Färre, inte fler, barn i grupperna
I tisdagens nummer av STNB var denna insändare införd:
Miljöpartiets inställning är helt klar: Utvecklingen måste gå mot färre barn i förskolegrupperna, inte fler! Barnets bästa måste alltid sättas i främsta rummet. Vi instämmer i personalen och föräldrarnas protest.
Enligt tidningen ETC den 3 januari tog Skolverket i december bort rekommendationen om max 15 barn i varje förskolegrupp. Anledning: rekommendationen följs ändå inte. I beslutet som togs i BUN den 14 november hänvisade man till att gällande regler för barngrupperna ska följas. Vilka regler, undrar vi? Är detta beslut att sätta barnets bästa främst?
Förskolan och barnomsorgen är första steget i ett livslångt lärande. Genom att väcka nyfikenhet och utveckla sociala färdigheter läggs grunden för ett aktivt liv. Då är det inte rätt att öka barngruppernas storlek (om än tillfälligt). Miljöpartiet vill tvärtom öka antalet utbildade vuxna per barn i förskolan.
Det beslut som nu fattas innebär att pedagogiska mål får ge vika för förvaring.
Vi är också kritiska till det sätt som beslutet fattades. På ärendelistan var ärendet angivet som ett informationsärende, vilket också tjänsteskrivelsen var skriven som. På tvärs mot tjänstemännens förslag, och personalens vilja, driver majoriteten igenom ett beslut som beordrar förvaltningen att öka barngruppernas storlek. Vår nyvalde ersättare i nämnden medverkade vid sitt första sammanträde, och var hux flux tjänstgörande ledamot. Han blev tagen på sängen när informationsärendet helt plötsligt blev ett beslutsärende, som vi inte diskuterat i partigruppen. Naturligtvis skulle han reserverat sig!
Politiska beslut är inte alltid enkla, det kan ibland vara ett val mellan två onda ting. Vi förstår frustrationen hos de föräldrar som inte fått plats för sitt barn i förskolan, i strid med lagens krav. Orsaken till detta är flera års oförmåga till långsiktig planering. Med en vision om en stark befolkningstillväxt borde kommunledningen ha planerat för motsvarande utbyggnad av förskola och skola. Eller trodde ni att det bara skulle vara barnlösa som flyttade in till kommunen?
Vi undrar om det verkligen är rätt att försämra för alla barn i förskolan för att lösa detta tillfälligt? Är barngrupperna inte redan på gränsen för stora? Vidare undrar vi hur majoriteten planerar för att om några år få in alla dessa förskolebarn ute i de redan trånga skolorna?
Karla Valdivieso och Bengt Bivrin, (MP) Strömstad