MP-förslag: Avgiftsfri klimakterierådgivning för anställda i Region Skåne
Låt sjukvårdspersonal och andra medarbetare i Region Skåne få avgiftsfri klimakterierådgivning på arbetstid och utbilda chefer och medarbetare om klimakteriet. Nu föreslår Miljöpartiet en friskvårdsatsning i regionen för att minska sjukskrivningar på grund av klimakteriebesvär.
På många arbetsplatser brister kunskapen om klimakteriet och hur det påverkar kvinnliga medarbetare i övergångsåldern. Många kvinnor vittnar om att arbetsgivaren inte tar klimakteriebesvär på allvar. Samtidigt riskerar okunskap om klimakteriet inom sjukvården att leda till felaktiga sjukskrivningar.
Miljöpartiet vill därför att Region Skåne genomför en friskvårdsatsning kring klimakteriet. Inspirationen kommer från Partille kommun, där kommunen 2022 började erbjuda kvinnor mellan 40 och 60 år personlig klimakterierådgivning på betald arbetstid. Samtidigt utbildas chefer om klimakteriet och kvinnlig medarbetare erbjuds att gå på en storföreläsning om klimakteriet.
Satsningen i Partille har varit framgångsrik, med färre sjukskrivningar och ökad kunskap. Omkring 70 procent av medarbetarna och hälften av cheferna uppger att de nu kan prata mer öppet om klimakteriet på arbetsplatsen och mer än hälften av kvinnorna som fått rådgivning upplever en förbättring av sina besvär, enligt den utvärdering som Partille kommun har gjort. Samtidigt har antalet sjukskrivningar bland kvinnor i ålder 40 till 60 år sjunkit. Enligt kommunens beräkningar sparas tre miljoner kronor i minskad sjukskrivning, samtidigt som satsningen kostar 400 000 per år.
I en motion till regionfullmäktige föreslår Miljöpartiet att Region Skåne genomför en liknande satsning som den i Partille.
– Många kvinnor upplever att deras klimakteriebesvär inte tas på allvar. Vi vill både öka kunskapen kring klimakteriet och ge bättre hjälp till anställda inom Region Skåne, säger Mätta Ivarsson, gruppledare för Miljöpartiet i Region Skåne.
– Vi ser det här som en friskvårdssatsning på personalen. För kvinnor är klimakteriet är en naturlig del av livet, men många får besvär som påverkar både arbetet och ens privatliv. En sådan här satsning kan minska antalet sjukskrivningar och göra det lättare att prata om hur klimakteriet påverkar en på jobbet, säger Mätta Ivarsson.
– Satsningen i Partille är framgångsrik och får stor uppmärksamhet i media. Kommunen sparar mycket mer i minskade sjukskrivningskostnader än vad det kostar att erbjuda kvinnliga medarbetare klimakterierådgivning på arbetstid. Alla blir vinnare, säger Mätta Ivarsson.