Vatten och hav

Vatten och hav

Som skärgårdskommun behöver Värmdö arbeta aktivt med att skydda och utveckla vårt värdefulla vatten. Ett rent och levande hav är viktigt för både människa och miljö, möjligheterna till friluftsliv och för en rik biologisk mångfald. För att det ska bli verklighet behöver våra vattenområden vara en prioriterad del av Värmdös utveckling.

Havsplan för ett levande hav

Miljöpartiet vill att en havsplan för Värmdö tas fram med målsättning att Värmdös vatten ska hålla god kvalitet senast år 2027. En havsplan är en del av kommunernas ansvar enligt EU:s ramdirektiv för vatten och är ett övergripande dokument över en kommuns kustvatten, sjöar och vattendrag. Den utgör ett underlag för planering och förvaltning av frågor som rör vattenmiljöer och stränder och bör dessutom innehålla strategier, riktlinjer och åtgärder för hur vi ska bevara, och i vissa fall återskapa, ett levande hav.

Ett hållbart båtliv

Värmdö kan som skärgårdskommun även upplevas från vattnet och vi ser att ny kunskap och teknik kan hjälpa till att minska fritidsbåtarnas miljöpåverkan. Vi vill därför underlätta ett hållbart båtliv med bland annat laddstationer i skärgården och fler toatömningsstationer för båtar och båtbottentvättar i Värmdö.

Stoppa utsläpp av föroreningar

Avloppsvatten som släpps ut i vattendrag leder till övergödning, syrefattiga havsbottnar och fiskdöd och idag belastas våra vattenområden både av avloppsvatten från enskilda avlopp och det kommunala avloppet. Miljöpartiet vill fortsätta utbyggnaden av kommunalt vatten och avlopp och vi vill samtidigt satsa mer resurser på att göra kommunens avloppsnät säkert för att undvika bräddningar av avloppsvatten till våra vattenområden. Vi vill också fortsätta inventeringen av enskilda avlopp.

Kommunalt vatten och avlopp, VA

Utbyggnaden av ett hållbart och tillförlitligt system för vatten och avlopp är en av de viktigaste miljöåtgärderna i Värmdö! Dricksvatten av god kvalitet är en bristvara i stora delar av Värmdö kommun och ett utbyggt och säkert VA-nät bidrar också till att minska övergödningen i omkringliggande vattenområden. Därför arbetar Miljöpartiet för att kommunalt vatten och avlopp ska byggas ut till stora områden av kommunen.
Vi behöver samtidigt säkerställa att vi har ett tillförlitligt kommunalt avloppssystem så att bräddningar till känsliga vattenområden undviks. Miljöpartiet vill därför satsa mer resurser på att göra kommunens avloppsnät säkert. Vi behöver bland annat säkerställa att dagvatten inte leds in i det kommunala avloppet, uppgradera gamla pumpstationer och ledningar och bygga fler bräddmagasin.

Sanering av Hemmesta träsk

Vi vill verka för provtagning av vattenområdena vid Hemmesta träsk och därigenom skapa underlag för om och hur en rening av Hemmesta träsk ska gå till.

Säkert vatten och avlopp

Miljöpartiet vill satsa mer resurser på att göra kommunens avloppsnät säkert. Vi behöver bland annat säkerställa att dagvatten inte leds in i det kommunala avloppet, uppgradera gamla pumpstationer och ledningar, förbättra rutiner för nödkraft och bygga fler bräddmagasin. I samband med det vill vi att kommunen tar fram miljökonsekvensbeskrivningar för pumpstationerna där miljöproblem som orsakas av bräddningar och möjliga åtgärder grundligt utreds. Dessa ska sedan vara vägledande i planeringen av nya bräddmagasin och andra nödvändiga åtgärder.

Farstaviken

Farstaviken, mitt i centrala Gustavsberg, är ett av Stockholms läns giftigaste vattenområden. Även idag fortsätter förorenade markområden i centrala Gustavsberg att belasta Farstaviken genom dagvatten och lakvatten från Ekobacken i Gustavsberg. Samtidigt håller vi på att bygga bostäder för flera tusen personer runt detta förorenade vattenområde där både barn och vuxna badar på egen risk. Vi vill stoppa utsläpp av gifter från både dag- och lakvatten och påbörja processen att sanera Farstaviken.

Miljöpartiet har länge drivit frågan att rena Farstaviken och ser att det är angeläget att komma igång med arbetet om vi nå god kvalitet till år 2027. Vi vill genast se till att utsläpp av förorenat vatten till Farstaviken stoppas, att en ansvarsutredning kring föroreningarna i Farstaviken snarast görs och att Värmdö kommun tar fram en plan för hur Farstaviken på bästa sätt kan renas – förslag som ligger i linje med vad vattenmyndigheten och länsstyrelsen rekommenderar och vad som krävs genom den svenska lagstiftningen och vattenförordningen.

Nu håller vi på att bygga upp en stad kring ett av Stockholms läns farligaste vattenområden vilket rimmar illa med våra planer på att bygga ett hållbart Värmdö. Vi i Miljöpartiet vill att kommunens huvudort Gustavsberg ska vara vacker, hållbar och hälsosam att bo och vistas i, både i luften, på marken och i vattnet. Vi ser också att vi ska följa de miljökrav som ställs på oss från ansvariga myndigheter.

Skydd av värdefulla vattenområden

Miljöpartiet vill se fler nya marina nationalparker i Östersjön. Ett område som är aktuellt är Nämdö skärgård (Bulleröarkipelagen), där arbetet med inrättande av nationalpark och biosfärområde har påbörjats. Ett annat skyddsvärt område är Horsten där planer på en ”vattenmotorväg” tills nyligen hotat spränga sönder viktiga och känsliga marina reproduktionsområden där även flera hotade vattenväxter identifierats vid gjorda inventeringar.

Fler våtmarker och rovfiskar

Forskning visar att våtmarker och rovfiskar minskar övergödningen i haven. Genom att satsa på fler våtmarker och ett högre rovfiskbestånd kan vi förbättra vattenkvaliteten och återskapa levande vattenområden. Miljöpartiet var drivande i att restaurera Hemmesta sjöäng som är en viktig reproduktionsplats för rovfiskar. Vi vill nu restaurera och skapa nya våtmarker, värna viktiga reproduktionsområden för rovfiskar samt införa tillfälliga fiskeförbud under lekperioden på speciellt känsliga områden.

Nyheter på Sjöar och vatten

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter