Social hållbarhet

Social hållbarhet

Ett socialt hållbart samhälle är ett jämställt och jämlikt samhälle där människor lever ett gott liv med god hälsa. Där timmarna på dygnet räcker till mer än bara arbete och sömn. Ett samhälle med hög tolerans där människors lika värde står i centrum, vilket kräver att människor känner tillit och förtroende till varandra och är delaktiga i samhällsutvecklingen. Vi i Miljöpartiet vill skapa ett samhälle där vi varken bränner ut oss själva eller planeten. Social hållbarhet är av avgörande betydelse för det demokratiska samhället.

Vi vill:

  • Motverka psykisk ohälsa. Den psykiska ohälsan är stor i samhället och tyvärr har vi höga självmordstal i kommunen. Vi vill satsa mer på elevhälsan, skolans kuratorer, studie- och yrkesvägledare samt Ungdomssupporten. Vi vill även satsa på Spiran och anhörigstöd, öppenvård och tidiga insatser samt verka för ett tätt samarbete mellan kommunen, skolan, polisen och allmänheten.
  • Motverka våld i nära relationer. Vi måste arbeta aktivt mot våld i nära relation och mäns våld mot kvinnor. Vi måste stötta personer som drabbats samt organisationer som arbetar med dessa viktiga frågor.
  • Ingå i idéburet partnerskap med Kvinnojouren i Kalmar och permanenta kommunens ekonomiska stöd till dem. På så sätt får kommunen och kvinnojouren bättre förutsättningar för långsiktigt samarbete.
  • Utveckla kommunens anhörigstöd. Enligt socialtjänstlagen ska kommunen erbjuda stöd för att underlätta för personer som vårdar en närstående som är äldre, långvarigt sjuk eller har en funktionsnedsättning.
  • Införa 80/90/100-modellen för kommunanställda så att arbetstagare mellan 62-67 år ska ha möjlighet att trappa ner arbetstiden i slutet på sitt arbetsliv, d v s arbeta 80 %, få 90 % av lönen och få 100 % intjänad pension.
  • Skapa samarbete mellan flera kommuner inom socialtjänsten för ökad kompetens och bättre stöd, tex med en gemensam familjerätt. Detta för att säkerställa att de som behöver stöd får det i rätt tid, innan konflikter kring vårdnad, umgänge mm blir för onödigt stora. Trygga barn blir trygga vuxna.
  • Förstärka demokratin för ökad inkludering i samhällsutvecklingen, till exempel öka antalet medborgardialoger och att medborgare som skickar in medborgarförslag alltid kontaktas och att dessa ärenden hanteras skyndsamt. Kommunfullmäktiges sammanträden ska återigen sändas på webben, som under pandemin.
  • Utreda om ”Öppna kommunhus” kan vara något för Torsås. Många kommunanställda pendlar till sin arbetsplats men kan utföra många av sina arbetsuppgifter på distans. Att samarbeta med närliggande kommuner genom att dela kontorsutrymme är både klimatsmart, socialt hållbart (attraktiv arbetsgivare) och nytänkande. Detta har exempelvis gjorts i Tomelilla, vilket du kan läsa mer om här.

 

Här kan du läsa mer om all politik vi vill driva i Torsås, och här kan du läsa hela vårt samlade valmanifest.

Nyheter på ämnesordet

Örebro län, 19 november 2024

Debatt: Nu behöver skolan en digitaliseringsstrategi!

Skåne, 19 november 2024

Skånska sjukhus borde få ta emot evakuerade patienter från Gaza

Örebro län, 16 november 2024

NA Debatt: Elförsörjning för kommande generationer

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter