Under torsdagen 25 augusti genomför Region Uppsala ett seminarium i centrala Uppsala med syfte att få kraft i arbetet för goda levnadsvanor bland barn och unga med fokus på matvanor och fysisk aktivitet. Över 100 personer deltar under dagen. I Sverige är 15 % av fyraåringar överviktiga och 3-4 % har fetma. Bland tioåringar har cirka 9-10 % fetma. Dödligheten redan före trettio års ålder är tre gånger högre än för normalbefolkningen. På seminariet medverkade representanter från Region Uppsala, kommuner i länet, Länsstyrelsen och civilsamhället.
– Preventiva insatser är grunden i arbetet mot övervikt och fetma. Vi vet att det inte finns en metod som fungerar för alla och därför är det viktigt att involverade aktörer möts och diskuterar hur vi med gemensamma krafter kan ta oss an utmaningen, säger Emilie Orring (M) Regionstyrelsens ordförande.
– Med gemensamma krafter kan vi med förebyggande och hälsofrämjande åtgärder samt tidiga insatser nå barn och unga och främja goda levnadsvanor och motverka risker. Det är bra för individen och för hela samhället, säger Hans Wennberg (MP), regionråd
Under 2022 har ett geografiskt hälsouppdrag införts i hela länet, vilket innebär att uppdraget finns på elva platser i länet. Syftet med uppdraget är att arbeta för en god och jämlik hälsa i befolkningen. Det hälsofrämjande arbetet ska genomföras i samverkan med andra aktörer i lokalsamhället såsom kommunens verksamheter, myndigheter, ideella organisationer och det lokala näringslivet. Under 2023 ska Region Uppsala i samverkan med länets kommuner utveckla en konkret samverkan inom det geografiska hälsouppdraget. Som ett led i detta har nu Region Uppsala bjudit in till ett seminarium med syfte att få kraft i vårt samarbete för goda levnadsvanor bland barn och unga med fokus på matvanor och fysisk aktivitet.
Idag jobbar Region Uppsala i första hand förebyggande genom rådgivning om goda levnadsvanor hos våra hälso- och sjukvårdsverksamheter tex Barnavårdscentraler, Vårdcentraler och Folktandvården. Vid övervikt och fetma kan vårdcentralerna erbjuda kostrådgivning via en dietist. Vid svårbehandlad fetma kan barn- och unga remitteras till Överviktsenheten på Akademiska sjukhuset. Där arbetar man i team där sjuksköterska, dietist, psykolog och läkare har ett nära samarbete. Vi samarbetar i länet inom Råd för social hållbarhet där vi har ett särskilt insatsområde som handlar om goda levnadsvanor hos barn och unga.