Asylrätten gäller oavsett hudfärg

Asylrätten gäller oavsett hudfärg

Den senaste tiden har människor i Sverige, och övriga världen visat prov på en enorm solidaritet och medmänsklighet, men det är något som skaver, skriver Andrea Byding och Alexander Franzén.
Krig tar fram det värsta i mänskligheten. Men vi har också fått se hur krissituationer kan ta fram det bästa hos människor. Den senaste tiden har människor i Sverige, och övriga världen visat prov på en enorm solidaritet och medmänsklighet. Insamling av pengar och förnödenheter. Ukrainska flaggor som vajar i fönster och utanför kommunhus. Tusentals människor som välkomnar på tågstationer, kör bussar och öppnar upp sina hem. Det inger hopp. Både för de liv som räddas och för mänskligheten i stort. Men samtidigt är det något som skaver.

Vi vill vara väldigt, väldigt tydliga. Att Sverige öppnar sina hjärtan för att hjälpa ukrainska flyktingar är fantastiskt. Mänskligt lidande behöver mötas av solidaritet. Det borde vara den självklara reaktionen, men tyvärr är det inte alltid fallet. Ryska bomber faller över Ukraina. Men ryska bomber faller också över Syrien, och har gjort så i sju år. I Afghanistan mördar talibanerna kvinnor, minoriteter och HBTQI-personer i detta nu. Och i Jemen pågår fortfarande kriget som enligt FN skapat världens värsta humanitära katastrof. Dessa människor har lika stor rätt att leva i trygghet. Ljudet av ett bombanfall låter likadant i Kabul som i Charkiv. Men när dessa människor försöker fly möts de av gränsvakter i stället för öppna armar.

De senaste åren har de andra partierna tävlat i vem som kan vara tuffast i migrationspolitiken. Från minskning till mottagandestopp till återvandring. Men under Ukrainakriget svängde plötsligt opinionen, och partiledarna med den.

Magdalena Andersson (S) meddelade i DN några dagar innan Ryssland startade sin invasion att “andra länder får ta ansvar för ukrainska flyktingar”. Tre veckor senare, gav S-regeringen Migrationsverket i uppdrag att hitta boenden åt människor på flykt från Ukraina. Det fanns visst plats för dessa människor ändå.

Ulf Kristersson (M), vars parti vill införa ett volymmål och se minskad invandring, öppnade upp för att ta emot ett stort antal ukrainska flyktingar i SVT:s program 30 minuter.

”När vi har krig i Europa är det väldigt många saker som inte längre gäller”, konstaterade Kristersson.

När en flyktig blir någon som har samma hudfärg och kommer från ett land vars flagga vi delar färg med blir asylrätten plötsligt viktig för S och M. Men asylrätten är inget politiskt paket som man kan vara för när det passar. Den gäller alla människor. Oavsett hudfärg. Oavsett religion. Oavsett om bomberna faller nära eller långt borta. Det är själva poängen med en rättighet.

Miljöpartiet har alltid stått upp för asylrätten och en human migrationspolitik, oavsett hur vindarna i opinionen har blåst. Det var vi som drev igenom gymnasielagen, som trots sina brister räddat tusentals ungdomar från utvisning till livsfarliga Afghanistan. Vi har stått emot när de andra partierna ville införa volymmål och kämpat med näbbar och klor för att stoppa tillfälliga uppehållstillstånd och för att säkra familjeåterförening. Det kommer vi fortsätta göra, oavsett vad. Vi kommer aldrig sluta kämpa för medmänsklighet.

Även innan kriget i Ukraina var fler människor på flykt i världen än någonsin. Då behöver vår solidaritet bli större, inte mindre. Vi i Miljöpartiet vill att Sverige tar emot fler kvotflyktingar. Vi vill se permanenta uppehållstillstånd för barn och skapa fler lagliga vägar för människor att söka asyl. Vi vill att Sverige ska vara en humanitär stormakt igen.

Den gröna ideologin vilar på tre solidariteter och en av dessa är solidariteten med alla jordens människor. Låt engagemanget vi nu visar mot ukrainare på flykt bli exemplet för den solidaritet som alla flyktingar förtjänar. För oss miljöpartister är den hållningen självklar. Vi är glada att fler partier nu följer efter.

Andrea Byding (MP) riksdagskandidat Uppsala län
Alexander Franzén (MP) migrationspolitisk talesperson Grön Ungdom

 

https://unt.se/debatt/artikel/asylratten-galler-oavsett-hudfarg/jnnoe94j

Relaterade nyheter

Örebro län, 19 november 2024

Debatt: Nu behöver skolan en digitaliseringsstrategi!

Örebro län, 16 november 2024

NA Debatt: Elförsörjning för kommande generationer

Skåne, 16 november 2024

Föredrag: Varför tas inte kvinnosjukdomar på större allvar?

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter