Klimatfärdplan för Tomelilla

Klimatfärdplan, Koldioxidbudget, 
Risk- och sårbarhetsanalys

Svar på motion angående klimatet

Kommunfullmäktige beslutar att positivt besvara motionen med förvaltningens förslag till yttrande.

Ärendebeskrivning

Solveig Falk (MP) har lämnat in motion om koldioxidbudget, klimatfärdplan samt risk- och sårbarhetsanalys med följande lydelse:

Tomelilla kommuns klimatarbete måste intensifieras. Ingen kommun kan längre hoppas på att andra, varken medborgarna, staten eller yttre krafter ska ta ansvaret för de historiska förändringar som nu sker i det globala klimatet.

Klimatarbete består av två delar: att ta ansvar för egna utsläppsminskningar samt att parera för och anpassa liv och verksamheter till oförutsägbara väderfenomen och extrema väderhändelser. Även andra, mer succesivt kommande förändringar måste tas med i bilden; till exempel är nya odlingsbetingelser, oväntade sjukdomar och smittspridningsmönster eller migrationsförändringar skeenden som ansvariga politiker på alla plan nu måste adressera. Även här i lilla Tomelilla.

Miljöpartiet har sedan 2007 till politiken föreslagit många olika saker i denna riktning, men tyvärr fått klent gehör. Antagligen beroende på okunskap eller ovilja att ta in lägets allvar. Men efter sommarens översvämningar i Tyskland och i Sverige i Gävle, torde knappast någon längre kunna blunda för magnituden av vad vi alla har framför oss. Till sist är det dags att inse att ett KLIMATNÖDLÄGE redan råder och att därför släppa prestige, partiegoism och lättja.

Det är allvar nu.

Miljöpartiet i Tomelilla yrkar att fullmäktige beslutar:

• Om hur mycket utsläppen av växthusgaser från kommunala verksamheter succesivt ska minska i en flerårig KOLDIOXID-budget. Kommunens egna nettoutsläpp av växthusgaser ska 2030 vara nere på noll.

• Att en kvalificerad KLIMATFÄRDPLAN skrivs fram, där ansvar, åtgärder och kostnader tidsätts och kostnadsberäknas för tiden fram till 2030. 

• Att på ett brett och kvalificerat sätt låta ta fram en RISK- OCH SÅRBARHETSANALYS för kommunens medborgare, för de egna verksamheterna och för allas livsbetingelser. Den ska omfatta risk-bedömningar och ange olika förebyggande åtgärder för hela kommunen, landsbygd såväl som tätorter, och i alla tänkbara avseenden: för odling, för vattenreglering, för avloppsvattenhantering, för framkomlighet på vägar och broar, för att möta extrema vädersituationer såsom snöstormar, stark kyla, stark värme, torka, skyfall, orkaner. Vårdkapacitet, transporter samt samordnings- och ledningsfunktioner måste adresseras och säkras. Även kommunens mandat och egenkompetens att fatta beslut i olika led, i relation till Länsstyrelsen/staten samt Region Skåne ska ingå.

• Tjänsten som kommunekolog/klimatstrateg ska återbesättas och ges nödvändiga befogenheter att fram till valet 2022 leda arbetet med framtagningen av dessa tre dokument.

Nyheter på ämnesordet

Skåne, 20 december 2024

MP föreslår expressbusslinje till Köpenhamn

Skåne, 20 december 2024

MP föreslår avgiftsfri klimakterierådgivning för anställda i Region Skåne

Örebro län, 19 november 2024

Debatt: Nu behöver skolan en digitaliseringsstrategi!

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter