Vi satsar på jämställdhet
Den stora satsning på nya och ombyggda idrottsanläggningar, som pågått under de senaste åren, fortsätter nu med bygget av ett nytt idrottscentrum tillsammans med den nya skolan i Trönninge. Projektet beslutades av kommunfullmäktige den 16 juni och innehåller 8 500 kvadratmeter idrottsyta med friidrottshall, gymnastikhall, idrottshall och styrketräningslokal samt åtta omklädningsrum, 500 läktarplatser och övriga kringytor.
Kostnaden för hela projektet är 147 miljoner och innebär den största enskilda idrottssatsningen i Varbergs kommuns historia. Projekteringen påbörjas omgående och i augusti 2017 ska anläggningen vara färdig.
Det finns naturligtvis många skäl till att vi gör denna satsning. Det handlar om föreningslivet, jämställdheten, skolan och visionen. Från föreningslivet har det under många år funnits önskemål om specialanpassade inomhuslokaler för både friidrotten och gymnastiken. Genom Trönninge Idrottscentrum ges friidrotten och gymnastiken goda förutsättningar att bedriva sin verksamhet, men även att utvecklas och växa. Den nya idrottshallen blir dessutom den enda fullstora hallen för bollsport i närområdet.
Trönninge Idrottscentrum innebär också ett stort bidrag till en mer jämställd resursfördelning i kommunen. I dag fördelas 67 procent av pengarna till pojkars/mäns idrottande och bara 33 procent till flickors/kvinnors.
Anledningen går att finna i historien där det varit vanligt att mansdominerade idrotter fått stort stöd av samhället medan kvinnodominerade idrotter i högre grad fått klara sig själva. Både friidrotten och gymnastiken har en dominans av tjejer, vilket gör Trönninge Idrottscentrum till stor del är en satsning på tjejers idrottande.
Placeringen av det nya idrottscentrumet beror naturligtvis på att det samtidigt ska byggas en skola för 800 elever, som annars hade behövt två vanliga idrottshallar för att tillgodose behoven. Nu kommer skolans idrottslektioner att bedrivas både i idrottshallen och i friidrottshallen, vilket innebär ett effektivt resursutnyttjande.
Dessutom byggs skolan och idrottsanläggningen ihop genom en loftgång och ett stort antal av skolans klassrum anpassas för övernattning, vilket möjliggör lägerverksamhet i samband med helger och lov. Samordningsvinsterna är alltså stora.
Vid ett bygge inne i staden hade lokalerna sannolikt stått tomma i mycket högre grad eftersom där inte finns behov av ytterligare idrottslokaler på dagtid. Satsningen på Trönninge Idrottscentrum ligger naturligtvis i linje med Varbergs vision om att bli Västkustens kreativa mittpunkt och i linje med den kultur- och fritidspolitiska strategin, som anger att Varberg ska bli en spännande och nytänkande kultur- och idrottskommun.
Anläggningen blir unik, inte bara i Halland, utan i hela Västsverige. Anläggningen öppnar upp för cuper, träningsläger och tävlingar, även på nationell nivå. Anläggningen är ett bevis för att Varberg tar tjejers idrottande på lika stort allvar som killars.
Varberg står inför stora investeringsbehov de närmaste åren, men vi måste bygga kommunens attraktivitet både genom att utveckla basservicen och genom att utveckla kulturen, fritiden och idrotten. Därför väljer Alliansen och Miljöpartiet att satsa på Trönninge Idrottscentrum.
Christofer Bergenblock (C), Ordförande kultur- och fritidsnämnden
Stefan Edlund (MP), ledamot kommunstyrelsen
Sven Andersson (M), ledamot kultur- och fritidsnämnden
Inger Brosved (FP), ledamot kultur- och fritidsnämnden
Paul Willner (KD), ersättare kultur- och fritidsnämnden
Publicerad den 25 juni 2015 i Hallands Nyheter.