Under lång tid har både statliga myndigheter och service i form av matbutiker, bensinmackar, post och apotek försvunnit på många platser, trots att tillgång till offentlig och kommersiell service är hörnstenar för utvecklingen av en plats. Regeringens nedskärningar på stöd till kommersiell service och på statens servicecenter, där medborgare kan komma i kontakt med flera centrala myndigheter, förvärrar den här utvecklingen.
Tvärtemot Tidöpartierna vill Miljöpartiet istället satsa på och utveckla de statliga servicekontoren, precis som vi gjorde när vi satt i regering, och säkra stöden till kommersiell service. Utöver det föreslår vi också nu en ny reform: Landsbygdsavtal.
Landsbygdsavtalen liknar Stadsmiljöavtalen i utformning, men har ett bredare anslag. Kommuner eller regioner kan ansöka om medfinansiering för åtgärder som förbättrar tillgången till service och minskar transportbehovet. Landsbygdsavtalen innebär att staten ingår ett kontrakt med landsbygdskommuner, regioner och privata aktörer. Landsbygdsavtalen ska möjliggöra lokala lösningar på lokala problem. Det kan bland annat handla om satsningar på grannskapskontor, förstärkt digital tillgänglighet, bättre förutsättningar för cykelpendling, anropsstyrd kollektivtrafik eller förbättrad lokal service.
Det är inte politiker i riksdagen som sitter på den kunskap som krävs för att utforma träffsäkra lokala lösningar – det görs bäst av de medborgare, lokalpolitiker och företagare som berörs. Miljöpartiet föreslår att reformen fullt utbyggd ska uppgå till 400 miljoner kronor.
Idag finns projekt i såväl statlig som ideell regi med liknande upplägg – t.ex. Tillväxtverkets satsning Kommuner för serviceutveckling och intresseorganisationen Hela Sverige ska levas projekt “Service i samverkan”. Vi menar att staten behöver ta ett tydligt ansvar för att möjliggöra en uppskalning av den här typen av lokala lösningar.