Demokrati och jämställdhet
Vi lever i ett tidevarv där grundläggande fri- och rättigheter hotas i högre grad än på mycket länge. Runt om i Europa och världen ser vi idag hur demokratin är på tillbakagång och det oberoende forskningsinstitutet Freedom house bedömer att vi nu har länder som är att betrakta som valautokratier snarare än traditionella demokratier även inom EU. Sverige är dessvärre inget undantag från dessa globala trender, utan även här ifrågasätts exempelvis fri kultur och media och rättsstatens principer återkommande i den politiska debatten. Miljöpartiets roll i politiken är att vara en aktiv motkraft till alla auktoritära och totalitära strömningar i Västerås, Sverige och Europa.
Det goda och öppna samhället präglas av mångfald där alla får vara delaktiga och står på en diskrimineringsfri grund. I den demokratiska staden ska alla ges lika möjlighet och rätt inom lagens ramar oavsett kön, sexuell läggning, ursprung, könsidentitet, könsuttryck, etnicitet, funktionalitet, religion, ålder eller klass, med de mänskliga rättigheterna som rättesnöre.
Barn och unga är en del av vår framtid och samtid. Genom att ge utrymme för påverkan, utvecklas demokratin i samband med att unga får känslan av att kunna vara del av något. Kunskapsutbytet mellan generationer blir då närmare och lättare att ta till sig. Utbildning är ett forum för att få kunskap. Det brukar sägas att ”kunskap är makt” och en del av samhällets utveckling. Det handlar om att ge människor möjligheter att få perspektiv på samhället och att samtidigt vara källkritisk i sitt tänkande och handlande när det gäller värderingar, attityder, normer och åsikter. Skola och utbildning är och ska förbli ett viktigt forum som lägger grunden för ett demokratiskt samhälle. Här har även civilsamhället en betydande roll att spela och Miljöpartiet vill verka för att underlätta engagemang i föreningar och idéburna organisationer.
Samhället baseras idag på en genomgående socialt konstruerad tvåkönsmodell. Ett samhälle där alla påverkas av dess strukturer, normer och värderingar. Genom förändring av attityder, normer, värderingar och ekonomisk fördelning vill vi i Miljöpartiet arbeta för ett mer jämlikt och jämställt Västerås.
Därför vill vi under perioden 2022-2026:
- ta fram en strategi för hur Västerås kan bli Sveriges mest öppna stad, fri från sexism, rasism och annan diskriminering
- skapa fler forum för invånarnära demokrati i stadsdelar och serviceorter
- se till att allt material som kommunen ger ut ska vara anpassat ur mångfalds- och genusperspektiv
- skapa medborgarkontor där olika myndigheter, föreningar, organisationer och arbetsliv möts och samarbetar under samma tak
- fortsätta verka för könsneutrala omklädningsrum i skolor och idrottsanläggningar
- utveckla arbetet med HBTQI+-kompetensen hos kommunens anställda som i sitt arbete kommer i kontakt med ungdomar
- verka för att underrepresenterade grupper, såsom unga, äldre och minoriteter, ska känna sig välkomna i politiken att själva ta plats i debatten.