Sanera mera i Sollentuna!
Arbetet med att städa upp historiska, samt förhindra nya, utsläpp av föroreningar i vår närmiljö fortskrider. Sollentuna kommun sanerar exempelvis nu den gamla brandstationstomten i Norrviken och ingår nytt arrendeavtal med Edsvikens båtföreningar, men vi i Miljöpartiet de gröna vill göra ännu mer!
Alltjämt som Sollentuna kommun utvecklas och fler verksamheter och bostäder byggs uppmärksammas fler och fler synder från förr, från den tiden då bestämmelser om utsläpp av farliga ämnen i vår närmiljö inte var lika väl reglerad. Som en konsekvens av detta läggs därför en stor kostnad på oss nu levande att städa upp det som tidigare generationer ställt till med.
Detta ett typexempel på att det inte lönar sig att sopa problem under mattan. Det gäller lika mycket för farliga och giftiga kemikalier som förorenar och dödar djur och växter i närmiljön som växthusgaser som förändrar klimatet på jorden och i förlängningen förutsättningen för allt liv.
Arbetet med att sanera marken i Sollentuna
I slutet av 2024 tog Miljö- och exploateringsutskottet (MEXU) under kommunstyrelsen beslut om sanering av PFAS på den gamla brandstationstomten, vilket man också kunnat läsa om i senaste numret av Mitt i Sollentuna. Saneringen görs till den grad att det i framtiden är acceptabelt att bygga bostäder där.
Totalt finns det 465 objekt i Sollentuna som är identifierade som förgiftade. Av dem är 54 riskklassade på en fyrgradig skala. 20 procent av de i riskklass 1 och 2 (”mycket stor risk” och ”stor risk” för människa och miljö) ska enligt kommunens mål vara sanerade till 2030. Men mer måste göras!
Bild 1 – Politiker i MEXU ute på rundtur för att inspektera olika byggprojekt i kommunen, här vid Väsjön intill Väsjöbacken.I vårt budgetförslag ökar vi budgeten med 5 Mkr/år för sanering. Därmed fördubblar vi antalet platser som kan saneras – samtidigt som vi särskilt vill lyfta fram vikten av att redan nu sanera platser som riskerar att urlakas vid höjda vattennivåer vid skyfall och ihållande regn. Det är nämligen ett problem som förväntas bli allt vanligare i och med de alltjämt framskridande klimatförändringarna.
Förebyggande arbete mot föroreningar i Edsviken
Sollentuna kommun har också skrivit fram ett förslag till arrendeavtal med de sju båtföreningarna som håller till i Edsviken. Arrendeavtalet marknadsanpassas och överensstämmer därmed med de föreningar som har båtplatser i Danderyd. Det innebär en höjning av hyran till 3 000 – 4 000 kr/båtplats. Idag har ett par av föreningarna inget arrendeavtal eller hyra alls till kommunen.
Det nya arrendeavtalet innebär även att föreningarna blir ansvariga för att inte förorena marken framöver, vilket vi tycker är bra! Detta innebär att fler får ett juridiskt ansvar att förebygga ytterligare föroreningar av våra livsviktiga vattendrag. Detta är ett skydd för både oss människor samt alla djur och växter som lever i närheten av dessa, men även en rättvis förskjutning av ansvaret för att hålla vår närmiljö fri från föroreningar från skattekollektivet till de som verkar på platsen.
Den förorening som redan finns i våra vattendrag ska även den saneras. Det är ett led i EU:s krav på sjöars ekologiska status fram till 2028 – målsättningar som vi gemensamt skrivit under på att nå, vilket är något som vi i Miljöpartiet kämpat för i 30 år.
Ytterligare en åtgärd som gynnar den biologiska statusen i Edsviken är arbetet med att etablera dagvattendammar i utloppen av Edsviken som nu äntligen kommer igång! Först ut är dagvattendammen i Edsbergsparken, vid Edsbergs slott.
Läs mer om Sollentuna Energi- och Miljös (SEOM) arbete med detta på deras hemsida.
Planering sker nu också för ytterligare dagvattendammar längre söder ut, dels vid båtplatserna i bostadsområdet Edsviken och vid badplatsen vid Fasanvägen i Sjöberg. Dessa anläggningar kommer nästan täcka upp hela avrinningsområdet som når Edsviken. Det hoppas vi kraftigt ska minska mängden opassande ämnen som rinner ut där.
Slutligen kan nämnas att det också planeras för en inkapsling av bottensedimentet i Edsviken till 2027. Detta i likhet med den inkapsling som gjordes för sjön Norrviken för några år sedan i form av ett EU-projekt. Detta kommer också minska utsläppet av näringsämnen i viken.
Allt som allt hoppas vi att EU-kraven i Edsviken nås fram till 2028. Det är något som Miljöpartiet kommer kämpa för, likt övriga vattendrag i hela Sollentuna!