Ny handlingsplan för att hantera förorenad mark
2024-12-13
I Solna finns många områden där marken är misstänkt eller konstaterat förorenad. Nu har Miljö- och hälsoskyddsnämnden antagit en ny handlingsplan för arbetet med förorenad mark kommande år.
Förorenade områden är platser där det förekommer ämnen som är farliga för miljön eller för människors hälsa. Det handlar både om ämnen som finns naturligt, exempelvis grundämnen som tungmetallerna bly, zink och koppar och om ämnen som är kemiskt framställda av människan såsom dioxiner, PBC och PFAS. Ämnena kan finnas i mark, vatten, sediment, eller byggnader, i sådana mängder att det är onaturligt och medför risker. I Solna förekommer många platser där framför allt marken innehåller föroreningar, vilket beror på att många delar av Solna historiskt har använts som soptipp och deponi. Förr i tiden fanns det också fler industrier och andra verksamheter i Solna som använde kemikalier och förorenande ämnen i stor skola, ämnen som ofta fortfarande finns kvar i marken. Ett sådant exempel är den kemtvätt, Snabbtvätt, som under 1940-1960-talen låg i Hagalund, utmed Frösundaleden.
Miljö- och hälsoskyddsnämnden i Solna antog därför i december en ny handlingsplan för arbetet med förorenade områden. Planen har tagits fram för att skapa en överblick över Solnas förorenade områden och ge stöd i arbetet med att fortsätta utreda varje objekt för att förbättra kunskapsläget inför framtida åtgärder. Handlingsplanen möjliggör ett mer strategiskt och systematiskt arbete med förorenad mark. Målet är att minska riskerna kring förorenad mark och bidra till att uppnå det nationella miljömålet Giftfri miljö.
– Vi behöver mer kunskap och ett tydligt arbetssätt med frågan, det har vi inte minst märkt av de senaste åren i samband med olika projekt som ska förbättra Solna. Många gånger har det blivit komplicerat, försenat och väldigt dyrt att gräva i marken på grund av just föroreningar. Vi behöver vara bättre förberedda på vad vi kommer att hitta, säger Victoria Johansson, ordförande Miljö- och hälsoskyddsnämnden (MP).
De objekt med förorenad mark som bedöms utgöra störst risker för miljö och hälsa kommer att vara prioriterade. Snabbtvätt är det tydligaste exemplet, där arbete med utredningar också redan har pågått under flera år. Vid prioritering av vilka förorenade områden Solna stad ska arbeta med kommer fokus bland annat särskilt att ligga på att hantera objekt som ligger nära känsliga natur- och vattenområden, områden där det finns hög risk att föroreningarna sprids och områden där barn kan påverkas.
– Barn är en särskilt känslig grupp för föroreningar och vi prioriterar självklart att barn ska ha bra livsmiljöer och lekmiljöer där de inte exponeras för farliga ämnen. Barnens framtid är vår främsta prioritet i Solnakoalitionen, säger Victoria Johansson.
Handlingsplanen är treårig och gäller perioden 2025–2027. Efter tre år bör en kommunövergripande handlingsplan som omfattar fler nämnder och verksamheter tas fram. Samhällsbyggnadsförvaltningens enhet för miljöskyddstillsyn ansvarar för uppföljning, justering och uppdatering av handlingsplanen.