Nu börjar sparkraven på Helsingborgs lasarett visa sig

Nu börjar sparkraven på Helsingborgs lasarett visa sig

Det borgerliga styrets stora sparkrav på Helsingborgs lasarett påverkar sjukvården negativt. Idag skriver våra regionpolitiker Lena Östholm Munkberg och Anna-Maria Myszka-Gustafsson om indragningen av det mobila akutteamet för multisjuka äldre på Aktuella frågor i Helsingborgs Dagblad.

https://www.hd.se/2024-07-17/resultaten-av-sparbetingen-pa-helsingborgs-lasarett-borjar-nu-visa-sig/

 

Resultaten av sparbetingen på Helsingborgs lasarett börjar nu visa sig

Löften till medborgarna är till för att hållas. Den treklöver som styr Region Skåne – Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna – lovar att de nya mobila närsjukvårdsteam som nu inrättas i nordvästra Skåne ger en bättre vård (Aktuella frågor 27/6).

Men samma politiska styre vid Helsingborgs och Ängelholms sjukhus lägger i sin besparingsiver ner två mobila akutvårdsteam som utgick från sjukhusen, inriktade på vård av äldre multisjuka patienter.

De mobila teamen i Helsingborg och i Ängelholm som nu lagts ner utvecklades under det rödgröna styret – Socialdemokraterna och Miljöpartiet – i Region Skåne under åren 2014-2017. Syftet var att multisjuka patienter inte skulle behöva besöka en akutmottagning utan få vård i hemmet.

Fram till år 2040 ökar andelen äldre i Skåne markant. Enligt Statistiska centralbyrån ökar andelen som är mellan 70 och 84 år med 13,5 procent till över 205 000 personer och andelen som är 85 år och äldre med 4,2 procent till över 64 000.

Patienter i Sverige har enligt lag rätt till en fast läkarkontakt och vården ska utgå från patientens behov, många upplever inte att det är så i verkligheten.

En akutmottagning på ett sjukhus är ingen plats för äldre när de blir sjuka, att vårdas i korridorerna är inte värdigt, de ska helst inte ens behöva passera akuten på väg till specialistvården för äldre.

På Helsingborgs akutmottagning är situationen oacceptabel på grund av brist på vårdplatser och för hög beläggning på vårdavdelningarna.

Arbetsmiljöverket har i år redan utfärdat vite på 1 miljon kronor då närmare 40 patienter vårdades i korridorerna. Vitena har varit många de senaste åren och bidrar till lasarettets underskott som för 2023 var över en halv miljard kronor och som för 2024 ligger på ett prognostiserat underskott på ytterligare 300 miljoner kronor.

Den borgerliga majoriteten i Helsingborgs sjukhusstyrelse har för 2024 beslutat om ekonomiska sparpaket vid tre tillfällen. Det tredje sparpaketet antogs vid sjukhusstyrelsens sammanträde den 24 april av det borgerliga styret och Sverigedemokraterna. Tillsammans innehåller de tre sparpaketen besparingar på 450 miljoner kronor. Indragningen av det mobila teamet för multisjuka äldre var en del av besparingen.

Ska dagens mycket tuffa läge på Helsingborgs lasarett kunna vändas måste de politiker som styr lasarettet lyssna på personalen. Sjuksköterskorna har sett det som både stimulerande och kompetenshöjande att växla mellan den geriatriska avdelningen där äldre vårdas och det mobila akutteamet för multisjuka äldre. Eftersom teamet nu har lagt ner har flera av sjuksköterskorna sökt sig till andra verksamheter.

Anne W Ekdahl, docent i geriatrik vid Helsingborgs lasarett, påpekar också att tillgången till läkare som arbetar med äldre, geriatriker, kan påverkas på ett negativt sätt när kopplingen mellan sjukhus och mobila team inte längre finns. Tidigare har även läkarna lockats av att kunna kombinera arbetet på sjukhus och i mobila team med multisjuka äldre (Aktuella frågor 23/2).

Resultaten av de ekonomiska sparbetingen på Helsingborgs lasarett börjar nu visa sig genom sämre tillgänglighet och ökade väntetider. Antalet rapporterade klagomål på Helsingborgs lasarett som handlade om väntetider var i juni flest i Skåne, i förhållande till sjukhusets storlek, enligt Region Skånes patientnämnd.

Den 1 mars rapporterade patientnämnden att operationsköerna hade ökat och att vårdgarantin inte uppfylls. Vårdgarantin innebär att vård enligt lag ska erbjudas inom en viss tid, exempelvis har en patient rätt till operation eller annan behandling inom 90 dagar.

Helsingborgs lasarett nådde i fjol inte upp till 15 av sina 16 mål för säker vård. Några exempel: antalet överbeläggningar, patienter som placeras på andra sjukhus, antalet fallriskbedömningar, antalet riskbedömningar som gäller trycksår för äldre patienter och undernäring hos patienter över 18 år inom slutenvården.

Enligt det politiska styret ska besparingarna i möjligaste mån inte påverka tillgängligheten och särskild hänsyn ska tas till patientsäkerheten, men några risk- och konsekvensanalyser finns inte, något som Miljöpartiet efterfrågat.
Redan innan Helsingborgs sjukhusstyrelse fattade beslut om de nya sparbetingen fanns det brister både när det gäller patientsäkerheten och möjligheten att följa vårdgarantin.

Indragningen av Helsingborgs lasaretts mobila akutteam för multisjuka äldre måste följas upp liksom hur åtgärderna i de tre sparbetingen påverkar patientsäkerheten. Dessutom behövs ett ökat fokus på hur Helsingborgs lasarett ska uppnå sina mål för en säker vård och minska väntetiderna så att de ligger inom vårdgarantins gränser.

Lena Östholm Munkberg (MP), ledamot i Helsingborgs sjukhusstyrelse och i Skånes regionfullmäktige samt språkrör för Gröna seniorer riks

Anna-Maria Myszka-Gustafsson (MP), ersättare i Region Skånes primärvårdsnämnd och i Skånes regionfullmäktige samt styrelseledamot i Gröna seniorer Skåne

Relaterade nyheter

Skåne, 9 april 2024

Ja till MP-motion om minskad förskrivning av antibiotika i Skåne

Skåne, 14 februari 2024

MP-förslag: Ge gratis TBE-vaccin till barn i Skåne

Skåne, 15 januari 2024

MP kräver åtgärder efter polisens kritik mot nattstängningen av psykakuten i Kristianstad

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter