Stadsplanering och bostadspolitik för att motverka segregation
För att värna den sociala hållbarheten ska vi satsa på blandade boendeformer i alla stadsdelar. Här behövs en stark allmännytta. Vi ska ha god tillgång till nära samhällsservice, barnomsorg, skola, kultur och fritid, handel, rekreation och vård/omsorg. Umeå ska inte ha segregerade och utsatta områden!
Vi tror på modellen att nya bostadsområden utvecklas så att de är attraktiva för olika samhällsgrupper, med en utformning av områden som främjar att människor möts – i olika åldrar, från olika samhällsskikt och med olika bakgrund.
Vid bebyggelse av ny offentlig verksamhet såsom förskola, skola, bibliotek, fritidsverksamhet, äldreboende med mera så vill Miljöpartiet att olika verksamheter finns nära varandra och skapar naturliga möten – exempelvis över generationer. Vi vill även främja cykelleder och kollektivtrafik mellan Umeå och kranssamhällena, för att underlätta småskalig lokal handel och klimatvänliga transportsätt. Vi vill verka för att när nya bostadsområden planeras så ska grönområden och parker alltid ingå i planeringen. Det gör att vi får fler promenad och utflyktsplatser.
Miljöpartiet i Umeå vill:
- att när nya bostadsområden byggs ska de byggas för alla socioekonomiska grupper, och bestå av såväl småhus, som radhus och flerfamiljshus – uppdelade på privata fastigheter, bostadsrätter och hyresrätter.
- att förskolor, grundskolor, hälsocentraler och butiker ska finnas tillgängliga inom gång- och cykelavstånd. Så även en god tillgång till fritids- och kulturaktiviteter.
- förhindra skolsegregationen, Umeå får inte utvecklas till en marknad fylld av vinstdrivande friskolor som segregerar elever från olika bakgrunder och socio-ekonomiska förutsättningar.
- bevara Tegelbruksberget som ett natur/fritidsområde.
- bevara naturen vid Hamrinsberget.
- möjliggöra utvecklingen av kollektivhus.