En kuliss från historien för minst 60 miljoner
Ibland gör det ont att ta beslut. Men i det här fallet är det ganska enkelt.
I oktober 2015 kändes det lite ensamt att i fullmäktige föreslå att vi skulle riva stora delar av fabriksbyggnaden på kvarteret Renen. Jag sa bland annat att vi inte ska förlänga väntan innan fastigheten är så pass nedgången att den hindrar oss från att sanera. Två år kan nog vara lagom väntan, saneringen är äntligen igång och i samklang med Trafikverkets arbete med förberedelser för tunneln. Det mesta rullar på. Nu är vi dock framme vid en omprövning där kommunstyrelsen har föreslagit en rivning framför en restaurering.
Den som förordar en restaurering till en kostnad om ungefär 60 miljoner av skattebetalarnas pengar behöver börja med att fundera på i vilken del av debatten om Heijelska villan denne befann sig i. Restaureringen på fabrikslokalen har uppskattats till att innebära att 75% av takstolarna ska bytas ut. I princip är det tal om att bygga ett nytt hus som ser gammalt ut. Dessutom orsakar det besvär för saneringen av en av Sveriges mest förorenade områden och när vi är klara så kan vi ändå inte börja använda fastigheten innan ytterligare resurser lagts ned på den. I princip handlar det om att bygga en kuliss för att stilla oroliga åskådares sinne. Jag hänvisade 2015 till faktumet att vi gärna lurar oss att tro att Gerlachs industri är någon typ av unik inrättning när det faktiskt snarast är tal om en dussinbyggnad. Det var så här verkstadsindustrier byggdes under den här tiden, bra exempel på detta finns bevarat i exempelvis Borås.
Ibland gör det ont att ta beslut. Men i det här fallet är det ganska enkelt. Vi river för att få bra flyt i sanering av förorenad mark mitt i stan och öppnar möjligheter för framtiden – dessutom utan att det kostar skattebetalarna ofantliga summor under många år.
Martin Bagge (MP)
Ordförande Miljö- och Hälsoskyddsnämnden