Vad händer med spontanidrotten i Solna?
I skuggan av “de stora ögonblickens arena” Friends Arena verkar Solna helt ha glömt bort att satsa på de små ögonblickens arenor – anläggningar för spontanidrott där barn och ungdomar kan leka och röra på sig utan krav på prestation.
Solna har flera framgångsrika elitidrottslag och brukar därför komma högt på listan när Sveriges bästa idrottsstäder rankas. Men när det gäller unga Solnabors möjligheter att ägna sig åt fysisk aktivitet och lek utanför den organiserade föreningsidrotten imponerar kommunen inte särskilt.
Miljöpartiet anser att det behövs fler platser för spontanidrott. Idag finns det drygt 30 olika ytor runt om i Solna som klassas som spontanidrottsplatser men de är i väldigt varierande skick. En tydlig skillnad finns mellan de idrottsplatser som sköts av Kultur- och fritidsnämnden där resurser har satsats på investeringar och löpande underhåll och de ytor, främst grusplaner i bostadsområden, som hanteras av Tekniska nämnden och som är oerhört eftersatta. “Grusplanerna” är i själva verket en blandning av gammalt grus, ogräs, mossa och nedfallna löv och kvistar. Staketen kring planerna är ofta trasiga och har träd och buskar som vuxit fast i gallret. Fotbollsmål är inte sällan på väg att vittra eller rosta sönder.
– Det är sorgligt att Solna har låtit så många spontanidrottsplatser förfalla, säger Tobias Östberg, 2:e vice ordförande i Kultur- och fritidsnämnden. Det rimmar illa med ambitionerna att vara en idrottsstad.
Enligt Solnas nya översiktsplan kommer behovet av ytor för spontanidrott att öka i takt med att kommunen växer. Trots det har idrottsplatser redan försvunnit eller är på väg att göra det. I fjol försvann en fotbollsplan i samband med nybyggnation av en förskola i Huvudsta och i år har en spontanidrottsplats i Ritorp gjorts om till hundrastgård. Den gemensamma nämnaren för ytorna är att det är Tekniska nämnden som ska sköta dem.
När Miljöpartiet lyfte frågan om spontanidrottsplatser för debatt i kommunfullmäktige kunde Alliansen inte ge några konkreta svar på vad de har för plan för de grusplaner som Tekniska nämnden ansvarar för, inte mer än att man just nu arbetar med att “säkra upp skötsel” av ytorna.
– När man med egna ögon ser hur vanvårdade Tekniska nämndens spontanidrottsplatser är och dessutom får höra att vissa ska göras om till hundrastgårdar, då undrar man verkligen vad det innebär att “säkra upp skötsel”, säger Victoria Johansson, 2:e vice ordförande i Tekniska nämnden. Jag är rädd för att det i praktiken kommer betyda färre spontanidrottsplatser för Solnas barn.