Låt skånska sjukhus ta emot patienter från Gaza
Låt skånska sjukhus ta emot evakuerade patienter från Gaza. Det vill Miljöpartiet, men på regionstyrelsens sammanträde idag sa det borgerliga styret och SD nej till att försöka påverka regeringen att delta i den medicinska evakueringen från Gaza.
För att skånska sjukhus ska kunna hjälpa evakuerade patienter från Gaza måste den svenska regeringen ge grönt ljus. Men istället har regeringen vägrat att delta i den medicinska evakueringen från Gaza. Till skillnad från flera andra EU-länder valde Sverige att ducka när EU-kommissionen strax innan sommaren skickade en uppmaning till alla medlemsländer att ta emot svårt skadade kvinnor och barn och kroniskt sjuka patienter som riskerar att dö utan omedelbar medicinsk hjälp.
Miljöpartiet i Region Skåne la därför ett initiativärende för att få Region Skåne att försöka påverka regeringen och tydligt markera att skånska sjukhus både kan och vill ta emot evakuerade patienter.
Men nu står det klart att det borgerliga styret och SD inte kommer att agera. På regionstyrelsens sammanträde idag sa partierna nej till att skriva till regeringen, samtidigt som de i svaret säger att Region Skåne kommer hjälpa till bara regeringen frågar.
– Det är klart att skånska sjukhus ska hjälpa till, precis som tyska, spanska och belgiska sjukhus redan gör. Men istället för att försöka påverka sina partikamrater i Stockholm väljer det borgerliga styret i Skåne att göra ingenting, säger Mätta Ivarsson, gruppledare för Miljöpartiet i Region Skåne och ledamot i regionstyrelsen.
Miljöpartiet har även tidigare lagt förslag i regionstyrelsen som rör Gaza, då om att regionen ska skänka sjukvårdsutrustning till hjälporganisationer i området. Även det valde styret att inte säga ja till.
– Det är frustrerande att det borgerliga styret inte gör mer. Viljan finns helt enkelt inte. Det sker en humanitär katastrof mitt framför våra ögon, men istället för att driva på för att skånska sjukhus ska kunna ta emot svårt skadade kvinnor och barn väljer styret ännu en gång att titta åt andra hållet, säger Mätta Ivarsson.