Vårt krav: Ta emot skadade från Gaza
Debattartikel i Aftonbladet 29 augusti
Trots EU-kommissionens begäran om att bistå med evakuering och vård av svårt skadade och sjuka patienter från Gaza säger regeringen nej. Vi borde kunna enas om att hjälpa offer som är palestinier på samma sätt som vi hjälper patienter från Ukraina. Vi ska inte göra skillnad på folk och folk, skriver sju MP-politiker. På bilden till vänster bärs ett barn iväg efter en flygattack i Khan Younis på Gazaremsan. Till höger statsminister Ulf Kristersson och utrikesminister Tobias Billström.Trots EU-kommissionens begäran om att bistå med evakuering och vård av svårt skadade och sjuka patienter från Gaza säger regeringen nej. Vi borde kunna enas om att hjälpa offer som är palestinier på samma sätt som vi hjälper patienter från Ukraina. Vi ska inte göra skillnad på folk och folk, skriver sju MP-politiker.
DEBATT. Vi är många som med förtvivlan följer den humanitära krisen i Gaza. Krisen är en följd av Israels krigföring och har i stor skala drabbat civila institutioner och sjukvård.
En mycket stor del av offren är barn. Ansvaret vilar tungt på omvärlden att agera för dessa barn och Sverige borde göra mer.
Frågan är i första hand utrikespolitisk, men också akut humanitär.
Trots EU-kommissionens begäran om att bistå med evakuering och vård av svårt skadade och sjuka patienter från Gaza säger regeringen nej, med hänvisning till insatser i närområdet. Det är dock uppenbart att vårdbehovet är enormt och inte kan tillgodoses där. Barnen drabbas av regeringens passivitet.
Sverige är ett land som historiskt har hjälpt till internationellt genom olika typer av bistånd. Vi har också i närtid hjälpt till att evakuera och erbjuda vård till ukrainska patienter.
Sjukvården i Gaza är i stora delar helt kollapsad genom förstörd infrastruktur och vårdpersonal som dödats. Situationen i sig skapar fler offer utöver de som dödas direkt av vapen.
Vi borde i Sverige kunna enas om att hjälpa offer som är palestinier på samma sätt som vi hjälper patienter från Ukraina. Vi ska inte göra skillnad på folk och folk.
Om regeringens beslut att gå emot EU-kommissionen grundar sig i synen på Israel och Palestina är det djupt beklagligt och humaniteten och medmänskligheten förlorad.
Norge och sju EU-länder har hörsammat begäran och regeringen bör omedelbart göra så att Sverige ansluter sig till dessa länder
Vi som ansvariga för Miljöpartiets sjukvårdspolitik i riksdag och regioner kräver att regeringen agerar för att genomföra en evakuering från Gaza och vi kommer i våra regioner göra vad vi kan för att underlätta processen i mesta möjliga mån.
Norge och sju EU-länder har hörsammat begäran och regeringen bör omedelbart göra så att Sverige ansluter sig till dessa länder.
Israel utreds för folkmord på grund av krigsföringen i Gaza. Redogörelsen från Sydafrika i Internationella domstolen (ICJ) har sin utgångspunkt inte bara i aggressionens omfattning, kvantitativt kalkylerat i antal bomber och deras vikt i ton, utan också i vad som angrips i krigföringen.
Förstörelsen av civil infrastruktur, förhindrandet av humanitär hjälp, svält som krigföringsmetod och den totala kollapsen av sjukvården i Gaza är bärande faktorer i åtalet.
Att bistå genom att ta emot evakuerade patienter vid sidan om utrikespolitiska krav och diplomatiska ansträngningar är att göra vad som står i vår makt för att minska det oerhörda lidandet och förhindra ytterligare grova folkrättsbrott.
Det är en viktig handling av solidaritet med det palestinska folket.
Ulrika Westerlund, riksdagsledamot och sjukvårdspolitisk talesperson (MP)
Madeleine Jonsson, gruppledare Västra Götalandsregionen (MP)
Mätta Ivarsson, gruppledare Region Skåne (MP)
Margareta Fransson, gruppledare Region Östergötland (MP)
Emma Lindqvist, regionråd Västerbotten (MP)
Sandra Ivanovic Rubin, sjukvårdspolitisk talesperson Region Stockholm (MP)
Hans Wennberg, regionråd och gruppledare Region Uppsala (MP)