Ekonomi, näringsliv och arbete
Kommunen bör ha god ekonomisk hushållning, vilket för Miljöpartiet innefattar inte bara siffror utan också en hållbar personalpolitik, bra arbetsmiljö och trygg uppväxt.
God ekonomisk hushållning innebär god måluppfyllnad på dessa områden, likväl som en ekonomi i balans. Den största ekonomiska risken vi står inför i dagsläget är klimatkrisen. Kommunen måste arbeta för att möta denna både internationellt och lokalt, genom att bidra med så låga utsläpp som möjligt och kompensera där det går. Lokalt behöver vi anpassa stadsplaneringen för att möta ett mer extremt väderläge.
Vi tror att en god miljö i Partille, såväl socialt som ekologiskt, är positivt för företags etablering och överlevnad. Miljöpartiet Partilles politik är främst inriktad på mindre företag som är lokalt förankrade och på så vis en del av samhället omkring dem. Denna sektor ska stärkas bland annat genom att kommunen utför upphandling med sociala kriterier, längre anbudstider samt fler delupphandlingar.
Som stor arbetsgivare ska kommunens förvaltningar och bolag ta ett omfattande ansvar för en rättvis arbetsmarknad, bland annat genom att vara en förebild i arbetet för jämställdhet och mångfald. För de unga som inte vill studera, är lärlingsplatser en god väg in på arbetsmarknaden.
Vår vision är ett arbetsliv som präglas av en hälsosam balans mellan arbete och fritid, och där alla tillåts bidra efter förmåga. En viktig reform är att sänka arbetstiden, för att prioritera tid framför konsumtion, minska miljöpåverkan och för att fler ska få möjlighet att arbeta.
Omorganisationen av arbetsförmedlingen har försvårat situationen för arbetslösa och kommunen behöver ta ett större helhetsansvar och tillföra resurser för att kunna främja en arbetsmarknad för alla. Kommunen bör göra särskilt riktade insatser som gör det lättare för invånare med funktionsnedsättning liksom nya svenskar att få jobb.
Miljöpartiet vill:
- att social och ekologisk måluppfyllelse får lika stor vikt som ekonomi i balans i uppföljningen av kommunens arbete.
- på sikt sträva efter arbetstidsmodeller med sänkt arbetstid, med 35 timmars arbetsvecka som mål.
- sätta in riktade strukturella åtgärder där sjukskrivningstalen är högst i kommunen, bland annat för förskollärare.
- arbeta för fler arbetsmarknadsåtgärder som stödjer naturvårdsarbete och ekologiskt jordbruk.
- utreda en satsning på intraprenad i kommunens verksamheter för att öka möjligheterna för de anställda att påverka.