Omsorgen måsta vara trygg i krislägen
Lea Strandberg (MP), kommunalråd i Örebro skriver om beredskap. Ett hushåll ska klara sig i minst en vecka men boenden i Örebro kommun klarar bara 2-4 dagar. Varför har Örebro kommun lägre krav på sina boenden än de råd som finns för de svenska hushållen.
På Folk och Försvars rikskonferens i januari betonades vikten av att det civila samhället ska arbeta upp en bättre beredskap och i slutet av september 2023 genomförde Myndigheten för samhällsberedskap (MSB) sin årliga informationsinsats ”beredskapsveckan”.
De senaste årens beredskapsveckor har fått ett tydligare och mera konkret innehåll än tidigare.
Informationen som har gått ut till allmänheten under de senaste åren är tydlig med att varje hushåll ska klara sig självt utan stöd från kommunen i sju dagar vid en kris. Hushållen ska ha ett beredskapslager för mat, vatten, värme i sju dagar.
Men alla bor inte i egen regi och styr inte alltid sina matinköp och sina beredskapslager. Kommunen ombesörjer flera vård- och omsorgsboenden, serviceboenden och behandlingshem. Som det ser ut i dag finns det inga skarpa krav på antal dygn som en kommun ska klara sitt kommunala ansvar utan grunden är att kommunen ska kunna leverera mat, värme och vatten till de verksamheter som har behov, så länge det behövs.
Örebro kommun är endast förberedd för att klara av en kris på dessa boenden under 2-4 dagar, således har kommunen i dag inte ens satt samma krav på sig själv och sin verksamhet som på hushållen.
Vi anser att de kommunala verksamheterna i en kris ska kunna fortsätta att leverera den omsorg som behövs. Men för att ta tag i det på riktigt så behöver majoriteten i Örebro kommun börja tänka långsiktigt och strategiskt.
Läs hela debattartikeln i Nerikes Allehanda här, länk [för prenumeranter]: https://www.na.se/2024-01-15/kommunens-boenden-skulle-bara-klara-fyra-krisdagar