Näringsliv och regional utveckling


Västmanland behöver en mångfald av stora och små företag som skapar möjlighet till försörjning, arbetstillfällen och bidrar till livskvalitet och hållbar utveckling.

Vi vill ge fler företag möjlighet att utvecklas. Allt näringslivsstöd ska utgå från målen i Agenda 2030.

Västmanland ska ha en stark arbetsmarknad baserad på företag som tar hållbar utveckling på allvar. Ekologisk, social och ekonomisk utveckling måste gå hand i hand. Vår prioritet är att utveckla och underlätta för ett kretsloppssamhälle där resurser återanvänds. Tills vi har nått dit måste miljökrav och krav på energieffektivitet ställas på företagande som bygger på utnyttjande av ändliga resurser. Inga offentliga stöd ska ges till företag som inte kan redovisa hur de jobbar med dessa mål.

En hållbar arbetsmarknad förutsätter goda kommunikationer. Möjligheterna att resa kollektivt och klimatsmart måste förbättras liksom möjligheterna med distansarbete.

Stödet till små och idéburna företag

Idéburna företag, småföretag, kooperativa företagsformer och kvinnligt företagande ska ha goda möjligheter att utvecklas i länet. Särskilt stöd ska finnas för nyföretagande i socioekonomisk utsatta områden. Småföretagen måste stärkas för att arbete och försörjning ska tryggas. Formerna för så kallat socialt företagande behöver stärkas och utvecklas. Regionens näringslivsenhet ska samverka med andra organisationer för att hitta bra former för att utveckla och stötta företagarna inom dessa områden.

Delnings- och cirkulär ekonomi

Delnings- och cirkulär ekonomi ligger till grund för nya affärsmodeller som blir allt vanligare och som innebär hållbara sätt att konsumera, hållbar produktion, minskad resursanvändning, minskade transporter och kretsloppstänk. Produkter, material och energi återbrukas så långt möjligt. Genom cirkulär ekonomi skapas ett samhälle som tär mindre på människor och natur. Det ska vara enkelt och lönsamt för näringsidkare och privatpersoner att dela, reparera och återanvända produkter. Region Västmanland ska genom sin näringslivsutveckling uppmuntra, stödja och sprida kunskapen om hur delnings-och cirkulär ekonomi kan användas och utvecklas inom alla branscher inom näringslivet.

Kulturella och kreativa näringar

De kulturella och kreativa näringarna skapar möjligheter för nya konstnärliga uttryck, regional utveckling, kreativitet och innovation. De kulturella näringarna växer och omsättningen ökar i snabb takt, både i Sverige och inom den kultur som exporteras. De senaste årens snabba utveckling beror på digitalt drivna affärsmodeller samt en ökning av kulturformerna musik, design, mode och spel. Det är positivt att kulturen, utöver det värde det skapar för människor, också kan bidra till sysselsättning och utveckling i en sektor som kan vara långsiktigt miljömässigt hållbar. Miljöpartiet värnar denna utveckling och ser ett behov av ökad samverkan mellan de sektorer som berörs. Det kan handla om ökat samarbete mellan kulturverksamheter och näringspolitiska verksamheter, regionala knutpunkter för samverkan, innovationsstöd, rådgivning och finansiellt stöd till mindre kulturbolag som befinner sig i uppstartsprocess, samt att underlätta kompetensförsörjning i en modern och internationell kreativ sektor.

Ekoturism och besöksnäring

Att fritt ströva i ett vackert naturlandskap, paddla eller cykla och njuta av lokala maträtter eller besöka historiska platser kan ge oförglömliga erfarenheter och minnen för livet. Hållbar turism är en näring med stora utvecklingsmöjligheter i länet. Det fina med ekoturismen är att den ökar förståelsen för vår natur, har en låg miljöpåverkan och gynnar den lokala näringen och regionen. Vi ser stor potential att genom utökat samarbete med länets kommuner och närliggande län byta turister med varandra och uppmuntra till hållbart resande.

Cykelturism och vandringsleder är en viktig del i ekoturismens utveckling. Region Västmanland behöver ta ett större ansvar för samordningen av friluftslivets utveckling i länet i samverkan med kommunerna så att t ex den länsgemensamma Bruksleden och cykelleder mellan kommunerna håller god och likvärdig standard.

Lokal livsmedelsproduktion

Lokal livsmedelsproduktion är av stort värde för länets utveckling både när det gäller som kulturupplevelse i form av lokalt mathantverk, restauranger och gårdsbutiker men framförallt som en del av att klara en större del av självförsörjningsgraden och minska långa transporter. Satsningar på lokalt och regionalt odlad och producerad mat stödjer ett småskaligt och innovativt företagande. Ett småskaligt jordbruk ger bättre förutsättningar för biologisk mångfald och gröna jobb.

Med ökad självförsörjningsgrad av både livsmedel och varor stärks den lokala arbetsmarknaden och möjligheterna till miljövänlig produktion ökar. Region Västmanlands samarbeten, upphandlingar och investeringar ska främja småskalighet och biologisk mångfald. Regionen ska genom sin näringslivsutveckling driva utvecklingen av och stötta lokala livsmedelsproducenter.

Industri och teknik

Regionen ska vara en drivkraft för regional samverkan för ett energismart län där vi minskar energianvändningen och ökar andelen förnybar energi. Region Västmanland ska främja utvecklingen av hållbara etableringar där siktet ska vara inställt på att vara världsledande inom någon del av det miljötekniska området (t.ex. solenergi, småskalig egenproducerad el, robotism). Samordnad varudistribution kan underlätta för mindre leverantörer och minska transporter.

Tillverkningsindustrin, samt forskning och utveckling inom energi- och miljösektorn är en förutsättning för nya gröna jobb. Runt om i världen föreslås gröna investeringsprogram för klimatet och jobben. Vi behöver sådana investeringar också i Västmanland. Vi vill att Region Västmanland arbetar för finansiering av gröna företag i tidigt utvecklingsskede. Regionen skall genom sin näringslivsutveckling styra mot en tydlig prioritering av klimatsmarta och miljö- och resurseffektiva lösningar inom alla branscher.

VI VILL

  • att allt näringslivsstöd ska utgå från målen i Agenda 2030
    utveckla och stötta affärsmodeller inom delnings- och cirkulär ekonomi samt kreativa- och kulturella näringar
  • stärka och utveckla formerna för socialt företagande
  • öka samverkan mellan kulturverksamheter och näringspolitiska verksamheter
  • utveckla och stötta ekoturismen i länet
  • att lokal livsmedelsproduktion stöttas
  • styra Regionens näringslivsutveckling mot klimatsmarta, miljö- och resurseffektiva lösningar
  • utreda möjligheten att inrätta samordnad varudistribution.

Nyheter på ämnesordet

Skåne, 14 januari 2025

Debatt: ”Patienter i Skåne har rätt till en sjukvård som hänger samman”

Skåne, 9 januari 2025

Debatt: ”Det skånska Tidögänget sviker de mest utsatta barnen”

Region Stockholm, 3 januari 2025

Spärrfritt pilotprojekt

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter