Bevara ”Farmorsskogen”
Skogsområdet vid koloniområdet som också kallas ”Farmorsskogen” är unikt i sin närhet och tillgänglighet. Det är en liten kontinuitetsskog med stora värden för såväl människa som andra arter.
Skogen är också viktig som det enda tillgängliga skogsområdet för förskolan i närheten.
Våra unga tappar alltmer kontakten med naturen. Färre och färre har kunskap om naturens betydelse som grund för våra liv. Därför är det extra viktigt att vi säkerställer naturupplevelser för våra yngsta.
Miljöpartiet vill därför att Vännäs kommun bildar ett kommunalt naturreservat av Farmorsskogen.
Majoriteten i Vännäs (s, v och m) har i plan- och miljö-nämnden lyft förslaget att hugga ner delar av skogen och bygga villor i detta område. Trycket på att erbjuda mark för att bygga bostäder är stort i Vännäs och den borgerliga ”treklövern” (c, l och kd) driver på hårt för att ”Farmorsskogen” ska exploateras. Majoriteten har ännu inte gått vidare med förslaget, men mycket talar för att detta kommer ske efter valet.
Sedan tidigare är en storförskola med ytterligare åtta (8) avdelningar planerad i närheten. Eftersom det saknas tillräckligt barnunderlag i området idag så kommer detta säkert att användas som anledning att öka exploateringen i området.
Hare i Farmorsskogen (sommaren 2022)
Nya områden för bostäder behövs
Såväl jordbruksmark som tätortsnära skogar är värdefulla för alla oss som redan bor i Vännäs och även för framtida Vännäsbor. Bristen på långsiktighet i kommunens planering gör att det är denna mark som nu hotas då trycket på nya villor finns.
Miljöpartiet tycker att kommunen ska planera för nya, hållbara och moderna bostadsområden på ett sätt som inte försämrar livskvaliteten för dagens och framtidens Vännäsbor. Det finns gott om mark i Vännäs kommun som kan avsättas till bostadsområden på ett hållbart sätt som dessutom ligger bra till för kollektivtrafik och tillgänglighet.
Lite historia
Är det en urskog?
I Sverige finns nästan inga urskogar kvar. Endast 0,3 % av våra skogar är urskogar och nästan alla dessa finns i fjällvärlden. ”Farmorskogen” är istället värdefull som ”kontinuitetsskog”. En skog som aldrig kalavverkats utan där människor i århundraden plockat träd efter behov.
Före år 1800 låg ”Farmorsskogen” utanför Nybys uppodlade mark och räknades som utmark. När byn expanderad österut under 1800-talet så behölls skogen på heden.
Vid Laga Skifte 1859 tilldelades marken Hans och Johan Carlsson och benämndes då som ”Skogsmark på hedland”.
Även om skogen stått i alla tider så har nog området där Hallonbackens koloniområde nu finns nyttjats för slåtter sedan medeltiden. ”Raningsmarker” som svämmas och därmed gödslas under våren var viktiga slåttermarker för de tidiga Nybybönderna.
På den första kartan av Nyby från 1693 finns området nedströms ”Sandgrensbäcken angivet som slåttermark. T.v Koloniområdet med skogen i bakgrunden.