Näringsliv och arbete
Den gröna omställningen kräver god kommunal styrning. Vi vill att kommunen överser en omställning där näringslivet bidrar med fler arbetstillfällen och fler miljövänliga tjänster och produkter. Vi vill särskilt satsa på att utlandsfödda personer kommer i arbete genom att utveckla våra vuxenutbildningar och ge stöd till småföretagare inom denna grupp. Detta mångsidiga arbete bidrar till en socialt och ekologisk hållbar kommun där arbetslösheten sjunker.
Näringslivet i kommunen är en viktig aktör i arbetet mot hållbarhet. Vi har flera kända företag i kommunen som har möjlighet att bidra till framväxten av ett grönt och cirkulärt näringsliv. Detta ska kommunen främja genom ett samarbete med dessa företag och genom att göra satsningar på fler reparations-, återbruks- och delningstjänster. Detta bidrar också till en bra profil för företagen själva. Den ledande roll vi vill att kommunen fyller är särskilt viktig med utvecklingen av Södertuna industriområde som vi vill ska ligga i framkant i Sverige när det gäller hållbara lösningar. Inom specifikt livsmedelsindustrin ska gröna näringar främjas genom att utveckla det arbete som görs med hållbara måltider och ’Matlust’.
Den gröna näringslivsomställningen vi eftersöker skapar också fler jobb. Framväxten av en cirkulär ekonomi skapar fler lokala jobb inom till exempel återbruk och reperation. Arbetet med lokal och ekologisk mat skapar fler jobb, både på landsbygden och i städer. På så sätt kan företagen inom Södertälje bidra till den gröna omställningen på sätt som är positivt för alla.
Det är också viktigt att de utlandsfödda svenskarna får det lättare att ta sig in på arbetsmarknaden. Detta gör vi genom att satsa på SFI-utbildingen och göra den mer yrkesinriktad, med möjlighet att kombinera språkutbildning och praktik eller arbete. Samtidigt ska kommunen också ge stöd till småföretagare inom denna målgrupp och aktivt arbeta mot diskriminering.
Till sist vill vi också utveckla Södertälje som ett besöksmål. Detta skapar arbetstillfällen och lockar nya företag och människor som bidrar till en levande kommun. Verksamheter som Tom Tits och Torekällberget ska utvecklas och kommunen ska också främja arbetet med externa aktörer så som Ytterjärna Kulturcentrum. Vår natur med sjöar, hav, skärgård och skog är en stor resurs för att locka besökare till kommunen. Detta ska vi beakta genom skötsel och genom att forstätta utveckla vandringsleder så som Kustleden, till exempel.
Kom och prata med oss i valstugan och läs vårt kommunpolitiska program för 2023-2026 här.