Så jobbar vi med att minska utsläppen och öka den biologiska mångfalden
Kommunfullmäktige har nu beslutat om ett reviderat miljö- och klimatprogram för Uppsala kommun. Det övergripande målet är ett klimatneutralt Uppsala 2030 och ett klimatpositivt Uppsala 2050.
Vad vi lägger på tallriken har en stor påverkan på klimatet och miljön. Tyvärr har de andra partierna i fullmäktige inte nåtts av den insikten. Miljöpartiet tillsammans med det rödgröna styret och Liberalerna har landat i en hög målsättning kring ekologisk mat; år 2030 ska minst 75 procent av livsmedel i den kommunala verksamheten vara ekologisk. Med det målet är vi bland de mest ambitiösa i Sverige.
Livsmedelsmålet breddas också och har även fokus på närproducerat, klimatpåverkan, matsvinn och djurvälfärd. Vi får alltså ett mål som fångar alla de viktiga aspekterna kring livsmedel.
En stor källa till klimatutsläpp är trafiken. Att både minska biltrafiken och byta till fossilfria drivmedel är helt nödvändigt för att vi ska uppnå programmets mål Att minska biltrafiken i staden leder även till en friskare luft och trevligare stad. Här ser vi tyvärr att vi inte har med oss Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna i det arbetet. Tvärtom vill de riva upp tidigare beslut om dubbdäckförbud och bortledande av genomfartstrafik på Kungsgatan, den gata som har Uppsalas sämsta luft, öppna upp gator som idag är avstängda för biltrafik och riva upp beslutet om spårväg.
Ett framgångsrikt klimat- och miljöarbete handlar också om förnybar energi. I programmet har vi både mål om energieffektivisering och ett mål för den förnybara solenergin. Uppsalas kommuninvånare är redan Sverigebäst på att sätta upp solceller. Även kommunens olika förvaltningar och bolag har den här mandatperioden ökat takten. I det nya programmet slås det fast att alla kommunägda fastigheter ska ha solcellsanläggningar år 2027, där det är möjligt.
Klimatförändringarna är redan här och även om vi minskar utsläppen behöver vi anpassa oss till ett förändrat klimat. I Sverige sker temperaturökningen snabbare än i andra delar av världen. I programmet har vi två nya etappmål för ett klimatanpassat Uppsala senast 2040. Det ena är att översvämningsrisker kopplade till skyfall och höga flöden år 2030 ska vara åtgärdade på platser med störst påverkan på viktiga funktion för samhället och större bebyggelsekluster. Det andra att den genomsnittliga krontäckningen i kommunen ska vara 30 procent år 2034. Träd ger skugga, vindskydd, reglerar temperaturen i staden och tar upp regnvatten.
I likhet med livsmedelsmålet krävs det extra pengar avsatta i budget för att uppnå målet om krontäckning. De pengarna finns och kommer att finnas i den rödgröna budgeten.
Något som saknats i miljö- och klimatprogrammet är tydliga skrivningar om biologisk mångfald. Jag är därför glad över att vi i måndags beslutade att i nästa program ha mål som fångar de nationella, europeiska och globala miljömålen och som inbegriper ett övergripande mål om biologisk mångfald för ett resilient och hållbart Uppsala.
Det görs redan mycket inom kommunen idag för den biologiska mångfalden. Kommunen arbetar med att köpa mer närproducerad ekologisk mat vilket främjar kommunens ekologiska jordbruk och biologisk mångfald. Uppdragen i budgeten om att bilda fler naturreservat och samverka med andra markägare för att uppnå hållbart hyggesfritt skogsbruk i hela kommunen ett annat exempel. Jag ser fram emot att även Centerpartiet ska inse att ett giftfritt jordbruk och ett hållbart, hyggesfritt skogsbruk är två hörnstenar för att öka den biologiska mångfalden.
Nu ökar vi takten i den gröna omställningen. Veckans beslut om miljö- och klimatprogrammet är ett viktigt beslut i den riktningen. Uppsalaborna förtjänar att vi tar ansvar för klimatet, miljön och våra barns framtid.
Linda Eskilsson (MP), kommunalråd med ansvar för miljö och klimat och ordförande i kommunens miljö- och klimatberedning.