Goda nyheter om Sveriges el

Goda nyheter om Sveriges el

Debattartikel publicerad i ST 31 januari 2023

Det talas ofta om att ”elbrist” orsakar extremt höga priser på el, särskilt i södra Sverige. Sanningen är att vi aldrig har haft så stort överskott på el som förra året.

El 2022

Diagrammet visar att vi exporterade mer el än vi importerade alla veckor under 2022. Vår import av el kom huvudsakligen från Norge. Det var alltså inte ”ful-el” från kontinenten som ibland har hävdats i debatten. Diagram: Energiföretagen

 

Diagrammet här intill, från organisationen Energiföretagen, med veckodata från Svenska Kraftnät (import = stapel uppåt, export = nedåt) visar att vi alla veckor under 2022 hade en nettoexport av el. Ett litet fåtal timmar behövde vi importera el (mest från Norge), men oftast exporterade vi.

Sveriges totala elförbrukning 2022 var 137 TWh. En minskning på fyra procent jämfört med 2021.

Under året producerades i Sverige 170 TWh el. Nettoexporten hela året var alltså hela 33,2 TWh. Inte ens de sista veckorna 2022, när flera av våra ”planerbara” elproducenter (kärnkraftreaktorerna) stod stilla, hade vi  nettoimport av el.

I ett elnät måste det hela tiden matas in lika mycket effekt (kilowatt, kW) som det förbrukas. Då är det bra att kunna importera och exportera el. Ett annat sätt är att lagra el i batterier, vätgas eller pumpkraftverk. Många sådana lösningar är på gång. Ett enklare sätt är att styra användningen till förbrukare som inte behöver el precis hela tiden. Exempel på det är värme och elbilsladdning.

Några är oroliga för att elen inte ska räcka till för att ladda alla elbilar. Men en vanlig elbil drar cirka 2 kWh per körd mil. Om den körs 1 500 mil på ett år så förbrukas alltså 3 000 kWh för att ladda den. 1 TWh är 1 miljard kWh. En miljon elbilar skulle alltså bara behöva 3 TWh el per år för sin laddning. Det motsvarar 10 procent av vår nettoexport 2022. För att byta ut alla Sveriges lätta fordon, cirka 5 miljoner, mot elbilar skulle 15 TWh behövas. Men så många behövs inte i framtiden, vi kan dela på dem: Delbilar är billigare och bättre!

En liter bensin innehåller cirka 10 kWh energi. Med förbrukning på cirka 0,8 liter per mil går alltså 12 000 kWh fossilt bränsle åt. Fyra gånger mer än motsvarande elbil.

En annan positiv nyhet är att många elbilar snart kommer att kunna leverera tillbaka ström till elnätet. De kan alltså laddas när det är låg belastning (= billig el) och sälja tillbaka när belastningen på det svenska elnätet är hög (= dyr el). Om många elbilar är inkopplade och tillåter el att gå åt båda hållen så utgör de alltså ett jättestort batteri som kan stödja Sveriges elnät!

Den största delen av svensk el är billig att producera. 1 kWh från befintliga vattenkraftverk kostar knappt 20 öre och vindkraft kostar cirka 30 öre per kWh. Den rörliga produktionskostnaden för bränslefri el är väldigt låg. Sol & vind sänker priset på elmarknaden och tränger undan dyr el från fossila kraftverk.

Anledningen till att priset per timme ibland är mycket högt är att timpriset på vår elmarknad sätts efter priset för det sist inkopplade kraftverket. Eftersom vi är sammankopplade med andra länder i Europa så kommer priset i Sverige ofta att sättas av ett gaskraftverk = dyr el. Men denna prismodell är inte huggen i sten. Den kan ändras genom politiska beslut.

Gunnar Farm, medlem i MP Sundsvall

Per Ribbing, Tekn Lic Teknisk Fysik & Ellära

Relaterade nyheter

Sundsvall, 10 juli 2023

MP i Sundsvall Pride 8 juli

Sundsvall, 9 juli 2023

Vi behöver agera nu om fisken i Östersjön ska kunna räddas

Sundsvall, 9 juli 2023

Miljöpartiet kämpar för en moderniserad könstillhörighetslag

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter