Stoppa förorenade utsläpp i Farstaviken!
Enkel fråga till Lars-Erik Alversjö, Ordförande i BMH
Kommunfullmäktige 2018-01- 31
Farstaviken är ett av Stockholms farligaste vattenområden och varje dag rinner 60 000 liter vatten med höga halter av miljögifter rakt ut i viken. Ur ett rör vid Farsta Slottsvik strömmar kväve, kadmium, bly, koppar, zink, nickel och arsenik. För de flesta av ämnena är nivåerna långt över rekommenderade värden, ibland tiotals gånger högre.
Sedan porslinstillverkningen lades ner i Gustavsberg har de giftiga utsläppen i Farstaviken minskat avsevärt. Men det finns fortfarande utsläpp som måste stoppas. Det största enskilda utsläppet till Farstaviken kommer sannolikt från det rör som mynnar ut i viken nedanför Oxstallet i Farsta Slottsvik. Genom röret kommer varje år över 20 000 kubikmeter orenat lakvatten från Villeroy & Bochs område samt dagvatten från tippen, en bergkross, en bussparkering och en kvadratkilometer mer eller mindre förorenad mark. Röret där vattnet samlas upp är mycket gammalt (kanske redan från 40-talet) och det är högst oklart hur tätt det är.
Redan år 2008 skrev Länsstyrelsen i ett beslut om avslutningsplanen för Villeroy & Bochs tipp, dvs själva täckningen, att "Allt drän- och lakvatten som avleds från deponin skall vid behov genomgå rening som medför att utsläppet till recipient inte medför någon negativ konsekvens för människor hälsa eller miljön senast är 2013." Trots det släpps vattnet fortfarande orenat ut i Farstaviken. Det är anmärkningsvärt att en deponi som denna tillåts att släppa ut sitt lakvatten helt orenat. Och det är särskilt allvarligt när det vattenområde som tar emot lakvattnet redan är ett högriskområde.
2016 upptäcktes förorenat vatten i ett dike i anknytning till Villeroy & Bochs vattenavrinningsområde. Sedan dess har bygg-, miljö- och hälsoskyddskontoret utrett varifrån gifterna kommer och en sanering av diket har gjorts. Men någon ytterligare rening av det förorenade vattnet har inte gjorts utan vattnet fortsätter att släppas ut i Farstaviken. Det ser vi i Miljöpartiet som högst oansvarigt – kraftigt förorenat vatten ska inte släppas ut i Farstaviken mitt i centrala Gustavsberg. Bygg-, miljö- och hälsoskyddskontoret behöver ställa krav på Villeroy & Boch att rena lakvattnet lokalt vid tippen för att sedan skicka det vidare för ytterligare rening. I ett senare skede vill vi i Miljöpartiet att Farstaviken renas.
Min enkla fråga till dig är:
– Kommer bygg-, miljö- och hälsoskyddskontoret ställa krav på Villeroy & Boch om att rena lakvattnet och när kommer det i så fall att ske?
Hanna Thorell
Miljöpartiet de gröna i Värmdö