Stadsplanering och stadsmiljö
Utveckla social och hållbar stadsplanering
När kommunen planerar byggprojekt som bostäder och infrastruktur ska social hållbarhet värderas och vägas in i planerna. Kulturplanering ska användas som princip i stadsplaneringen. Det innebär att stadsplaneringen ska föregås av lokal omvärldsanalys. Öka den biologiska mångfalden i den bebyggda miljön. Göra all samhällsplanering och kommunal service jämställd. Den kommunala verksamheten ska vara jämställdhetsintegrerad, både i förvaltningar och bolag. All samhälls- och stadsplanering ska genomsyras av ett jämställdhetsperspektiv, kommunens service ska vara likvärdig för alla kommunmedborgare oavsett könsidentitet. Könsuppdelad statistik ska alltid redovisas där det är möjligt för säkerställande av jämställdheten. Bygga överkomliga bostäder och minska trångboddhet. Boende är många gånger ett hushålls enskilt största utgift. Därför är det viktigt att kommunen bygger hyresrätter som boende, oavsett inkomst, har råd att bo i. Kommunen ska redan i översikts- och detaljplaneringen för nya bostadsområden ha fokus på olika boendeformer. Förtätning kan användas som metod för mer blandade boendeformer och ägandeformer i befintliga stadsdelar. Genom att se till att det finns större lägenheter till 30 överkomliga hyror kan trångboddhet motverkas.
Vi vill:
- Kommunen skall verka för att minst ett område ska vara hållbarhetscertifierad .
- Kommunen ska ändra i detaljplaner för att möjliggöra förtätningar genom att vi bygger hyresrätter i befintliga villaområden.
- Förändra parkering möjligheterna för att frigöra yta i stadsrummet.
- Skapa mer parkyta, för fler träd och grönska i fasader och tak i staden.
- Kommunen skall öka sin yta med ängsmark.
- När staden växer ska broar med plats för både växtlighet och gång och cykelbanor byggas över större vägar och andra hinder för att knyta samman områden.
- Konsekvensanalyser ska göras i planeringsstadiet av större projekt ur ett jämställdhetsperspektiv.
Närproducerat för den som vill
Vi vill främja egen livsmedelsproduktion och odling genom att kommunen skapar fler odlingslotter i alla stadsdelar. Odlingslotter som etableras ska ha bra cykel och bussförbindelser. Kommunens öppna ytor och åkrar ska anläggas i större utsträckning till odlingsparker, med tillgång till gemensamma odlingsredskap. Marken ska alternativt arrenderas ut till odling för självhushållning. Kommunen ska ge stöd till gröna näringar som har fokus på integration mellan människor med utländsk bakgrund
Vi vill:
- Andelen ekologiskt odlade och närproducerade livsmedel ökar till 50% under mandatperioden och till 100% till senast 2030.
- Vänersborg skall förbättra möjligheter för småskalig odling. Varje tätort i kommunen ska ha fler odlingslotter
- Medborgare skall ha möjligheter att placera odlingslådor (”pallkragar”) på allmän plats i samråd med kommunen .