Yttrande till samråd för tillståndsansökan för vattenverksamhet med mera, Projekt Slussar i Trollhätte kanal, Ärendenummer TRV2024/130285
Trafikverket planerar att ersätta slussarna i Lilla Edet, Trollhättan och Vänersborg, vilket bland annat innebär anläggning av en ny slussled genom Trollhättan. År 2023 höll Trafikverket ett lokaliseringssamråd, där Miljöpartiet de gröna i Trollhättan yttrade sig 2023-11-15. Trafikverket har gått vidare till avgränsningssamråd och lämnade underlag den 2025-02-10. Miljöpartiet ser att lämnade synpunkter i förra samrådet inte har omhändertagits i den fortsatta analysen, och att de därför kvarstå. Miljöpartiets synpunker på aktuellt underlag redovisas nedan.
Avgränsningar och alternativ
Miljöpartiet anser att den samlade miljökonskevensanalysen ska omfatta hela projektet för ersättande av slussar i Trollhätte kanal, inklusive arbeten i Lilla Edet och Vänersborg. Detta för att ge en helhetsbild av projektets miljöpåverkan, och för att kunna bedöma kumulativa effekter och eventuella korsberoenden mellan olika aspekter av projektet. Här måste det ingå alla planerade arbeten i relation till projektet, som till exempel nya broar och vägar, tillfällig hamn, erosionsskydd, upplag av bergmassor samt nödvändig muddring i älven. Uppdelningen av tillståndsprocessen för olika åtgärder riskerar att försvåra en fullgod bedömning av projektets påverkan och konsekvenser. Även åtgärder som behövs för att kunna trafikera kanalen med större fartyg enligt de nya slussarnas mått måste inkluderas i analysen av miljöeffekter, även om dessa åtgärder inte direkt omfattas av aktuellt projekt.
Samtliga undersökta alternativ behöver presenteras tydligt med utgångspunkt i projektets syfte att bevara Vänersjöfarten, inklusive alla överväganden, motiveringar och skälen till de val som har gjorts, och eventuella bortvalda alternativ, inklusive konsekvenser med hänsyn till miljöeffekter. Här vill Miljöpartiet särskilt peka på projektets val att anlägga större slussar, och de konsekvenser detta medför när det gäller förutsättningar för alternativa lösningar.
För analys av eventuella kompensationsåtgärder vill Miljöpartiet särskilt understryka vikten av skadelindringshierarkin, det vill säga att att man i första hand bör undvika skada eller negativa effekter på miljön. Detta måste även kunna innefatta nödvändiga omvärderingar av kommersiella eller nationella beslut.
Sakkunskap, opartiskhet och risker
Miljökonsekvensbeskrivningnen ska redovisa hur Trafikverket har uppfyllt kravet på sakkkunskap. Detta bör rimligen avse inte bara aktuella undersökningar, utan även tidigare analyser när de så används som stöd kring val och avväganden. Särskilt vikt måste läggas vid att klarlägga opartiskhet av de företag och experter som har bistått i analyserna.
Med hänsyn till Göta älvdalens geologiska beskaffenhet, projektets komplexitet och slussarnas livslängd behöver särskild vikt läggas vid analys av naturliga och tekniska risker och eventuella osäkerheter i antaganden och beräkningar, både gentemot projektet, men även gentemot projektets påverkan på omgivningen, till exempel risker för byggnader i närheten av bygget. Här noteras särskilt vikten av att redovisa riskanalyserna med avseende på metod, expertis och kriterier.
Klimatpåverkan
Analyserna måste rikta särskilt fokus på att identifiera, bedöma och beskriva klimatpåverkan av projektet, inklusive eventuell skada på befintliga kolsänkor. Detta måste även innefatta såväl byggnationsskedet, så som driften under slussarnas förväntade livslängd. Detta bör då rimligen även inkludera de utsläpp som den ökade fartygstrafiken medför. Projektet måste även utreda klimatrelaterade risker och identifiera, bedöma och beskriva projektets utsatthet för klimatförändringar. Klimatscenario måste väljas utifrån projektets perspektiv och byggets förväntade livslängd på över 120 år.
Natur och invånarna
Miljöpartiet konstaterar att projektet medför omfattande ingrepp i höga naturvärden och en påtaglig störning av värdefulla områden för kultur, friluftsintressen och turism. Den nya slussen kommer att förstöra den ännu orörda karaktären av Älvrummets centrala kanjon. Den östra släntens kantzon kommer att delas itu. Anläggandet av en tillfällig hamn och olika erosionsskydd gör att andra delar av kantzonerna delvis förstörs. Slussbygget och breddning av bergskanalen gör att viktiga bestånd av gammal och stadsnära skog försvinner.
Byggskeendenas inverkan på Trollhättans stad och dess invånare i form av buller, damm, vibrationer, byggtrafik, massahantering och avstängningar har ännu inte presenterats på ett fullgott sätt. Detta gäller särskilt sprängningarna, och den omfattande lastbilstrafiken mellan bygget och upplägget i Lextorp. Dessa brister i underlaget kan påverka samrådets opartiskhet när det gäller omgivningens synpunkter, och det kan också försvåra identifiering av alternativ eller nödvändiga skyddsåtgärder. Det bör göras ansträngningar att framställa de nya slussarna så realistiskt som möjligt, till exempel när det gäller betongkonstruktioners gråa kulör, begränsning av fotpassager, säkerhetsanordningar och staket. Det bör även framgå segelfri höjd på den nya Västergärdetsbron, och med det eventuella hinder för museifarrtyg och segelbåtar att angöra Åkerssjö.
Alexander Witte, Johanna Wallin Nylander
Språkrör Miljöpartiet de gröna i Trollhättan
Yttrandet till lokaliseringssamråd 2023 finns att läsa på denna länk.