet kämpade för Norra Håslövs bevarande vid kommunfullmäktige den 27:e
september. Tyvärr så räckte det inte och nu finns det en godkänd exploatering-och
detaljplan för byn. Vi menar att denna exploatering inte kan uppfattas som en positiv
utveckling av området. Det är negativt för kulturmiljön och den viktiga ekologiska
verksamhet som bedrivs i den omedelbara närheten. Nu finns 30 fastigheter i Norra
Håslöv och detaljplanen möjliggör ca 19 nya bostäder i norra delen av Norra Håslövs
by. Det är inte en ”mindre komplettering inom befintlig samlad bebyggelse” som
kommunen skriver. Det är tydligt att de som redan bor i Norra Håslöv är bekymrade
över en exploatering som den tilltänkta. Det yttrande som Ängavallen lämnat in visar
också på de risker en exploatering kan medfölja för deras verksamhet. Ängavallen tar
bl a upp att utbyggnaden innebär ett hot mot gårdens framtida bedrivande av just
ekologiskt bruk. Om boende i framtiden skulle föra fram klagomål mot Ängavallen
finns risk att det leder till restriktioner som påverkar verksamhetens bedrivande
negativt. Nu kan det bli en ökning av invånare med nästan 100 % på 1/10 av byns yta,
vilket inte kan uppfattas som en positiv utveckling för Norra Håslöv.
Länsstyrelsen beskriver i sitt Kulturmiljöprogram varför byn ska bevaras och värnas:
”Norra Håslöv har en väl bibehållen bystruktur med välbevarad bebyggelse från olika
tidsåldrar där möllan utgör en viktig del. Norra Håslövs gårdar och hus är placerade
utmed den trädkantade bygatan. Den långsträckta byformen har bibehållits genom
århundraden. Ängavallens gård i södra delen har en originell utformad manbyggnad
med trappstensgavlar, präglad av det tidiga 1900-talet samt ett stort
ekonomibyggnadskomplex, representativt i 1890-talets tegelstil. Gatehusen, ofta i
tegel, skolan och smedjan ligger i nära anslutning till gatulinjen. Flertalet hus är
byggda under 1800-talets senare del och bevarar en ursprunglig karaktär.” Vi vill att
byn ska bevaras och värnas inte exploateras!
Angela Everbäck Niclas Nordström
Miljöpartiet de gröna Vellinge Ängavallen
Vi vill se mer respekt för Höllviken!
Miljöpartiet vill inte att väg 100 genom Höllviken ska betraktas som en genomfartsled.
Höllviken är idag en levande ort med boende på ena sidan av väg 100 och möjlighet till
rekreation vid vattnet på Öresundssidan. Låt området vid vägen istället utvecklas för
rekreation, samvaro, promenader och möjlighet till att njuta av utsikt över Öresund, sköna
bad och roliga vattenaktiviteter. Trafikflödet bör bli lugnare i stället för att öka och vi bör
värna om miljö och biologisk mångfald.
I kommunens svar till TRV (Trafikverket) på remiss över ombyggnad av väg 100, delen Stora
Hammar – Falsterbo, finns inte dessa synpunkter med. Miljöpartiet försökte genom yrkande i
Kommunstyrelsen få in i svaret från kommunen att: ”En mer jämn rytm i trafiken och lägre
hastigheter generellt skapar både en trivsammare, hälsosammare miljö och ökad
trafiksäkerhet. Buller och barriärer kan då förhoppningsvis undvikas. Någon breddning av
vägsträckan ska ej göras. Väg 100 genom Höllviken ska inte hanteras som en genomfartsled.”
Miljöpartiet förordar att det ska genomföras en testperiod med lägre hastigheter från Stora
Hammar, förbi Höllviken, genom Ljunghusen och över Ljungen, innan beslut om eventuellt
övriga åtgärder tas.
Vi menar att fyrstegsprincipen som TRV ska tillämpa, inte följts, då ett försök med lägre
hastigheter bör genomföras och utvärderas innan andra åtgärder föreslås. Fyrstegsprincipen
innebär att möjliga förbättringar i transportsystemet prövas stegvis med syfte att hitta den
mest effektiva kombinationen av åtgärder.
Vi vill även att sträckan genom Höllviken och Ljunghusen förses med dränasfalt, s.k. “tyst
asfalt”, då omgivande bebyggelse är belägen mycket nära vägen och redan idag är påverkade
av buller och vibrationer från trafiken utmed väg 100.
Låt inte väg 100 betraktas som en genomfartsled. Området kring vägen är för värdefullt för
invånare och besökare!
Miljöpartiet de gröna Vellinge
Skolan är livsviktig
En likvärdig skola är inte en likformig skola. Vi värnar om en förskola och skola för alla, där
varje barn/elev ges möjlighet att utvecklas så långt som möjligt utifrån sina förutsättningar.
Det kräver att vi satsar resurser på skolan, inte minst inom elevhälsan.
Ökade resurser gör det möjligt att skapa goda villkor och en god arbetsmiljö för personal
såväl som för elever. Ett starkt elevhälsoteam, som även inkluderar socialpedagoger, ska ges
tid och resurser att arbeta förebyggande. Det är A och O för att dels upptäcka eventuell
problematik i tid, dels sätta in de resurser som krävs.
Miljöpartiet vill säkerställa varje elevs rätt till insatser utifrån elevens specifika behov. Vi
värnar om den särskilda undervisningsgrupp/resursskola i egen regi som startades 2020,
vilken, enligt utvärdering, har gjort skolan tillgänglig för fler elever som tidigare antingen inte
kom till skolan eller inte fungerade i den vanliga skolmiljön.
Vidare vill vi se satsningar inom elevhälsans preventiva arbete. Psykisk ohälsa och en ökad
droganvändning, gör att satsningar på förebyggande såväl som direkta åtgärder inom dessa
områden behövs. Här kan regeringens extra skolmiljard komma väl till pass.
Att klara skolan är den enskilt viktigaste framgångsfaktorn för att lyckas i livet. Alla barn har
inte, eller kan inte få, det stöd de behöver för att lyckas, hemma. Då är det viktigt att skolan
och all den personal som finns där har verktyg och tid att möta upp och vara den trygghet
som alla barn behöver för att känna sig som en del av samhället. Om vi sviker barnen, genom
att inte satsa på skolan, växer problemen och vi låter barnen bli vuxna som inte känner
gemenskap och samhörighet med det samhälle vi vill ha och bygga.
Vi vill ha en stark elevhälsa, ge varje pedagog rätt förutsättningar och satsa på miljöer som
ger barnen trygghet och möjlighet att utvecklas och växa upp till engagerade och
ansvarstagande medborgare. Besparingar på skolan är fel väg att gå. Låt oss satsa på skolan!
Emelie Greisson, gymnasielärare Madeleine Arderup, rektor och skolchef
Miljöpartiet de gröna Vellinge Miljöpartiet de gröna Vellinge
Vi vill ha mer träd och grönt i vår kommun!/Träd och grönska
är livsviktigt!
Miljöpartiet vill värna naturen och miljön, skydda natur-och kulturmiljöerna samt bevara
jordbruksmarken i kommunen och inte bygga bort de värden kommunen har.
Vi vill skapa ett grönare Vellinge med fler nära grönområden som är tillgängliga för alla och
satsa på ökad trafiksäkerhet genom att planera utifrån barn, fotgängare och
cyklister i stället för utifrån bilar. Vi vill se en hållbar, grön ortsutveckling där barnet är
i centrum. En barnvänlig ort är en bra ort för alla.
Vi vill även säkra varje barns rätt till naturnära skola genom att värna grönytor på
förskolegårdar och skolgårdar och begränsa exploatering av områden kring förskolor och
skolor.
Byggnader och hårdgjorda ytor tar plats på bekostnad av grönområden och träd. Samtidigt
visar forskning att det är just växterna som är så viktiga för vår framtid.
Nu finns det riktlinjer som visar hur mycket grönska ett område bör ha för att fungera
hållbart. Grön struktur gör att invånarna mår bättre och blir friskare. Klimatet förbättras,
växter skänker svalka heta dagar och fungerar fördröjande för dagvatten. Den biologiska
mångfalden gynnas, ohälsosamma partiklar i luften tas upp och inte minst binder växter
koldioxid.
Trots detta tas ofta beslut som leder till minskad andel grönska när det byggs. Nu finns
dock så mycket forskning och internationella rekommendationer att en regel för hur mycket
grönytor och träd som behövs är framtagen.
Regeln har fått namnet 3-30-300 och grundas på de bevisat positiva egenskaper som träd
och grönytor har på människor och samhällen.
3 träd. Den första regeln är att alla ska kunna se minst tre träd från sitt hem, sin skola och sin
arbetsplats.
30 procent. Den andra regeln avser hur stor krontäckningsgrad ett boendekvarter minst bör
ha.
300 meter. Den tredje regeln avser det längsta avstånd invånarna bör ha till ett grönområde
som helst är minst ett hektar stort.
Vi vill se fler träd och mer grönska!
Om du väljer att lägga din röst på oss, lovar vi att göra allt vi kan för att värna vår natur och
miljö och skapa ett grönare Vellinge!
Miljöpartiet de gröna
Fler insatser behövs för att gynna den
biologiska mångfalden i Vellinge kommun!
Biologisk mångfald spelar en avgörande roll för att möta klimatförändringarna, säkra
matproduktionen och i förlängningen, för vår egen arts överlevnad. Naturen har dessutom en
läkande kraft och ger förutsättningar för lek, kontemplation och glädje. Vi i Miljöpartiet vill låta den
biologiska mångfalden i kommunen blomstra.
I Vellinge kommun är 63 % den totala ytan skyddad som naturreservat. Dock är endast 11 % av denna
yta landareal; resten är hav. Vi vill att kommunen, i samråd med lokala naturvårdsföreningar och
expertis, tar fram underlag för fler naturområden som föreslås bli kommunala naturreservat.
Idag finns i kommunen många ytor som kan användas för att anlägga ängsmarker. Ytor som består av
gräs eller sten, såsom gräsmattor, parker, rondeller och dikesrenar kan omvandlas till ängar för att
gynna pollinerare som annars har svårt att hitta mat.
Utöver att använda de ytor som redan finns, bör kommunen planera för hur bebyggd mark kan
utformas för att säkerställa fler gröna ytor. Med det omfattande byggande som planeras sker en
exploatering som innebär ett hot mot många arter. Miljöpartiet vill att kommunen har en hög
ambition att undvika exploatering av naturområden. När man bygger nytt eller bygger ut vill vi att
man ställer krav på att bygga in habitat för djur- och växtliv som delvis kan kompensera för den
undanträngning som då sker. Vidare anser vi att kommunen bör uppmuntra och stötta de invånare
som på sin privata mark vill anlägga ängsmark eller plantera växter som gynnar biologisk mångfald.
Ett samhällsbygge med miljö och klimat i fokus är viktigt för arters överlevnad men en levande miljö
med mycket växtlighet gynnar även hälsan. Skolträdgårdar, som Miljöpartiet de gröna i Vellinge länge
förespråkat, samt gröna rum på äldreboenden, kan bidra till bättre hälsa för våra barn och äldre,
även i de delar av kommunen där verksamheten inte ligger i direkt anslutning till naturområden.
Tänk om Vellinge kommun kunde bli en ledande naturkommun. I en tid då massutrotning av arter är
ett faktum är det viktigare än någonsin att slå vakt om den biologiska mångfalden på såväl global,
nationell som lokal nivå. Att skapa fler naturreservat, anlägga ängsmarker och gröna rum samt att
bygga grönt är något av det viktigaste, men också enklaste, vi kan göra för våra barn och för oss
själva.
Håkan Bjerking, Miljö-och byggnadsnämnden, Miljöpartiet de gröna Vellinge
Emelie Greisson, medlem, Miljöpartiet de gröna Vellinge
Det behövs fler insatser för att förenkla för fossilfria transporter i
kommunen!
Region Skåne har ett uttalat mål om att stärka Skåne som cykelregion. Om detta ska bli
verklighet måste trafiksituationen bli säkrare för såväl unga som äldre, inte minst i Vellinge
kommun. Fortfarande är det ofta enklare att ta sig fram med bil och svårare att ta sig fram till
fots och med cykel på många håll i kommunen när det borde vara tvärtom. Det behövs
riktade insatser för att främja ett nytt sätt att transportera sig.
Vi behöver fler bevakade övergångsställen. Idag finns ett antal stora vägar som är hårt
trafikerade och som saknar farthinder, tillräckligt med övergångsställen och trafikljus. Detta
gör att föräldrar tvekar att släppa iväg sina barn på cykel och många får ta långa omvägar för
att hitta ett säkert övergångsställe. Att modifiera vägnätets korsningar utifrån ett gång- och
cykelperspektiv är därför nödvändigt. Vägkorsningar behöver utvärderas och ändras enligt
vad som är säkrast och smidigast för cyklister och gående.
Vi behöver säkrare och snabbare cykelbanor. När cykelbanor anläggs behöver man inte rätta
sig efter befintliga bilvägar. I stället bör man titta på vilka sträckor som är smidigast ur
pendlingssynpunkt, inte minst med vetskapen om att elcyklarna blir fler, vilka sträckor som
ger ett mervärde när det gäller upplevlese, att det är vackert på cykelvägen är också viktigt
och vilka sträckor som skulle bli säkrast.
Vi behöver sänka bashastigheten. Med sänkta bashastigheter i kommunen sjunker bilens
konkurrenskraft i jämförelse med cykeln. Det blir dessutom säkrare för cyklister att färdas
när bilarna kör långsammare. Sänkt hastighet har goda konsekvenser för säkerhet,
miljöpåverkan och hälsa. En annan positiv effekt av sänkt bashastighet är det skydd detta ger
åt djur som exempelvis grodor, rådjur och kaniner som ofta rör sig över vägar. Farthinder
kan vara ett effektivt sätt att se till att de lägre hastigheterna efterföljs.
Miljöpartiet de gröna Vellinge
Mer resurser åt förskolan!
I maj i år skrev Lärarförbundet att förskollärare är en förutsättning för att barn ska få
en likvärdig start i livet. Man pekade även på att utbildade pedagoger är avgörande
inte bara för förskolans kvalitet utan också för hur hög grad av kognitiv och språklig
utveckling barnen har när de senare slutar grundskolan.
Vellinge kommun rankas högt i Sverige när det kommer till andelen utbildad personal
i skolan däremot är knappt varannan förskolelärare utbildad och när det kommer till
resurstilldelning är vår kommun en av de sämsta i landet.
Som småbarnsförälder är det inte alltid utbildningen som är prio ett utan snarare
tillgången till en omsorg som skapar trygghet hos barn såväl som förälder. Att 6 av 10
barngrupper i Vellinge kommun är större än vad Skolverket rekommenderar är inte
att se till barnens bästa. Inte heller till förskolans bästa när varannan
förskolepedagog idag upplever att de inte hinner med sitt förskoleläraruppdrag. På
vilken annan arbetsplats hade detta accepterats? Organisationen för ekonomiskt
samarbete och utveckling (OECD) uttrycker att det mest effektiva en regering kan
göra för att förbättra utbildning och ge unga bättre livschanser är att skapa en bra
start under barns tidiga år. Hur kommer det sig då att vår kommun, trots tydligt fokus
på just effektivitet i de senaste två budgetarna, agerar precis tvärtom? Jo, för att
vissa (effektiva) satsningar kräver resurser det vill säga finansiella medel. Förskolan
bygger framtidens medborgare samtidigt som den skapar förutsättningar för oss
föräldrar att arbeta och generera skatt till samhället. Vad är då mer effektivt än att
satsa på förskolan?
Karin Larsson, förälder Filippa Rolf, förälder
Miljöpartiet de gröna Miljöpartiet de gröna
Hur viktig är hästen i Vellinge kommun?
Häst- och ridsport är Sveriges tredje största ungdomsidrott, särskilt för flickor och kvinnor.
Det är väl dokumenterat att hästar kan bidra till ökad folkhälsa genom att användas i
förebyggande, terapeutiskt och rehabiliterande syfte.
Flera vetenskapliga studier har visat på det starka sambandet mellan en bakgrund i stallet
och kvinnor på chefspositioner i näringslivet.
I Vellinge finns ett stort antal hästrelaterade verksamheter som sammantaget erbjuder ett
för många säkert förvånade stort antal arbetsplatser.
Från Vellinge kommun kommer flera ryttare som idag tävlar på högsta internationella nivå.
Bland de mest namnkunniga och framgångsrika kan nämnas Stefanie Holmén och Petronella
Andersson som båda syns i Världscupen och på Global Champions Tour. På hög europeisk
och nationell nivå finns ytterligare ett stort antal ryttare som inlett sina karriärer på våra
ridskolor i kommunen.
Den sammantagna bilden visar att hästrelaterade verksamheter utgör en väsentlig och viktig
del av livet och näringslivet i kommunen.
Mot detta står minskande möjligheter till säker utomhusridning på grund den ökande
förtätningen i kommunen och på grund av bristande skötsel av de ridstigar som finns. Såväl
ryttare som hästar är helt beroende av bra och trafiksäkra möjligheter till uteritt.
Ridsstigsföreningen, ett helt privat initiativ av volontärer, anlade och underhöll tidigare ett
stort antal ridstigar men gav efter några år upp till följd av en alltför betungade arbetsbörda
med förhandlingar med markägare, byråkrati och brist på resurser.
Ridstigsföreningen föreslog att kommunen skulle ta över eftersom den ansågs bättre lämpad
att samordna genomförandet av arbetet. Kommunen valde att tacka nej trots de uppenbara
fördelar de hästrelaterade verksamheterna erbjöd.
Miljöpartiet menar att det ligger i kommunens intresse att skapa bästa möjliga
förutsättningar för ett väl fungerande hästliv sett ur såväl barn- och ungdomsperspektiv som
ur näringslivsperspektiv. Vi hoppas därför på att vår tidigare motion om ett gott hästliv tas
upp till förnyad diskussion i syfte att utveckla möjligheterna med hur hästen kan vara en del
av kommunens olika verksamhetsområden.
Robert Löfgren, Mp Vellinge
Emelie Greisson, Mp Vellinge
Låt inte barnen bli förlorare när hamnplan vid Falsterbokanalen blir nytt
krogområde.
Det är positivt om hamnområdet görs attraktivt för många, men vi tycker att området
ska få sin egen karaktär i stället för att bli ny variant av Skanörs hamn.
Ett mer levande hamnområde året runt kan gynna många. Vi ser gärna någon form av
marint center, som lyfter fram den marina miljön, något vi har motionerat om och
fört fram vid flera tillfällen. Ett marint center skapar möjligheter till lärande och
förståelse och kan bli en informell mötesplats. Dessutom kan området bli föregångare
när det gäller miljö och hållbarhet!
Nu uttalar sig Kommunstyrelsens ordförande om att planen är att även sjöscouterna
ska flytta hit då marken där de huserar i dag, i Gläntan och delar av kanalskogen,
planeras bebyggas med bostäder.
Flytta Ljungens Sjöscoutkår till ett krogområde? I Gläntan har Ljungens scoutkår
byggt upp sin verksamhet under de senaste 35 åren. Det är oerhört viktigt att det
är Ljungens Sjöscoutkår och deras medlemmar som får vara med i allt som kan
påverka deras värdefulla verksamhet. Vi tycker inte att vi ska acceptera att det är
barnens möjligheter som åter igen ska offras.
Vi menar att Sjöscouterna bör få vara kvar i Gläntanområdet och få möjlighet att
fortsätta sin verksamhet i samklang med naturen. Låt den delen av området åter få en
detaljplan som anger att området ska användas för fritid och rekreation. Det är inte
avsett för att bygga dyra bostadsrätter.
Kommunen förstår tydligen inte vad vi behöver eller gör som scouter. Scouterna seglar
på sommaren, men resten av året håller vi till i skogen. På hamnplan finns inga
grönytor alls. Inte heller ger det möjlighet till eldstad eller den uteverksamhet som
scouterna nu kan utöva i sin direkta närhet.
Vi måste kämpa vidare tillsammans, för att värna om våra barns rättigheter. Det är
inte för sent. Låt inte barnen åter bli förlorare.
Angela Everbäck Angela Stavne
Miljöpartiet de gröna Styrelsemedlem och ledare
Låt folkliv och näringsverksamhet blomstra
med hjälp av sommargågator!
Sommargågator är vägar som vanligtvis trafikeras av bilar men som under en del av
sommaren stängs av för biltrafik till förmån för gående, samtidigt som restauranger, butiker
och kulturverksamheter flyttar ut delar av sin verksamhet utomhus. Sommargågatorna kan
göras extra mysiga genom att man möblerar och dekorerar dem. Vi i Miljöpartiet de gröna
vill se sommargågator i Vellinge kommun.
Syftet med sommargågator är att skapa förutsättningar för mer levande bykärnor där
invånare, turister och näringsidkare kan mötas och utnyttja våra vackra byars fulla potential.
När fler människor, väljer att gå, cykla eller åka kollektivt och lämna bilen hemma när de
besöker bykärnorna under sommarmånaderna och vi samtidigt underlättar för
näringsidkare, kulturarbetare, konstnärer, bibliotek eller naturföreningar att flytta ut delar av
sin verksamhet under sommarmånaderna ges förutsättningar för mer gemenskap, mer
kreativitet, mer försäljning, mindre buller och ett lugnare tempo.
På flera håll runt om i Sverige, och särskilt i turisttäta områden inrättas särskilda
sommargågator. I exempelvis Lomma, som liksom Vellinge har mycket sommarturism
möbleras Kajgatan med sittmöbler, cykelparkeringar och blommor samtidigt som
verksamheterna längs gatan får nyttja det bilfria området. Initiativ kring sommargågator har
tagits väl emot av medborgare och näringsidkare i kommuner där sådana har införts och
resultatet har blivit det önskade, en mer levande och mysig bykärna
Sommargågatorna kan även bidra till ökad trygghet då gående inom vissa områden fritt kan
röra sig utan att behöva trängas med bilar. Dessutom uppmuntrar de bilfria gatorna till att
fler ger sig ut och flanerar under alla tider på dygnet, vilket även det bidrar till trygghet.
Att underlätta för gång- och cykeltrafik gör våra bykärnor och boendemiljöer trevligare,
samtidigt som människor och natur blir friskare. Vi vill att kommunen undersöker vilka gator
i kommunen som kan göras till attraktiva gågator och gångstråk under perioden juni till
augusti så att vår sommarkommun kan få blomstra extra mycket!
Emelie Greisson, medlem, Miljöpartiet de gröna i Vellinge
Madeleine Arderup, vice ordförande, Miljöpartiet de gröna Vellinge
Öka takten i det lokala klimatarbetet
Miljöpartiet vill att Vellinge kommun tar klimatförändringarna på allvar.
Klimatfrågan är vår tids stora ödesfråga. Hur vi agerar och beslutar idag är avgörande
för framtida generationer och vår planet.
Vellinge kommuns kust är ett av de 30-tal områden och städer i Sverige som anses
vara särskilt sårbara för översvämningar och förhöjda vattennivåer. I juni 2021,
lämnade MSB tillsammans med SGI (Statens geotekniska institut) en rapport till
regeringen där tio nationella riskområden identifierats med komplexa
klimatrelaterade hot som ras, skred, erosion och översvämningar. Här finns Vellinge
kommuns kust med och de potentiella riskerna för konsekvenser för människors liv
och hälsa bedöms som mycket stora, likaså för ekosystem, bebyggelse, infrastruktur
och kulturarv. Kapaciteten för klimatanpassningar anses behöva ökas för
förebyggande insatser, men även för planering av åtgärder vid eventuella
klimatrelaterade olyckor.
Vellinge kommun måste gå före i klimatarbetet för att förutom minska risken för akut
läge även vara väl förberedda vid klimatrelaterade olyckor och skynda på processen
för skydd.
Miljöpartiet har förgäves försökt få gehör för att Vellinge kommun snarast tar
fram en skriftlig deklaration med mål och tydligt åtgärdspaket i samråd med
lokalt näringsliv, föreningsliv, medborgardialoger, expertis och forskare. I
åtgärdspaketet kan exempelvis följande åtgärder ingå:
* Klimatbudget med mål för när och hur nollutsläpp ska nås
* Klimatexpertråd
* Genomlysning av varje verksamhetsdel i kommunen för att nå nollutsläpp
* Upprättande av krisrådgivning för fastighetsägare, oroliga invånare, m.fl
* Krisinformation om pågående insatser och åtgärder
* Översyn av beviljande av trädfällning etc, men hänsyn till att bevara natur
som kolsänkor
* Påtryckning för att få fram juridiska styrmedel inför eventuella
översvämningar
Förslagen är enbart exempel då Miljöpartiet anser att det är av vikt att
experter, näringsliv och föreningsliv är med i framtagandet av ett
åtgärdspaket. Tillsammans kan vi göra skillnad.
Miljöpartiet de gröna Vellinge
Tångvalla – en chans att sätta Vellinge kommun på kartan som
naturkommun med barnperspektiv.
Tångvallaskolan och Tångvalla förskola ska få nya lokaler, ett projekt som ska stå färdigt 2026 och
som beräknas kosta ungefär 800 miljoner. Miljöpartiet de gröna vill se att barnens bästa kommer i
främsta rummet, såväl under byggprocessen som i planeringen av det nya bygget. Vi hoppas därför
att kommunen med detta bygge tar chansen att göra en ordentlig insats för våra barn och för
kommande generationer genom att bygga den första klimatneutrala skolan samt anlägga en
uteförskola i kommunen.
Byggprojektet för Tångvallaskolan behöver klimatkalkyleras för såväl bygg-, användnings- och
slutskedet ur ett livscykelperspektiv. Arkitekturen behöver bli flexibel och materialsnål och det krävs
mer än att säkra egen energitillgång och göra smarta materialval. Vi menar att kommunen bör
undersöka i hur hög utsträckning det går att återbruka, minimera byggnadens behov av uppvärmning
och elektriskt ljus, undvika för mycket hårdgjorda miljöer, skapa genomsläpplig mark, inventera
ekosystemtjänster och hitta sätt att spara och utveckla dessa, skapa nya ekosystemtjänster på
platsen, skapa smarta dagvattenhanteringslösningar, skapa attraktiva utemiljöer, bygga in attraktiva
cykelparkeringar och tillgängliggöra för elever och personal att komma fram med cykel och till fots.
När det gäller Tångvalla förskola ser vi att det finns en unik möjlighet att i samband med att man ska
placera ersättningslokaler för denna, planera för att göra det intill gamla Naturum. En återstart för
Naturum och konsthall, med ett samarbete med förskolan hade kunnat bli en nystart för såväl
Naturum som för en pedagogik som passar utmärkt i vår naturvärdesrika kommun. Det ger även en
fin möjlighet för uteförskola, med en eller flera avdelningar där barnen är utomhus största delen av
dagen.
En stor satsning på en skola och en förskola som byggs med framtidens teknik och tar vara på våra
unika naturvärden är en chans att sätta Vellinge kommun på kartan när det gäller natur och klimat
såväl som barnperspektiv!
Emelie Greisson och Madeleine Arderup
Miljöpartiet de gröna
Även denna sommar har nya värmerekord slagits på löpande band runt om i världen.
Forskarna fortsätter försöka få oss att lyssna och agera. De säger att det inte är för sent,
men att det är väldigt bråttom.
Att ställa om och göra samhället tillräckligt hållbart så att kommande generationer ska kunna
må bra är en svår uppgift. Därför är det viktigt att visa att kraftigt minskade utsläpp kan gå
hand i hand med förbättrad livskvalitet.
Den gröna revolution som pågår i industrisverige skapar nya jobb. Minskning av utsläpp gör
luften och haven renare och kroppen friskare. Trots fördelarna med ett hållbart samhälle och
forskarlarmen verkar övriga sju riksdagspartier slåss om vem som kan sänka priset på
bensin och diesel mest.
Egentligen är det rätt sjukt att andra partier kämpar om att göra det billigare att förstöra
klimatet när det ser ut som det gör. Storstadsbon som äger en stor bensinslukande Hummer
får ta del av statens subventioner medan den billösa pensionären i Östra Grevie blir utan
stöd. Vi vill Istället sänka priset på mat och kollektivtrafik.
Vi i Miljöpartiet i Skåne går till val på att Skåne ska bli klimatneutralt senast 2030. Vi vill göra
kollektivtrafiken bättre och billigare så fler får närmare till närmsta hållplats och det
klimartsmarta valet blir det bästa valet för plånboken. Vi vill bidra till att Skåne blir ett centrum
för innovation av byggteknik genom att investera i klimatpositiva byggnader i Region Skånes
regi.
Den 28 juli nåddes Overshoot day, dagen då mänskligheten beräknas förbrukat så mycket
resurser som jorden kan producerar på ett helt år. Mer fisk fiskas, mer skog skövlas, mer
koldioxid släpps ut än vad naturen kan generera och hantera. Om alla konsumerade som vi
gör i Sverige hade dagen nåtts redan den 3 april. Vi lever som om det fanns fyra jordklot att
nyttja. Det går inte att peka på någon annan och säga att det är upp till dem att lösa miljö-
och klimatkrisen.
Den 11 september är en dag vi väljer väg. Vi hoppas då få en starkare röst för att visa på
vinsterna med den gröna omställningen. Det är viktigt att det även framåt finns ett grönt parti
där besluten fattas.
Angela Everbäck (MP), listetta på regionlistan i sydkretsen II
Mätta Ivarsson (MP), gruppledare och listetta på regionlistan i mellankretsen
Vi vill ha ett ökat fokus på miljö, natur och klimat!
Sedan Miljöpartiet åter blev representerade i kommunen för 12 år sedan, har vi lagt
fram närmare 100 motioner. Alla finns på vår hemsida mp.se/Vellinge. Av dessa har 9
motioner fått bifall. Det betyder att de ska genomföras:
1. Kommunen ska synliggöra och värdera ekosystemtjänster. I dag fattas
många beslut utan att värdet av ekosystemtjänster beaktas, till exempel vid
nyttjande eller exploatering av naturområden. Det är viktigt att bevara och
hållbart nyttja biologisk mångfald och fungerande ekosystem.
2. Vellinge som medlem i Klimatkommunerna
Mp vill att Vellinge skall bli en ledande klimat-och miljökommun. Genom att vara
med i föreningen Klimatkommunerna så är målsättningen ett arbete som ligger i
framkant, med tuffa klimat- och energimål.
3. Träd ska besiktas innan planprocess och byggnaders placering avgörs
Mp vill bevara träd och hantera naturen skonsamt.
4. Kommunen ska skapa en kommunal skyfall/översvämningsfond
5. Bli samverkans aktör i Biogas Syd
För att kunna jobba vidare med biogasprojekt inom kommunen.
6. Vellinge kommun är med i Glokala Sverige.
Arbeta för att de globala målen förenas med verkligheten på lokal nivå.
7. Skapa en Seniorpool för värdefulla möten över generationerna.
Mp vill ge möjligheter till möten mellan generationer för ett ömsesidigt lärande och
utbyte.
8. En handlingsplan för jämställd tillväxt
Jämställdhet är ett viktigt medel för att tillvarata kompetenser och i detta fall uppnå
hållbar tillväxt. Att öka kunskapen om kvinnors företagande.
9. Yttranderätt för insynsplatser i nämnder inom Vellinge
Alla partier ska ha rätt att yttra sig i nämnderna.
Här är några av de övriga motioner vi lagt. Vi kommer kämpa vidare för
dem!
Nationalstadspark i Vellinge kommun
Naturum och konsthall kvar på Falsterbo strandbad
Miljöcertifiering av Vellinge kommun
Utfasning av kemikalier i Vellinge kommun.
Fossilbränslefritt Vellinge
Övergripande plan för Falsterbo skjutfält
Marint center i Vellinge
Hållbarhetspolicy i Vellinge
Lokal barnombudsman
Skolträdgårdar
Införa medborgarförslag till kommunfullmäktige.
Vellinge som en Fairtrade city
Möjligheter till spontankultur och spontanidrott
Försökskommun för 16 års rösträttsålder
Falsterbonäset som Biosfär område
Pilotprojekt buss, för förbättrad kollektivtrafik
Häst som en del i kommunens verksamheter
Införa Medborgarbudget i Vellinge
Begränsade jaktområden
Luftkvalitet i kommunens lokaler
Integrationsråd
Demokratipris
Val- och demokratinämnd
Kemikalieplan
Återbruksby
Dagsljuslampor i skolorna.
Den ätbara staden.
Jobba aktivt med Agenda 2030.
Certifieras enligt miljöledningsstandard.
Åtgärdsprogram för att minska bullernivåerna.
Avfallstunnor på stränderna året runt.
Koppla miljömålen till det praktiska upphandlings- och inköpsarbetet.
Möjlighet till deltagande i Kulturskolan för alla barn i Vellinge kommun.
Införa koldioxidbudget i Vellinge kommun.
Översyn att anlägga fler hundrastgårdar.
Politiska beslutsunderlag med fler konsekvensbedömningar
Vellinge som Barnrättskommun
Ingå avtal med Skåneidrotten för att införa Senior Sport School
Vellinge kommuns nybyggnation, ombyggnation och underhåll av byggnader
klimatneutralt 2030.
Värna Öresund
Pyroteknik inom Vellinge kommun
Kommunala naturreservat
Tag fram en Barnkarta
Barn och ungas synpunkter i samhällsplaneringen
Ängsmark för biologisk mångfald
Vellinge som Naturkommun
Ett Vellinge för Världens Barn
Sommargågator
Bilfria zoner kring skolområden
Ökade miljö-, klimat-, och hållbarhetskrav i upphandling samt i markanvisningar och
exploateringsavtal.
Fler träd och grönska – inför 3-30-300 modellen.
Utökad marklovsplikt.
Vi hoppas på fortsatt förtroende för att kunna fortsätta att kämpa för natur, miljö och klimat i
Vellinge kommun!
Bristen på dricksvatten behöver vi alla ta på allvar
Nu får kommunen återigen gå ut och vädja till Vellinges invånare att vara sparsamma
med vårt dricksvatten. Det finns många pooler där dricksvatten används och rådet
från kommunen är: ”Fyll poolen långsamt och på natten för att undvika
förbrukningstoppar.”
Det måste finnas bättre alternativ än att fylla sin pool med dricksvatten. Tillgången
till rent dricksvatten i Sverige är något som vi länge tagit som en självklarhet.
Spridning av gifter, exploatering vid vattentäkter och torka till följd av
klimatförändringar gör att vi måste samla kraft för att säkra vårt vatten i framtiden.
Miljöpartiet har i regeringen drivit igenom flera förslag som är mycket viktiga för
framtidens vattenförsörjning. Inte minst skydd av värdefull natur och höjd skatt på
naturgrus. Vi vill utöver det göra dricksvattnet till ett riksintresse. Myndigheter,
länsstyrelser och kommuner ska också ha tydliga uppdrag att utreda hur
klimatförändringar, bostadsbyggande och jordbrukets behov påverkar tillgången på
rent dricksvatten.
Det kan finnas en möjlighet i kommunen att inte använda dricksvatten till poolerna.
Det finns en vattenkiosk i Höllviken där kommunen pumpar grundvatten ut i
Östersjön. Att hämta vatten från denna är kostnadsfritt (från de övriga
vattenkioskerna där det finns dricksvatten utgår en kostnad per m3). Idén att
använda detta grundvatten till poolerna är väl värd att undersöka. Vattenkioskerna är
framförallt till för kommunens entreprenörer som har behov av större mängder
vatten, men även privatpersoner kan ha nytta av vattenkioskerna med dricksvatten
vid exempelvis avbrott i vattenleveransen.
Med en ambitiös politik för hållbar förvaltning av vårt dricksvatten och en offensiv
klimatpolitik kan tillgången på rent vatten säkerställas. Här kan alternativ till
dricksvatten i poolerna vara en faktor.
Natur-och badbussar
Många vill uppleva vår kommuns härliga natur och fina badstränder. Tyvärr leder det
till ökad biltrafik. Miljöpartiet vill skapa ett säkrare, bekvämare och miljövänligare
trafiksystem och då kan natur-och badbussar vara en del av lösningen.
Vi har tidigare fått avslag på vår motion där vi föreslog att kommunen initierar ett
pilotprojekt tillsammans med Skånetrafiken. Miljöpartiet vill att fler ska ha tillgång
till vår fantastiska natur, men utan ökad biltrafik och det negativa den för med sig.
Genom att lyfta konceptet Natur-och badbuss kan vi få fler att upptäcka möjligheten
att ta buss till naturen.
Med några ändringar eller tillägg i Skånetrafikens linjetrafik kan dessutom bussarna
göra det betydligt enklare att nå naturen. Natur-och badbuss till Höllviken och Näset,
Naturbuss till Arriesjön och kollektivtrafik från Malmö till Arriesjöns norra parkering
kan vara väldigt värdefullt.
Arriesjöns strövområde är ett litet område som lämpar sig extra bra för de som
önskar sig en trygg och välordnad naturupplevelse. Idag stannar Buss 379, mellan
Vellinge och Östra Grevie cirka 1 km från Arriesjöns södra parkering. Linjen har inga
helgturer. Arriesjöns norra parkering skulle nås med en förlängning med 2,5 km av
linje 32 mellan Malmö C till Käglinge. Då skulle även våra invånare i Arrie få bättre
möjligheter att nyttja kollektivtrafik. Kommunen kan göra tillköp av busstrafik för att
få till stånd detta.
På riksplanet har Miljöpartiet lagt fram förslaget om max 100 kr i månaden för tåg
och buss och stoppade sänkningar av bensinpriset. Blir förslaget verklighet skulle det
verkligen löna sig att göra val som är kloka för klimatet och göra det enklare för fler
att uppleva naturen. Vi hoppas dessutom att Vellinges styrande ser fördelarna med
att fler låter bli att ta bilen till våra natur och badområden.
Aktivitet och gemenskap för Vardagsgamla
I vår kommun är vi många Pensionärer = Årsrika = Vardagsgamla. Många av oss är
pigga och friska och vill fortsätta vara så! När arbetslivet upphör är det mycket som
förändras: den regelbundna vardagslunken, de dagliga mötena och ekonomin. Man
kan lätt bli sittande hemma och känna sig utanför. Miljöpartiet vill verka för att god
hälsa, aktivitet och gemenskap ska finnas för alla livet igenom. Vi vill gärna
presentera de motioner vi lagt men tyvärr fått avslag på kommunfullmäktige.
Senior Sport School (SSS) har arrangerats av Skåneidrotten och subventioneras av
Region Skåne. 31 skånska kommuner har deltagit men inte Vellinge. Deltagarna
får föreläsningar i bl.a. Senior Power, kost och HLR och en av kommunen
rekryterad ”klasslärare” håller studiecirklar kring ämnena hälsa, motivation, fysisk
aktivitet, att åldras med livsglädje, sömn och stress. För de fysiska aktiviteterna
bokar Skåneidrottens konsulenter upp de lokala idrottsföreningarna vilkas
verksamhet är anpassad för gruppen. Detta ger möjlighet för föreningarna att
marknadsföra sin verksamhet och skaffa fler medlemmar. SSS bidrar dock inte bara
till fysisk aktivitet, utan även social gemenskap. Många deltagare som söker sig till
SSS uppger ensamhet som en av anledningarna.
Aktivitetschecken som kommunen erbjuder dem som fyllt 75 år är uppskattad! Men
Miljöpartiet menar att den borde gälla redan när man blir pensionär så att inte
aktivitetskedjan bryts!
I Vellinge kommun bor många vardagsgamla kvar i den bostad man tidigare delat
med sin familj. Den kan komma att kännas både tom och onödigt stor. Konceptet
SällBo är ett sällskapsboende med integration i fokus där man väljer att bo lite
mindre och dela lite mer, något som testats bl.a. i Helsingborg. I drygt hälften av
lägenheterna bor hyresgäster som är minst 70 år och i resterande bor unga vuxna.
Detta gör SällBo till ett unikt boende, där generationer möts och det sociala livet
står i centrum. Utöver sin lägenhet har man tillgång till gemensamma ytor både
inomhus och utomhus, med gott om plats för fritid och umgänge.
Vi framhåller gärna de insatser för aktivitet och gemenskap som erbjuds av
kommunens ideella organisationer, föreningar och församlingar. Men trots allt är det
den dagliga ensamheten som många Vardagsgamla lider av. Låt oss motverka den!
Ann Stenberg, ersättare i omsorgsnämnden för Miljöpartiet de Gröna i Vellinge
Naturum fanns inte med när det skulle fattas beslut om Naturum!
Det är med bedrövelse vi i Miljöpartiet följt utvecklingen när det gäller Naturum. Vid
Kommunstyrelsens möte den 2022-01-11 röstades av Moderaterna igenom att ge
kommunförvaltningen i uppdrag att vidareutveckla verksamheten kring Naturmagasinet.
Naturum fanns inte med överhuvudtaget. Vi i Miljöpartiet yrkade på att beslutet skulle gälla
just ett Naturum, men det röstades ner.
Vi yrkade:
1. Att utredningen ska kompletteras med en analys och plan för hur en återstart av Naturum
på Strandbaden kan ske. Analysen ska omfatta samtliga aspekter; juridisk, ekologisk, social,
ekonomisk, kulturell, organisatorisk, barnkonsekvensanalys, och tidsplan. I arbetet både med
analys och återstart ska föreningar och medborgare ges möjlighet till medverkan.
2. För att säkerställa en relevant jämförelse, tas ett alternativ med ny plats och lämpliga
lokaler för Naturum fram.
3. Miljöpartiet yrkar att den konsekvensanalys som beslutet av nedläggning av Naturum och
konsthall baserades på ska ingå för jämförelse och offentliggöras.
4. Komplett utredning ska framläggas senast mars 2022.
Ett ”Naturmagasin” kan inte ersätta ett naturum. Att lägga ner Naturum och konsthall på det
sätt som drevs igenom, visar inte på respekt för Vellinges medborgare. Naturum är en
verksamhet som bedrivs både inom- och utomhus, en kanal för att förmedla kunskap om
natur och naturvård, berika allmänhetens friluftsliv och inspirera till att uppleva naturen.
Även vårt yrkande om analys av återstart för konsthallen avslogs.
Vi beklagar att KD i sin insändare i VP nr 1-22, ger en felaktig bild avseende vår Mp-budget
för 2022. Självklart hade vi avsatt resurser för återstart av både Naturum och Konsthall. KD
har dock i efterhand medgivit att detta var ett misstag i deras text. Vi förstår att KD nu
reagerar på att den överenskommelse man hade med M, inte följdes av M. Men tyvärr är det
beslutet M och KD röstade igenom i juni 21, som är orsaken till att vi inte har något Naturum.
Vi i Miljöpartiet har genom både motioner och yrkanden försökt få till stånd en annan
utveckling. Vi kämpar vidare för Naturum och Konsthall!
Var är barnperspektivet?
Tångvalla skola och förskola ska få nya lokaler, ett projekt som ska vara färdigt 2026 och som
beräknas kosta ungefär 800 miljoner. Miljöpartiet de gröna vill se att barnens bästa kommer i
främsta rummet, under byggprocessen såväl som i planeringen av det nya bygget.
Under processen ska barn från Tångvalla garanteras en trygg skolgång och en stimulerande skolmiljö.
Vi undrar om det nuvarande förslaget, som innebär att Tångvallaskolans ersättningslokaler ska ligga
vid Skanörs vångar, verkligen är det bästa för barnen.
Platsen ligger nära två redan relativt hårt trafikerade vägar samt en annan stor grundskola. Trafiken
till och från skolan riskerar att bli mycket tät.
Vi ställer oss även frågande till hur byggplanerna för etapp tre och fyra av Skanörs vångar ser ut. Ska
det projektet läggas på is under den tid då ersättningslokalerna ska ligga där?
I underlaget från utredningen menar man att det finns en rad nackdelar med att placera
ersättningslokalerna vid Falsterbo Horse Show-området. Vilka är dessa nackdelar undrar vi?
En annan fråga som enligt utredningen måste lösas är Montessoriskolans lokalbrist, då verksamheten
i nuläget lånar lokaler på Tångvallaskolan. Om ersättningsskolan placeras mellan FHS och
Tångvallaområdet underlättas logistiken betänkligt.
Möjligheten att placera ersättningslokaler intill Naturum har inte utretts alls. Även Tångvalla förskola
kommer så småningom att behöva ersättningslokaler. Vi föreslår då en uteförskola belägen intill
Naturum. En återstart för Naturum och konsthall med ett samarnbete med förskolan hade kunnat bli
en nystart för såväl Naturum som för en pedagogik som passar utmäkt i vår naturvärdesrika
kommun.
Fyra år är en lång tid för ett barn och en alltför kort tid för de pedagoger som tvingas tänkas om.
Deras behov måste komma först.
ditt partis tre viktigaste valfrågor (ur ett kommunpolitiskt perspektiv).
Texten får högst innehålla 1 500 tecken inklusive mellanslag.
Vi satsar mer på att värna naturen och på att stärka miljö- och klimatarbetet
Vellinge kommun har en fantastisk natur och erbjuder möjlighet till många fina upplevelser
som bidrar till ökat välmående. Det är otroligt viktigt att vi aktivt arbetar för att bevara
och skydda och i vissa fall utvecklar skogsområden, stränder och andra
naturområden och gynnar den biologiska mångfalden. Fler områden i kommunen måste
värnas från bebyggelse. Det gäller också den värdefulla odlingsmarken. Vi vill återinrätta
naturum och konsthall.
Vi sätter barnen i främsta rummet; det är deras framtid vi förvaltar.
Vi vill att lärarna ska få vara lärare och att barnen ska få sin tid. Vi vill stärka elevhälsans
förebyggande arbete. Alla barn och ungdomar ska ha tillgång till fritidsaktiviteter och
fritidsgårdar. Barnkonsekvensanalyser ska göras, för att göra det möjligt att på ett
systematiskt sätt belysa hur barn påverkas av beslut och undersöka vilka åtgärder som är de
bästa för barnen. Om ekonomiska intressen har företräde framför naturintressen i Vellinge
kommun har framtidens barn ingen fri natur att vistas i.
Vi stödjer en värdig äldreomsorg som ger årsrika ett gott liv.
Vi jobbar för livskvalitet genom hela livet. Alla ska ha möjlighet till god livskvalitet,
upplevelser och gemenskap. Vi vill ha en utveckling som tillgodoser varje individs behov
idag utan att äventyra kommande generationers möjligheter till detsamma. Vi vill att all
verksamhet i kommunen måste bedömas utifrån hur den kommer att påverka människor och
miljö både på kort och lång sikt.
Öka möjligheterna för barn och ungas inflytande
Miljöpartiet menar att Vellinge kommun måste bli bättre på att lyssna
till och involvera barn och ungdomar. Våra motioner om att öka
möjligheterna för deras inflytande har hittills inte vunnit bifall. Med de
nya möjligheter som nu finns, med ökat inflytande från fler partier,
hoppas vi få gehör. Det är viktigt och värdefullt att barnens perspektiv
kommer fram.
Vi vill att Vellinge ska bli en Barnrättskommun. Det skulle visa att
kommunen är ett samhälle där barns röster, behov, prioriteringar och
rättigheter är en integrerad del av politiken, av de beslut som fattas och
av de verksamheter som finns inom kommunen.
Vi vill att kommunen ska ha en lokal barnombudsman, som kan hjälpa till att
stärka barn och ungas inflytande och delaktighet.
Vi vill att våra barns och ungas synpunkter i samhällsplaneringen ska
tillvaratas. Målet är att vi ska få bättre detaljplaner med ett bredare
innehåll och fler aspekter på planering och byggande.
Vi vill att det tas fram en ”barnkarta”. En barnkarta är en digital tjänst
och ett verktyg som visar platser för lek och utomhusaktiviteter som
barn själva har pekat ut och tipsat om.
Vi vill att Vellinge kommun startar ett projekt att införa ett elevborgarråd för
aktivt elevinflytande i klimatfrågor. Genom elevborgarrådet kan elever ta fram
konkreta åtgärdsförslag för Vellinge kommun inom en rad olika sektorer.
Miljöpartiet ser värdefulla möjligheter till att samverka med lokala föreningar i
Vellinge i detta projekt. Syftet med elevborgarrådet är att skapa
förutsättningar för ökad hållbarhet, att jobba för att lyfta barn och ungas röster
samt att ge dem möjlighet att påverka för att kunna känna hopp och
handlingskraft inför framtiden.
Vi hoppas att fler partier vill lyfta fram barns och ungas perspektiv,
höja deras röster och skapa framtidstro genom att lyssna till dem, ta
deras oro på allvar och ge utrymme för deras idéer och lösningar. Det
visar att vi vuxna tar barnens rättigheter på allvar, vilket vi är skyldiga
till eftersom barnkonventionen numera är lag. Vi vill att Vellinge ska
vara ett föredöme.
Angela Everbäck Annelie Björkhagen Turesson
Låt oss slippa smällare!
Några minuters nöje för några få personer drabbar både människor, djur och miljö!
Många människor, djur och miljö drabbas ofrivilligt av användningen av pyroteknik,
som smällare, raketer och fyrverkerier. Miljöpartiet vill att kommunen ska jobba för
ett mer långtgående regelverk för att få bukt med detta.
Kommunen har möjlighet att skärpa reglerna inom detaljplanelagt område samt att
kommunen är aktiva för att få till stånd ordningsregler som gör det möjligt att hela
kommunen omfattas. Därutöver att försäljning begränsas.
Vi föreslår i en motion ett antal åtgärder som ska leda till minskad användning och
helst helt upphörande av pyroteknik i Vellinge och därmed skona både, människor,
djur och natur från de negativa effekter detta leder till. Detta kan ske genom
förändringar av de lokala ordningsföreskrifterna i Vellinge så pyroteknik förbjuds
helt inom detaljplanelagt område och att kommunen är aktiv för att få till stånd
ordningsregler som gör det möjligt att hela kommunen omfattas. Men också genom
att Vellinge kommun jobbar för att försäljning inte ska få ske inom kommunen.
Miljöpartiet vill:
Genomföra förändring i Vellinge kommuns lokala
ordningsföreskrifter så det blir förbjudet att utan tillstånd använda
pyrotekniska varor (t.ex. fyrverkerier, raketer och smällare) i alla de
områden kommunen kan införa detta.
Att kommunen är aktiv för att få till stånd ordningsregler som gör det
möjligt att hela kommunen kan omfattas av ett förbud.
Att Vellinge kommun jobbar för att försäljning av pyrotekniska varor
inte ska få ske inom kommunen.
Miljöpartiet de gröna
Angela Everbäck Lisbeth Jönsson
Värna Öresund!
Vår motion om att värna Öresund fick tyvärr avslag i Kommunfullmäktige den 21 juni.
Det vi vill är:
1. att Vellinge kommun ställer sig positiv till att ett eller flera större marina naturreservat
bildas i Öresund,
2.att ställa sig positiv till att Öresund blir biosfärsområdet,
3. att ställa sig positiv till ett samarbete med Region Skåne och svenska kustkommunerna
längs Öresund i arbetet med att förverkliga marina naturreservat och biosfärområde,
4. att ställa sig positiv till att Region Skåne verkar för att frågan om skydd av Öresund blir en
fokusfråga i samarbete Greater Copenhagen
5. att kommunen i övrigt ska verka för en hållbar utveckling så att Öresunds ekosystem
värnas (blev besvarad).
Samtliga förslag har som syfte att utöka de skyddade områdena. Miljöpartiet strävar efter att
kommunen ska ställa sig positiv till att utöka befintliga naturreservat och föreslå nya
kommunala naturreservat. I svaret på motionen står tyvärr: ”I översiktsplan för Vellinge
kommuns havsområde, tas tydlig ställning till att kommunen inte avser att ändra befintliga
naturreservat eller föreslå nya kommunala naturreservat inom planområdet.”
Detta beklagar vi från Miljöpartiet. Vi ser gärna att skydden stärks inom kommunen.
Vi konstaterar att det finns medvind i att lyckas med de initiativ vi föreslår. Den svenska
regeringen tog ett konkret första steg mot ett utökat marint skydd då de gav Länsstyrelsen i
Skåne i uppdrag att utreda förutsättningarna för ett marint områdesskydd i Öresund.
Länsstyrelsens arbete i frågan: “Fördjupad åtgärdsplan för framtida möjliga marina skydd i
Öresund” är ute på remiss nu och fram till oktober. Så, det är ju just nu vi i Vellinge kommun
har störst vinst i att göra som vi föreslår. Att Vellinge kommun ställer sig positiv till ett
samarbete med Region Skåne och svenska kustkommunerna längs Öresund i arbetet med att
förverkliga marina naturreservat och biosfärområde.
Vi menar att det är nu vi har möjlighet att leverera en enad front från kommuner och region
om att vi vill ha ett ökat skydd av Öresund. Det är ju just nu, när även den danska regeringen
visat intresse, som kommunerna tillsammans med Region Skåne bör ta tillvara på
momentum, och ta kampen i samarbetet Greater Copenhagen, som vi föreslår i att-sats 4, och
driva på för ett friskt Öresund med hållbar utveckling.
Vi tackar S, C och KD som ville bifalla hela motionen. Ett parti kan alltid välja att stödja alla
eller enbart några att-satser i en motion.
M röstade nej. SD valde att avstå från att delta i beslutet. Vi reserverade oss mot att motionen
eller delar av den inte bifölls.
Vi vill värna Öresund!
Miljöpartiet de gröna
Angela Everbäck Ann Stenberg Jan Björkman Madeleine Arderup
Vi stödjer uppropet om att tillsammans hjälpas åt!
Anna Mannfalk (M) lyfter i sitt inlägg ” Efter pandemin – hur får vi igång livet igen?”
på ett angeläget sätt fram hur vi alla tillsammans måste vi bekämpa ensamheten med
full kraft när pandemin är över! Det är många områden som vi behöver stödja
varandra i och att kunna göra det i gemenskap med det civila samhället och idéburen
sektor, är en värdefull möjlighet. Som Anna skriver, så får vi alla hjälpas åt att
påminna varandra om det egna ansvaret för våra medmänniskor.
Många har tagit och tar ett stort ansvar under pandemin. Att ta ansvar för en
situation som inte har varit möjlig att överskåda, har gjort att vi är många som
kommer bära med oss minnen av rädsla och otillräcklighet. Att inte kunna träffa nära
och kära när vi som bäst behöver stöd och tröst av varandra är oerhört smärtsamt.
Att leva i mer eller mindre isolering i så lång tid är tungt. Att vi kan börja kramas och
umgås igen som före pandemin känns som en fantastisk dröm, som är viktig att bära
med sig. Våra äldre som levt i isolering. Alla som ”valt” att isolera sig. Våra unga som
levt med att vare sig kunna umgås med sina äldre närstående, eller leva ett liv fullt
med de aktiviteter de brukar. I Bris årsrapport 2020 ”Så påverkade pandemin barn
under året”, så är det markant stora ökningar av samtal från barn om ångest,
nedstämdhet, familjekonflikter samt fysiskt och psykiskt våld. Att pandemin påverkat
många barns tillvaro är tydligt. Alla har på ett eller annat sätt påverkats när vardagen
ändrats och krisen pågår ännu med oklart slutdatum. Självklart vill vi göra allt vi kan
för att hjälpa till att åter kunna mötas! Att öppna upp för att göra det tillsammans, att
stödja varandra och skapa gemenskap kring att varligt och värdigt göra det,
välkomnar vi. Ett upprop som är värt att samlas kring.
Miljöpartiet de gröna Vellinge
Angela Everbäck Ann Stenberg
Ett tredje körfält är fel väg
Vi delar inte Carina Wutzlers åsikt att ett tredje körfält är rätt väg för att lösa
trafiksituationen på E6. Hennes resonemang att ökade mängder godstransporter och
tung trafik skulle rättfärdiga det, är att välja fel väg. Att bygga ett tredje körfält är en
kortsiktig icke hållbar lösning och fel utgångspunkt! Forskning visar att utbyggda
motorvägar många gånger får motsatt effekt då trafiken ökar och köerna kommer
snabbt tillbaka. Risken för att det även skulle ske på E6 bedöms som stor. Idag är det
trängsel på E6 mellan Vellinge och Malmö enbart vid vissa tidpunkter på dagarna vid
morgon och sen eftermiddag, när den tunga godstrafiken ankommer till Trelleborg
och sedan färdas norrut på E6. För att stärka en hållbar godshantering hade det varit
att föredra om investeringar gjordes i järnväg istället för motorväg. Vi ser också
positivt på spårbunden trafik Malmö-Näset. Att påverka den tunga trafiken och när
färjor anländer till hamnen i Trelleborg är en avgörande faktor. Speciellt mot
bakgrund att några timmars förändring av ankomsttider kan innebära avsevärt
förbättrad trafiksituation. Något som bör testas och utvärderas. Aktuellt vägområde
går dessutom genom en unik miljö som är mycket rik på fornlämningar. Vi menar att
det ska prioriteras att bevara naturvärden och kulturvärden som finns i landskapet,
framför en utbyggnad av E6. Det bör i största möjliga omfattning även undvikas att ta
ytterligare unik högsta sk klass 10 jordbruksmark i anspråk för annat än just
jordbruket. Utökning av ett tredje körfält innebär att det blir en större mängd
hårdgjord yta med dagvattenproblem. Gessiebäcken riskerar en statusförsämring.
Fyrstegsprincipen är Trafikverkets egen arbetsstrategi och ska tillämpas för att
säkerställa en god resurshushållning och för att åtgärder ska bidra till en hållbar
samhällsutveckling. Vi menar att den inte följts i arbetet med E6. Det första steget
handlar om att först och främst överväga åtgärder som kan påverka behovet av
transporter och resor samt valet av transportsätt. Kort sagt, rikta insatserna mot det
grundläggande problemet, inte symptomen.
Sammanfattningsvis:
Vi motsätter oss en utbyggnad av fler körfält på väg E6.
För lite hänsyn tas till ökade klimatutsläpp, sämre luftkvalité och ökat buller.
Unik odlingsmark, natur och kulturmiljö måste ges högre prioritet.
TRV måste prioritera att påverka flödet av den tunga trafiken till och från
Trelleborg vilken ostridigt är grunden till trafikproblemet.
TRV måste visa hur man har följt 4-stegsprincipen inför detta projekt.
Angela Everbäck Philip Larsson
Ordförande Miljöpartiet de gröna Vellinge Höllvikenbo och markägare