E-hälsa en naturlig del av dagens och framtidens hälso- och sjukvård

E-hälsa en naturlig del av dagens och framtidens hälso- och sjukvård

Framtidens hälso- och sjukvård kommer troligen stå inför lika stora tekniska landvinningar som vi sett inom det medicinska området de senaste 20 – 30 åren. Detta kommer ge förutsättningar för en vård som ställer medborgaren/patienten än mer i centrum.
Vi ser en framtid med fler användarvänliga IT-tjänster för alla skåningar. Det finns redan idag några tjänster såsom digitala recept, vårdråd via webben, 1177.se och möjligheten att avboka tider om man är ansluten till Mina Vårdkontakter.

Men det kommer att krävas mycket mer och arbetet måste gå fram snabbare. Väldigt ofta framförs patientsäkerheten, som ett argument eller hinder för att inte införa digitala lösningar inom vården. Vi tror tvärtom att digitala lösningar är mer eller mindre en nödvändighet för en mer patientsäker vård. Ett av de viktigaste besluten är att Region Skåne verkligen skapar en patient – en journal. För att nå dit krävs ett nytt gemensamt journalsystem för hela den skånska vården. Detta är också viktigt för att minska den administrativa bördan som idag den skånska vårdpersonalen dessvärre dignar under.

En modern vård måste också på ett helt annat sätt finnas där patienten finns. Därför är det av vikt att patienten även kan läsa sin journal i realtid i sin mobil, dator eller läsplatta. Nästa steg är att man som medborgare ska kunna börja skriva i sin journal och/eller ha en egen inloggning till ett eget hälsokonto. Ett hälsokonto där man till exempel kan lägga upp sina aktuella blodtrycks- eller glukosvärden.

Framtidens vård kräver mer av öppenhet och utifrån detta ser vi det också som nödvändigt att vården blir öppen med sina resultat. Det skall vara enkelt att hitta vårdens resultat som medborgare. Detta skapar förutsättningar för en inbyggd kvalitetsförbättring i sig. Ingen vill ju vara sämst och ingen vill välja en dålig enhet.

Vi är också säkra på att fler direkta visualiserade kontakter med vården kan ske via nätet. Exempel på det är terapi via nätet, grupprehabilitering, kontakt med sin behandlande läkare via en säker IT- visuell kontakt. Det finns otaliga idéer som skulle kunna realiseras. Det är dock viktigt att Region Skåne gör det på ett bra sätt som tryggar patientsäkerhet och integritet. Exempelvis vill vi att Region Skåne börjar kvalitetsstämpla appar inom hälsoområdet. Idag används hälsoappar av många skåningar utan att det i egentlig mening finns någon kvalitetskontroll.

För 2014 avsätts totalt 75 miljoner extra till IT-investeringar i Region Skåne. Detta är helt rätt väg att gå och vi inom Miljöpartiet har sett denna satsning som helt nödvändig i Femklöverns budget. Redan innan budgeten presenterades var vi gröna tydliga med en skånsk vision för hur vi såg på att IT skall utvecklas i samverkan med anställda och skåningarna.

Region Skåne tar nu ett ökat grepp om IT i vården men för att få ytterligare skjuts på arbetet krävs ett nationellt engagemang. Vi anser exempelvis att Sveriges kommuner och landsting (SKL) bör lansera en nationell portal för att samordna och kvalitetssäkra allt som görs idag kring mobilappar inom hälso-och sjukvården. Medel behöver också avsättas. Vi vill att en nationell IT- miljard avsätts, då det behöver skapas samma goda förutsättningar för detta område på samma sätt som regeringen avsatt tillgänglighetsmedel för att korta köer i vården.

Visst är det så att dagens IT- satsningar kan anses som dyra, men vår mening är att det inte är läge att missa chansen att verkligen ge vården möjlighet att utvecklas. Vår mening är att kostnaderna kommer vara än långt högre om man inte gör något.

Anders Åkesson, regionråd (MP)

Relaterade nyheter

Skåne, 23 april 2025

Gröna framgångar om blå frågor i EU

Skåne, 23 april 2025

Skånes Taltidning får inte tystna – Miljöpartiet kritiskt till nedläggning

Skåne, 28 mars 2025

Skänk sjukvårdsutrustning till Gaza

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter