Det här är Miljöpartiet de gröna i Sollentunas budget för 2025!

En budget för en kommun som tar klimatansvar, skapar trygghet och satsar på framtidens generationer.

Miljöpartiets budget för Sollentuna kommun 2025 syftar till att höja ambitionen från den styrande majoritetens budget och göra större investeringar i nyckelområden för att snabba på arbetet med att bygga en hållbar kommun och höja livskvalitén för medborgarna.

2024 har varit ett turbulent år. I världen fortsätter krig och elände och skapar oro. Här hemma i Sverige fortsätter samtidigt människor kämpa i en vardag kantad av ökade kostnader, ökad arbetslöshet och otrygghet på grund av en osäker tillvaro och framtid. Klimatutmaningen gör sig alltjämt påmind genom den ökande mängden kraftiga naturkatastrofer runt om i världen.

Många av alla dessa utmaningar som vår värld står inför är frågor som kan tyckas ligger flera nivåer över Sollentuna kommuns agenda, men det finns mycket som även en kommun kan göra för att bidra till arbetet att lösa dessa utmaningar även i ett globalt perspektiv. Sollentuna kommun kan vara en förebild för andra kommuner och visa att det går att göra en omställning.

“Vi måste ta vårt ansvar som kommun och visa vägen. Alla behöver dra sitt strå till stacken även om det är motigt och svårt. Vi får aldrig kapitulera inför den här utmaningen oavsett hur brant uppförsbacken är. Detta är en fråga om överlevnad.” säger Peter Godlund (MP), Oppositionsråd.

Du kan läsa vår budget i sin helhet här:
Budget Sollentuna kommun 2025, Miljöpartiet de gröna i Sollentuna

Med Miljöpartiets förslag till kommunbudget för 2025 försöker vi ha ett långsiktigt perspektiv. Vi tror att vi med medvetna och fokuserade val och prioriteringar kan snabba på utvecklingen av Sollentuna kommun till den framtidskommun som vi förtjänar att vara. En kommun där medborgarna känner sig trygga, där våra barn får en högkvalitativ utbildning och start på livet, där alla har möjlighet att utvecklas och leva ett meningsfullt liv oavsett var i kommunen du bor och framförallt en kommun som tar sitt ansvar i att anpassa sig till en fossilfri värld. Det duger inte att enbart försöka begränsa konsekvenserna av klimatförändringarna så mycket som det bara går, vi måste också göra allt vi kan för att begränsa omfattningen av klimatförändringarna. Allt annat än det är fullkomligt ansvarslöst.

En kommun som tar sitt klimatansvar
Sollentuna är en rik kommun och en kommun som haft höga ambitioner när det kommit till att klimatanpassa sin verksamhet. Trots det så går omställningen alldeles för långsamt. Det innebär inte bara att vi inte lever upp till våra löften utan också att vi går miste om fördelar och vinster förknippade med en modern och effektiv verksamhet. Vi i Miljöpartiet tycker detta känns olustigt och vill förstås att det ska gå snabbare. Det finns otaliga saker vi kan bli bättre på men ett sådant omfattande omställningsarbete kräver en större tydlighet liksom mer tid och resurser än vad den nuvarande styrande majoriteten verkar förmögen att ge.

I vår budget väljer vi att bland annat göra följande satsningar:

  • Uppdrag att skydda kvarvarande grönområden
  • Klimatkontrakt med företag i kommunen
  • Snabbare marksanering av farliga ämnen i kommunen
  • Krav på naturbete vid upphandling av kött och mejeriprodukter
  • Uppdrag för samtliga kommunala verksamheter att ta fram nya och bättre mål och indikatorer för att styra mot en så liten klimatpåverkan som möjligt
  • Mer vegetabilier, mer ekologiskt och mer närproducerat och säsongsbetonad mat i kommunens verksamheter
  • Uppdatera cykelplanen, fler cykelfrämjande åtgärder och kampanj för ökat cyklande(e)
  • Stärkning av energi- och klimatrådgivningen
  • Klimatprogram för investeringar i grön teknik
  • Uppdrag att utreda etablering av en återbruksgalleria

Samtliga våra förslag och satsningar delar en gemensam röd tråd. De syftar till att höja ambitionerna och takten i miljö- och klimatarbetet, så att vi står bättre ställda inför framtidens kommande utmaningar.” säger Peter Godlund (MP), Oppositionsråd.

En stor del av problemet med dagens ekonomiska system är att den premierar ett så kallat “slit och släng-samhälle”. Det är helt enkelt både enklare och billigare att slänga och köpa nytt istället för att byta, reparera eller köpa i andra hand. Detta tär oerhört mycket på jordens resurser och resulterar i onödiga utsläpp som kunnat undvikas om vi bara blev bättre på att reparera och återanvända sådant som går sönder eller dela det som vi själva inte längre vill använda eller behöver. Att dela på begränsade resurser är inte bara solidariskt utan de är också hållbart. Det kallas för en cirkulär ekonomi.

Det många är rädda för är att en cirkulär ekonomi kraftigt skulle minska efterfrågan och leda till en permanent minskad tillväxt och arbetslöshet. Detta är förstås helt absurt och felaktigt eftersom en cirkulär ekonomi enbart innebär en förflyttning av sysselsättning från nyproduktion till reparation och återvinning av material, alltså helt nya möjligheter till sysselsättning.

Utvecklingen av ett fullgott cirkulärt ekonomiskt system är förstås något som kräver stora förändringar på global och nationell nivå. Det behöver utvecklas starkare incitament för att ställa om bland annat genom regler som begränsar nyproduktion genom höjda kostnader och underlättar och uppmanar förnyelse, återbruk och återvinning genom kostnadslättnader på samma område. Men Sollentuna kommun kan också dra sitt strå till stacken. Som en början vill vi att Sollentuna kommun utvecklar sin näringslivsstrategi med fokus på cirkulärt, så att vi successivt kan skapa bättre incitament för en växande cirkulär marknad. Detta kan t.ex. innebära att vi premierar företag som har en cirkulär agenda eller att vi ger ekonomiskt bidrag till enskilda eller föreningar som vill hyra en lokal för att anordna klädbytardagar eller second hand-loppis t.ex. Vi vill också att kommunen utreder möjligheterna att etablera en återbruksgalleria eller -handelsplats som gör det lättare för invånarna att hitta återbruk och återvunna produkter. Vi vill också satsa mer än den styrande majoriteten, och lika mycket som kontoret vill, på införandet av projektet “Recycla” genom kommunens kompetens- och arbetsmarknadsnämnd.

Vi vill att dessutom att allt arbete som görs i kommunen i fråga om klimatanpassning av verksamheterna också ska ta tydligt avstamp ur en väl utarbetat och heltäckande målstyrning där samtliga nämnder får indikatorer som styr mot samma mål – att Sollentuna kommun ska få så litet klimatavtryck som bara möjligt. Vi vill också att kommunens tjänstepersoner regelbundet ska redovisa de miljömässiga, klimatmässiga och etiska kostnaderna i samtliga upphandlingar, så att det går att värdera och jämföra anbud baserat på dessa helt avgörande aspekter. Vi vill också stärka upp befintlig miljöcontroller för att än mer stärka möjligheten till att upphandla hållbart. Dessa indikatorer och mål ska samspela med en klimatbudget som tas fram parallellt med och utgöra utgångspunkt och ram för den ekonomiska budgeten.

Investeringar vi gör för att nå dessa mål kommer förstås innebära en ökning av den ekonomiska belastning kommunen behöver utsättas för på kort sikt, en ökning som vi vill kompensera genom att särskilt avsätta utrymme i den ekonomiska budgeten genom ett så kallat klimatprogram. På detta vis möjliggörs fler kloka framtidsinvesteringar som annars riskerar att utebli på grund av för snäva ekonomiska ramar och målsättningar.

Utöver allt detta vill vi också att kommunen utreder möjligheten att införa så kallade Klimatkontrakt med Sollentunas lokala företag, likt den modell som Malmö, Gävle och Umeå har. Utöver det har vi även kvar vår förstärkta satsning på den kommunala klimat- och energirådgivningen från förra års budget – en rådgivning som riktar sig specifikt till enskilda medborgare. Detta för att vi vill säkra tillgången till denna rådgivning som idag enbart finansieras med statsbidrag och delas med flera andra kommuner. Vi vill att fler snabbare ska kunna få rådgivning som gynnar både deras egen ekonomi men också hela samhället. Dessa investeringar gör att vi hand i hand med näringslivet och medborgarna, gemensamt, kan ta oss ann utmaningen att ställa om hela samhället till en mer hållbar och klimatneutral ekonomi.

I en kommun som Sollentuna, där vi bor tätt inpå varandra och där lite yta finns för att utvecklas, krävs en tydlig, målmedveten och väl genomtänkt idé om var och hur vi bygger. När vi framgent fortsätter att utveckla kommunen behöver vi tänka långsiktigt, inte bara med tanke på de risker som kommer förknippade med klimatförändringarna utan även i fråga om förändrade beteenden och rörelsemönster hos de som bor här redan idag. Vi i Miljöpartiet upplever det som att den styrande majoriteten idag saknar en sådan tydlig vision och även insikt och vilja att etablera en sådan. Istället tar man utmaningar lite som de kommer och försöker laga efter läge. Det tycker vi är fel. Vi vill att Sollentuna kommun med emfas uttrycker vad kommunen ser för vision för Sollentuna kommun både i närtid och på sikt och fattar adekvata beslut för att ta steg mot att uppnå den målbilden. Exempel på detta i vår budget är bland annat en förstärkning av kommunens arbete med marksanering där vi vill att man inte bara utför de redan identifierade saneringarna som ligger i plan utan även utvecklar denna plan med en analys utifrån risker för våra vattentäkter utifrån riskscenarier kopplat till klimatförändringarna samt den befintliga vattenplanen. Vi vill att marksaneringen ska prioritera hälsa och välmående för våra medborgare, djuren och naturen och i andra hand de områden som vi vill prioritera för nyexploatering.

Den senaste tiden har vi sett intrång i våra grönområden från enskilda som vill exploatera på olika vis. Både på Falkberget och på Rösjöns östra strand hotas våra kvarvarande grönområden av att enskilda vill bygga ut eller utveckla platsen för bostäder. Det vill inte vi. Vi anser att Sollentuna i allt väsentligt är färdigutbyggt och endast bör utvecklas i de områden som idag redan sett bebyggelse. Kvarvarande grönområden utgör viktiga gröna lungor och spridningskorridorer för djur och växtliv liksom uppskattas av kringboende för att det erbjuder en oas av lugn i den annars så hektiska tillvaro som vi lever i. Därför vill vi bevara och skydda våra kvarvarande grönområden och etablera fler naturreservat och ge dessa områden det starkaste skydd mot ytterligare byggnation som bara möjligt.

Sist men inte minst vill vi att Sollentuna kommun återigen lyfter upp arbetet med en hållbar mobilitet på dagordningen. Tidigare hade Sollentuna kommun en ambition att bli Sveriges cykelvänligaste kommun – något som man med aktivt arbete var på god väg att bli. Plötsligt övergav man dock detta arbete och sedan dess har vi totalt kraschat i de bland annag cykelfrämjandets årliga cykelvelometer, som mäter kommunernas arbete med cykelinfrastruktur. Sollentuna kommun är idag en stor pendlingskommun. Den stora majoriteten av våra medborgare arbetar idag i en annan kommun än Sollentuna och är beroende av en välfungerande infrastruktur för sitt resande.

Samtidigt ser vi hur den tidigare förda politiken för Stockholms län inte kunnat leverera de lösningar som krävts för att jämna ut behovet av transportlösningar över regionen. Istället korkas våra bilvägar igen medan fullt rimliga resor som kunnat ske med kollektivtrafik eller med cykel ratats. Vi tycker det är galenskap. Vi vill att Sollentuna kommun ska arbeta aktivt för att göra transportmedel som är alternativ till bilen till norm och göra informationskampanjer riktade mot att synliggöra för våra medborgare om det fullt rimliga i att kunna ta cykeln hela eller en del av vägen till jobbet. Detta gör vi genom nödvändiga investeringar i cykelinfrastruktur men också främjande insatser som t.ex. just informationskampanjer. Detta arbete ska samlas i en så kallad cykelplan, som tydligt visar vilka satsningar som ska ske, när de ska ske och vilka målsättningar vi har. Därför vill vi även se att den gällande cykelplanen återaktualiseras och dess åtgärder återupptas enligt gällande plan.

En kommun som satsar på framtiden
Hoppet om framtiden lever i våra barn och ungdomar. Det är inte bara en klyscha som repeteras som ett mantra. Det är faktum. Utan kommande generationer så finns det ingen framtid för vår civilisation. Allt hopp ligger till att vi fostrar dem till bättre versioner av oss själva och att vi kan överlämna manteln av ansvar för vårt samhälle och vår planet till dem på ett ordnat och genomtänkt sätt. Därför är det så frustrerande att se hur grovt vi missköter uppdraget att inte bara sköta om den värld som de ska ärva utan även hur dåligt vi rustar dem för den framtid vi skapar för dem.

I vår budget väljer vi att bland annat göra följande satsningar:

  • 5 miljoner kr extra utöver majoritetens budget till skolan (totalt 40 miljoner kr)
  • Satsning på sommarsimskola utomhus miljoner kr extra i språkpeng för elever som har modersmålsundervisning
  • Stärkt företagslots med fokus på sommarjobb och stöd till företag som vill anställa ungdomar
  • 2 miljoner kr extra till samverkan med civilsamhället, t.ex. kvinnojouren
  • Föreningsbidrag för hyreskostnader till civilsamhället
  • Införande av en fritidsbank för utlåning av fritidsutrustning
  • 2 miljoner kr till en Kulturcheck för skolorna, så att våra barn kan uppleva mer kultur i skolan
  • Stärkt natur- och kulturskola med 1,8 miljoner
  • Uppdrag att utreda en fritidsgård i varje kommundel

I vår budget för 2025 vill vi kraftigt höja ambitionerna för att skapa en trygg, meningsfull och kunskapsfylld vardag för våra barn och ungdomar. Detta gör vi genom att förstärka resurserna till skolan så att våra lärare får bättre förutsättningar att genomföra sitt oerhört viktiga och avgörande arbete med att ge våra barn och ungdomar den arbetsro, trygghet och framförallt den grundläggande kunskapsbas som de behöver för att kunna uppfylla sina drömmar och mål i livet. Som en del i detta vill vi också införa en så kallad “kulturcheck” till skolorna som möjliggör för fler kulturupplevelser i undervisningen – något som skolorna har svårt att motivera ekonomiskt med dagens snäva budgetramar. Kulturchecken utgör en gemensam pott för samtliga skolor i kommunen, som det går att söka pengar från för att göra studieresor till olika kulturaktiviteter.

Vi vill också värna den språkpeng som idag hjälper elever med ett annat modersmål än svenska att få undervisning på sitt språk. Den styrande majoriteten föreslår i årets budget att detta uppdrag ska flyttas från en kommungemensam enhet (CIFS) ut på varje enskild skola och inrymmas i deras egen budget utan att den förstärks. Detta riskerar att innebära att färre elever i behov av språkstöd i undervisningen blir utan det stöd de behöver. Det tycker vi självfallet är helt orimligt och vi dubblar därför den styrande majoritetens finansiering av detta i en gemensam satsning tillsammans med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet.

När våra barn och ungdomar är klara med skolan vill vi förstås att de snabbt ska komma i arbete eller vidare studier. För att lättare kunna komma i arbete är det fördelaktigt att redan ha erfarenhet av arbetslivet varför elever i våra skolor erbjuds praktik under skoltiden. Utöver detta är det också mycket populärt och vanligt att ungdomar söker sommarjobb, något som Sollentuna kommun länge arbetat med att försöka öka möjligheten att kunna erbjuda. Sollentuna kommun har även tidigare erbjudit lönebidrag för ungdomar som anställs av företag i Sollentuna, något som kommunen tyvärr varit tvungen att sluta göra då det bedömts vara utom kommunallagens gränser. Vi i Miljöpartiet tycker det dock är synd om vi inte också kan hitta sätt att samverka med näringslivet i Sollentuna kommun för att erbjuda ännu fler sommarjobb för våra ungdomar samtidigt som företagen i Sollentuna självklart också kan dra nytta av extra arbetskraft. Därför vill vi försöka att skapa en bättre samverkan genom en förstärkning av företagslotsen med fokus på etablerandet av en sommarjobbs-bank dit alla sommarjobbserbjudanden går ut och genom vilket alla ansökningar till sommarjobb kommer in. I denna bank arbetar sedan kommunens tjänsteperosner med att matcha sökande och jobb, handleder de sommarjobbande och agerar kontaktperson för både företag och sommarjobbare.

För att få företag att vilja erbjuda sommarjobb till denna bank förutsätter detta också en nära dialog, vägledning och stöd från kommunens sida. På detta sätt hoppas vi kunna skapa förutsättningar för ännu fler sommarjobbande ungdomar som får goda arbetslivserfarenheter samtidigt som vi erbjuder ett generellt stöd till företagen för att kunna bemanna med sommarjobbare på sommarmånaderna.

Utöver satsningar i skolan och arbetslivet har vi också ett stort reformpaket riktat till barn och unga utanför skolan. Bland annat vill vi förstärka möjligheten för barn att lära sig simma under sommarlovet med en satsning på sommarsimskola i våra fantastiska sjöar och Edsviken. En satsning som går hand i hand med vår av kommunfullmäktige nyligen bifallna motion om bygge av badbryggor. Detta är en satsning som också är ett försök att på kort sikt kompensera för den minskade tillgång på simning i kommunen som kommer ske i och med ombyggnationen av Sollentuna simhall men vi hoppas även det kan bli permanentat då det generellt sett ökar simkunnigheten hos befolkningen.

En av de absolut mest centrala delarna för att bygga ett samhälle som hänger ihop är vanliga människors engagemang i sin omgivning, ofta i formen av föreningsengagemang. Det är ett sätt för människor att gemensamt samlas kring olika frågor som de tycker är viktiga och göra gott. Vare sig det är en idrottsförening, bostadsrättsförening, ett politiskt parti eller en annan förening som arbetar med speciella sakfrågor så bidrar detta engagemang till att vi alla blir starkare tillsammans. Detta är vad man brukar kalla för “civilsamhället”.

Vi tycker att det är oerhört viktigt att vi som samhälle utökar samverkan mellan civilsamhället och offentliga aktörer såsom kommunen och därför vill vi också stärka stödet till civilsamhället i Sollentuna kommuns budget. Detta gör vi bland annat genom att stärka det budgeten för att ge ekonomiskt stöd till verksamheter genom de så kallade IOP-överenskommelser, som bland annat skrivits tillsammans med Kvinnojouren och Brottsofferjouren. Vi tror också på sådan typ av samverkan vid etableringen av en så kallad fritidsbank, där medborgare kan låna fritidsutrustning. Detta är ytterligare en del i idéen om ett samhälle som bygger på en cirkulär ekonomi men är förstås också en satsning på jämlikhet då även de som inte har råd att köpa egen fritidsutrustning självfallet ska ha möjlighet att få utöva dessa aktiviteter.

Vi vill även ge föreningsbidrag till lokalhyra för föreningar som antingen vill ha bra möteslokaler för sina interna eller externa möten och aktiviteter. Detta för att vi anser att en knaper ekonomi inte ska vara en begränsning för små föreningar att kunna bedriva en bra, demokratisk och för samhället gynnsam verksamhet. Vi hoppas också att detta genererar ett ökat engagemang för aktiviteter såsom loppisar, bytesdagar och öppna prova-på aktiviteter av olika slag där allmänheten är välkommen.

Sist men inte minst vill vi fortfarande göra en förändring av hur kulturpolitiken bedrivs i Sollentuna kommun genom att samla samtliga av kommunens kulturverksamheter i ett separat kulturbolag. Detta bolag skulle kunna skapa en bättre ekonomi och på så vis generera ett mervärde som kan gå direkt till fler kulturaktiviteter samtidigt som det också skulle möjliggöra ett samlat koncept som skulle vara lättidentifierat för medborgarna och överbrygga svårigheterna med ett utspritt kulturutbud, då vi idag har flera områden som agerar separat från varandra såsom Edsvik, Arena Satelliten, Biblioteket, Aniarahuset och samtliga av våra fritidsgårdar. Med framtida satsningar såsom på flera kulturscener och utökad samverkan med lokala kulturutövare så skulle detta gynnas av att ha allting samlat i ett bolag.

Vi har länge pratat om vikten av en meningsfull fritid som en del i arbetet med att bygga ett hållbart samhälle. Social hållbarhet är inte bara en fråga om lyx och nöje. Det är en fråga om hälsa och rättvisa.” säger Peter Godlund (MP), Oppositionsråd.

En kommun som skapar trygghet för alla
Den sista pusselbiten i vår budget består av ett fokuserat arbete på att skapa en grundtrygghet för alla som bor och verkar här. Från ung till gammal ska du vara trygg med att du kommer få det stöd och den hjälp du har rätt till.

I vår budget väljer vi att bland annat göra följande satsningar:

  • Fler vuxna i skolan genom en förstärkning av de mobila teamen
  • Utökning på satsningen “After school” med 2 miljoner kr
  • Ökad samverkan mellan socialtjänsten och Sollentunahem för att motverka trångboddhet
  • Utredning och framtagande av fler trygghetsskapande och hälsofrämjande åtgärder som motverkar otrygghet och ensamhet bland äldre
  • Platsgaranti på äldreboende för alla 85 år eller äldre

Vi vill att du som barn och ungdom ska känna att du är en del av samhället och att samhället är där du är, oavsett var du är. Oavsett när så ska du kunna få stöd om du är rädd, ledsen eller arg. Vi vet att det idag finns många professioner i våra skolor men tiden räcker inte till. Vi behöver vara fler vuxna i skolan och fler kompetenser och mandat behöver finnas nära till hands. Därför vill vi nu bland annat stärka de mobila teamens arbete och utöka samverkan mellan socialtjänsten och skolan så att det alltid finns kompetent personal på plats i skolorna som kan stödja skolans personal i arbetet med att skapa en trygg studiemiljö och tillvaro under hela skoldagen. På så vis blir avståndet mycket kortare från problem som uppstår i skolan och åtgärder i kommunens regi som ligger utanför skolans verktygslåda och barn i behov av stöd och hjälp får möjlighet till den hjälpen snabbare.

På samma sätt vill vi också att Socialtjänsten ökar samverkan med allmännyttan och vårt eget kommunala bolag Sollentunahem för att motverka trångboddhet då detta också innebär en större risk för barn och ungdomar att utsättas för en ohållbar livssituation där de söker sig till andra platser än hemmet för att få plats att vara sig själva.

Vi vill också stärka satsningen på “After School”-aktiviteter så att fler kulturaktiviteter kan ske på fler skolor, fler dagar i veckan. Detta då det erbjuder möjlighet för ungdomar att ha kul och umgås under ordnade former och bredda sina erfarenheter och kompetenser inom områden som de annars kanske inte hade sökt sig till.

För de äldre medborgarna i kommunen vill vi särskilt arbeta med tryggheten för de som idag lider av stor otrygghet och ensamhet i sitt eget hem. Vi vill att kommunen ska göra mer för att skapa trygghet för dessa människor och på så vis ge dem större livsglädje. Bland annat satsar kommunen på mötesplatser för äldre och andra aktiviteter som ligger utanför en placering på ett boende. Vi vill därför stärka detta arbetet och utreda hur kommunen kan arbeta samt ta fram fler åtgärder som är trygghetsskapande och hälsofrämjande  och öka möjligheterna för äldre att få ta del av olika insatser och aktiviteter och känna sig trygg utanför en placering på ett särskilt boende. Detta vill vi göra samtidigt som vi ändrar reglerna för när du har rätt att få en plats på särskilt boende genom en så kallad platsgaranti för personer som är 85 år eller äldre och vars huvudskäl för att vilja få ett plats på särskilt boende är just otrygghet.

För oss i Miljöpartiet är det självklart att du som äldre har rätt att känna dig trygg och inte känna dig ensam. Om du saknar familj eller nära vänner och är mycket gammal så ska samhället kunna finnas där för att ge dig den sällskap och det sammanhang du behöver för att inte vara otrygg”, säger Peter Godlund (MP), Oppositionsråd.

Du kan läsa vår budget i sin helhet här:
Budget Sollentuna kommun 2025, Miljöpartiet de gröna i Sollentuna

Relaterade nyheter

Sollentuna, 20 november 2024

Moderaterna och Alliansen beslutar att lägga ner Silverdalsskolan utan förankring och beredning

Sollentuna, 23 november 2023

En budget för en hållbar framtid i Sollentuna

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter