Hur kan ungas psykiska hälsa förbättras? 

Viktiga förslag diskuterades när MP Väsby bjöd in till öppen samtalskväll om ungas psykiska hälsa 

Under rubriken ”Hur mår Väsbys unga?” bjöd Miljöpartiet in till en samtalskväll i Messingen torsdag 10 april 2025. Kristina Vallgård, chef för ungdomsenheten i Upplands Väsby kommun berättade att 60-70 % av alla unga i Sverige känner stress, oro och ångest och att det är en problematik som måste tas på allvar.

– När jag jämför med hur det var några årtionden tillbaka så var ungdomstiden mer lustfylld.

För de allra flesta unga går det bra, men det finns en grupp för vilka varken skolan eller familjen fungerar och där måste samhället orka stå kvar och stötta med flexibla och individanpassade insatser över lång tid. Vallgård menar att kommunen har mycket att lära av hur frivilligorganisationerna arbetar.

Lisa Hofverberg, diakon i Hammarby församling, berättade att de möter allt fler unga som är isolerade och väldigt ensamma. Det kan vara på grund av dålig självkänsla, NPF-diagoner, att de måste vara hemma och ta hand om småsyskon eller att det inte finns ekonomi för SL-kort eller fritidsaktiviteter.

– Vi försöker skapa små, trygga sociala sammanhang för den här gruppen. En vän kan vara skillnaden mellan att kunna känna livslust och hopp eller inte, sa Lisa Hofverberg.

Peyman Rezapour, ordförande i BSK, berättade att de försöker hitta tränare som inte i första hand är fokuserade på fotbollen utan tycker om barn och kan skapa trygga grupper där barnen trivs och inte bara behöver prestera. Tyvärr finns det också föräldrar som driver på sina barn för hårt.

Peyman Rezapour påtalade också den stora bristen på föreningar som är aktiva i Väsbys mer utsatta områden.

– Det finns inga incitament för föreningar att engagera sig i de områden där barnen kanske har en strulig livssituation, inte kommer i tid, inte är rätt utrustade och där föräldrarna inte kan ställa upp och driva föreningen.

Panelen var överens om att det skyndsamt behövs satsningar på bra och kostnadsfria fritidsaktiviteter för mellanstadiebarnen. De går ofta inte på fritids längre, också eftersom det kostar pengar, och fritidsgårdarna är först från årskurs 6. Det tillbringar för lång tid ensamma efter skolan innan föräldrarna kommer hem.

– Det går att se att äldre ungdomar ibland söker kontakt med de här barnen, och det är inte alltid med goda intentioner, berättade Vallgård.

Fler vuxna behöver engagera sig för barn och unga! Att få göra en volontärtimme på arbetstid och att kommunen listar tillgängliga volontäruppdrag på sin hemsida var några av idéerna som fram under kvällen.

– Vi behöver en starkare känsla i Väsby av att barn och ungdomar är allas ansvar, ”It takes a village to raise a child” som det heter,  sammanfattade Kristina Hellqvist från Miljöpartiet som ledde samtalet.


Lisa Hofverberg, Kristina Vallgård och Peyman Rezapour under samtalskvällen i Messingen

 

Relaterade nyheter

Upplands Väsby, 2 april 2025

Välkommen till öppen samtalskväll om ungas psykiska hälsa i Messingen den 10 april

Upplands Väsby, 18 december 2024

Väsbys jordbruksmark offras

Upplands Väsby, 13 november 2024

Janine Alm Ericson kommer till Väsby

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter