Om Örebro kommun och de övriga organisationerna verkligen vill förhindra att Hjälmarens viktiga ekosystem försvinner så måste de inte bara minska symptomen utan också arbeta för att minska sina egna utsläpp och dessutom arbeta för att påverka andra att minska sina utsläpp både globalt och lokalt.
Klimatförändringarna är nyckfulla och ingen forskning vet exakt hur eller vad som drabbas först, men det alla är eniga om är att det är en samhällskatastrof som närmar sig med snabb takt. Alla förändringar som sker på grund av klimatförändringarna är inte lika synliga som extremväder, till exempel sker det förändringar i våra sjöar, under ytan.
Hjälmaren och dess vattenvägar är viktiga ur ett ekosystemperspektiv. Arboga och Eskilstuna tar sitt dricksvatten därifrån och Hjälmaren är utpekad som riksintresse för frilufts- och yrkesfiske. Sedan 80-talet har sjöns temperatur ökat i värme med 1 grad och prognosen säger att den kommer att stiga ytterligare två grader fram till 2100, vilket gör att på ca 150 år kommer Hjälmarens bottentemperatur vara 3 grader varmare. Det kommer att få negativa konsekvenser både för oss människor och djurlivet. Två av de fiskar som redan är drabbade är Norsen och Gösen som har svårigheter att klara av den allt varmare temperaturen. Framför oss har vi en kollaps av Sveriges fjärde största sjö och det är bara en av de saker som många av oss inte kan se i det vardagliga livet, men för de som bor vid, och fiskar i Hjälmaren, är det tydligare.
Örebro kommun och majoriteten är medveten om denna problematik och ingår i föreningen Hjälmar Samarbetet som bildades tillsammans med andra kommuner som ligger längs Hjälmaren. Syftet var att lättare kunna fokusera på det geografiska området kring Hjälmaren och undvika administrativa gränser. Föreningens huvuduppdrag är att samordna utvecklingsarbete gällande bland annat fiske och vattenkvalité.
Parallellt med arbetet i föreningen Hjälmar Samarbetet så har Örebro kommun arbetat för att få till ett biosfärområde kring Hjälmaren. På kommunens hemsida beskrivs att “syftet med ett biosfärområde är att bidra till levande landskap, ekosystem, arter och genetisk mångfald samtidigt som en hållbar utveckling säkras”. När föreningen Hjälmar Samarbetet bildades så var just bildandet av biosfärområdet ett uppdrag som Hjälmarsammarbetet skulle kunna ta sig an i framtiden.
På förra kommunfullmäktige frågade jag därför Kemal Hoso (S) om Hjälmaren kommer att ansöka om att bli ett biosfärområde, svaret jag fick var att LRF är negativa till bildandet av ett biosfärområde och att kommunen har tagit in en konsult som arbetar för att LRF ska bli positiva till bildandet, men att arbetat just nu är pausat. Det här gör att föreningen har möjlighet att verka för andra frågor tills att ansökan är inskickad och godkänd.
Hjälmaren ökar i grader och det kopplas ihop med klimatförändringarna. Det som en kunde luras att tro, vid ett bildande av ett biosfärområde, var att det skulle hjälpa till att minska uppvärmningen av vattnet i hjälmaren. Så är det ju inte, utan ett bildande av ett biosfärområde skulle kunna underlätta för att hitta lösningar på symptomen som en uppvärmning och ett förändrat klimat skapar, vilket är jättebra det behövs. Men själva grundproblemet tacklas inte i bildandet av ett biosfärområde, uppvärmningen är på grund av de utsläpp som görs globalt men också lokalt.
Om Örebro kommun och de övriga organisationerna verkligen vill förhindra att Hjälmarens viktiga ekosystem försvinner så måste de inte bara minska symptomen utan också arbeta för att minska sina egna utsläpp och dessutom arbeta för att påverka andra att minska sina utsläpp både globalt och lokalt. Där undrar jag om majoriteten är villiga att under “pausen” ta tag i grundproblemet och arbeta för att dessa organisationer i föreningen gemensamt ta fram handlingsplaner för att minska utsläppen?
Vi har inte tid att inte nyttja de pauser som finns, klimatproblemen är här och nu och de kommer inte att försvinna av sig själva. Den politiska majoriteten i Örebro kommun har en bra grund att stå på, ett samarbete med de organisationer som vill Hjälmaren väl, nyttja den pausen och arbeta med utsläppsminskningar tills det att ett biosfärområde bildas.
Lea Strandberg, Kommunalråd (MP)