Regeringens ensidiga fokus på kärnkraft slår mot skånska elkonsumenter
Konsekvenserna av regeringens havererade energipolitik syns tydligt, särskilt i södra Sverige där elpriserna strax innan jul skenade.
Idag kritiserar vår gruppledare i Region Skåne, Mätta Ivarsson, och riksdagsledamoten och MP:s energipolitiska talesperson Linus Lakso regeringens ensidiga fokus på ny kärnkraft i en debattartikel i Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad.
Läs hela debattartikeln här eller nedan.
”Tidöpartiernas energipolitik har blivit ett krig mot billig hållbar el.”
Många som röstade på Tidöpartierna i hopp om lägre elpriser känner sig förmodligen lurade idag.
Konsekvenserna av regeringens havererade energipolitik syns tydligt, särskilt i södra Sverige där elpriserna skenar.
Under energi- och näringsminister Ebba Buschs (KD) ledning har utbyggnaden av fossilfri elproduktion inom den närmaste framtiden bromsats – när den i själva verket borde öka för att möta de behov som kommer framöver.
Timbros vd PM Nilsson har kallat Miljöpartiet Sveriges nya energirealister. Hans utspel handlar knappast om en politisk omvändelse, utan snarare om en vädjan till borgerligheten: att släppa ideologiska skygglappar och låta fakta styra energipolitiken.
Problemet är att Tidöpartiernas energipolitik har blivit ett kulturkrig – ett krig mot billig hållbar el.
Annons
Trots behovet av snabb utbyggnad har regeringen stoppat planerad vindkraft, både på land och till havs, motsvarande mer än hela Sveriges årliga elförbrukning.
När regeringen dessutom misslyckas med att lösa försvarsrelaterade hinder för vindkraften riskerar Sverige att gå miste om stora mängder billig, hållbar energi.
Senast konstaterade regeringens egen utredare av ett nytt system för havsbaserad vindkraft att ingen park kommer att byggas utan statligt stöd. Med andra ord: om inte regeringen backar när det gäller sitt beslut att ta bort Svenska kraftnäts uppdrag att bygga ut elnätet till havs blir det ingen utbyggnad överhuvudtaget.
Regeringens politik slår också hårt mot solenergin. Beslutet att slopa skatteminskningen som gett 60 öre i avdrag för varje såld kilowattimme till solcellsägare och sänkningen av det gröna teknikavdraget gör det mindre lönsamt för hushåll att investera i solkraft. Samtidigt har stöd till energieffektivisering avskaffats.
En mer effektiv energianvändning skulle kunna frigöra 25 TWh till år 2030 – nästan en femtedel av Sveriges behov – och samtidigt halvera elpriserna.
Regeringen har valt att fokusera ensidigt på kärnkraft, men dess finansieringsmodell har sågats av experter, till exempel Energimarknadsinspektionen och forskare vid Chalmers tekniska högskola, som ineffektiv och kostnadsdrivande.
Jämför man systemkostnaderna för att från och med nu bygga förnybart, som sol- och vindkraft i kombination med energilagring, kontra tio nya kärnkraftsreaktorer, som Blekinge tekniska högskola, Chalmers, Institutet för Näringslivsforskning och Svenska kraftnät gjort, uppgår merkostnaden till cirka 2 000 miljarder kronor. Det innebär en merkostnad på cirka 1 000 kronor i månaden per hushåll i Sverige i 40 år. Det är inte en ansvarsfull politik.
Annons
Regeringen har inte presenterat någon rimlig strategi för att lösa effektproblemen.
För att möta effektbehovet och kapa pristoppar behövs mer reglerbar och flexibel kraft.
Miljöpartiet har föreslagit ett investeringsstöd och planeringsmål på 10 GW grön baskraft till 2030 – för att balansera ett system med mycket vindkraft och solkraft.
Konkret handlar det om höjd effekt i vattenkraften, mer flexibilitet och effekt från kraftvärmen, energilagring i form av vätgas, pumpkraft och värme, och gasturbiner drivna på förnybara bränslen, samt efterfrågeflexibilitet, som smart styrning av elbilsladdning och värmepumpar.
Sammantaget är regeringens energipolitik ett haveri. Den leder till högre elpriser, bromsar omställningen till fossilfri el och skapar osäkerhet inför framtiden.
Sveriges energipolitik behöver en kursändring. Vad som behövs är en politik som satsar på förnybar energi, stärker energieffektiviseringen och säkerställer landets effektförsörjning.
Sverige har inte råd med den nuvarande regeringen.
Linus Lakso (MP), energipolitisk talesperson
Mätta Ivarsson, gruppledare för Miljöpartiet i Region Skåne