Ekonomi och arbetsmarknad
Västerås ska vara en föregångskommun i utformandet av ett hållbart ekonomiskt system där välmående är målet, snarare än BNP-tillväxt. Den ekonomiska utveckling som sker ska inte vara på bekostnad av någon annan och ska verka för uppfyllnad av ekonomisk-, ekologisk- och social hållbarhet. Eftersom vi vill vara navet i en generell grön samhällsutveckling vill vi fortsätta arbetet med gröna obligationer och därigenom skapa ringar på vattnet långt utanför kommungränsen.
Västerås är beroende av kunniga och arbetande invånare och av ett mångsidigt och tekniskt högt utvecklat näringsliv stöttat av en fungerande välfärdssektor. Vi vill främja utbildning och arbete som ger människor mer makt över sina liv. Det ska vara lätt att både starta och driva företag i Västerås. Vi vill stimulera utvecklingen av gröna jobb och projekt som är förenliga med ett ekologiskt hållbart samhälle. Över de senaste åren har en kraftig utveckling skett avseende företagsetableringar i Västerås, inte minst inom elektrifiering och automation. Vi miljöpartister ser industriomställning som en fundamental del av att hantera klimathotet och vill därför kroka arm med företag som verkar för detta. En del i detta är att realisera Vision Finnslätten, där Västerås kan spela en mycket viktig roll för resten av Sverige och Europa. I detta ligger också att vara en stöttande part till den utveckling som just nu sker genom Västerås nya universitet.
Vi vill fortsätta kommunens satsning på att ge unga en god start i arbetslivet och hjälpa de som står långt ifrån arbetsmarknaden tillbaka. Kommunen ska vara omtyckt och eftertraktad som arbetsgivare. Förutom rimliga och jämställda löner och goda arbetsvillkor kan det uppnås genom exempelvis kompetensutveckling, utvecklingsmöjligheter, makt över arbetstiden och olika förmåner. Västerås Stad bör i sin roll som upphandlare ta ett stort ansvar och ställa höga miljömässiga och etiska krav på allt som kommunen beställer. Generella livscykelanalyser ska vara vägledande och i stora eller återkommande upphandlingar bör specifika livscykelanalyser tas fram. Kommunen kan också stimulera utvecklingen genom så kallade funktions-/innovationsupphandlingar. Vidare bör kommunen tillhandahålla god information om hållbar konsumtion för att uppmuntra och underlätta för västeråsarna att använda sin konsumentmakt och göra medvetna och hållbara val.
Därför vill vi under perioden 2022-2026:
- ställa tydliga miljömässiga och etiska krav på alla kommunens verksamheter, inklusive bolagen
- stötta etableringar från näringslivsaktörer som bidrar till nödvändig industriomställning
- stötta högskolans övergång till universitet genom att göra vad vi kan för att till exempel ge möjligheter för ett rikt studentliv
- genomföra försök att använda livscykelanalys som verktyg inför större inköp
- tillhandahålla god konsumenträttslig upplysningsverksamhet samt uppmuntra och underlätta för västeråsarna att använda sin konsumentmakt för att bidra till en hållbar utveckling
- utveckla förmåner för kommunalt anställda, exempelvis rabatterade busskort eller återinföra förmånscyklar
- prioritera att göra upphandlingar från sociala företag när det är möjligt
- aktivt arbeta för att minska strukturella löneskillnader mellan män och kvinnor, med ett särskilt fokus på kvinnodominerade yrken.