Gästkrönika i Nerikes Allehanda

Den 31 januari 2025 med reflektioner kring varför diktaturer som Belaurs har val och hur det rör oss.

Val i Belarus – en föreställning bara en diktator kan kalla val

Camilla Hansén (MP), riksdagsledamot från Örebro län, skriver gästkrönika i Nerikes Allehanda om uppdraget som folkvald i riksdagen. Den här gången handlar det om det så kallade ”valet” i Belarus, varför diktatorer genomför val och vad det har att göra med demokratin i Sverige.

I min första krönika i NA för några år sedan skrev jag om vilken förmån det är att leva i en demokrati, även om vi kanske ibland gnäller på att det är krångligt, långsamt och ingen verkar få exakt som den vill.

Då såg jag tillbaka på Sveriges längsta regeringsbildning, misstroendevotum mot statsministern och Miljöpartiet hade precis lämnat regeringen. Det var lite småstökigt. Vi svenskar var lite ovana. Men, demokratin fungerade och landet styrdes. Och ärligt talat är det nog få som tänker på det i dag.

Jag skrev också om Belarus i min första krönika. I söndags var det en föreställning i Belarus som bara Europas sista diktator kan kalla val, bara 100 mil österut från Örebro.

Man kan undra varför diktatorer bryr sig om att sätta upp en teater som ska föreställa ett val? De här föreställningarna fyller ändå några syften: det är en maktdemonstration gentemot befolkningen, oppositionen och omvärlden. Det är ett sätt att samla information om väljare och den demokratiska rörelsen, och det är ett maktspråk auktoritära länder emellan.

Hur har det här med oss att göra? Det handlar om att vi behöver se oss om i världen för att förstå varför demokratin behöver stärkas och skyddas, och hur det är att leva i en auktoritär stat.

Regeringsformens första paragraf lyder: All offentlig makt i Sverige utgår från folket. Det bygger på att vi har fria, hemliga och direkta val. Det är en ganska kort mening, men den ger oss grunden till de friheter som människorna i Belarus inte kan ta del av. När vi runt fikabordet gnäller på politiker, när jag kritiserar regeringen, när vi demonstrerar eller skriver insändare – då gör vi saker som människor i Belarus bara kan drömma om. Vad händer om de använder sin yttrandefrihet, mötesfrihet och föreningsfrihet? De fängslas. Brutalt. De friheterna vi har finns inte 100 mil österut.

Nu är det viktigt att Sverige och Europa nu fortsätter att ta tydligt avstånd från fejkade val, från förtryck av demokratiska krafter och fortsätter att kräva frigivning av politiska fångar. Det är viktigt att stå upp för den demokratiska rörelsen och Belarus rättmätiga president Sviatlana Tsikhanouskaya. Bland de politiska fångarna i Belarus finns till Syarhei Tsikhanouski, dömd till 19 års fängelse för att han kandiderade i förra valet och mottagaren av Nobels fredspris Ales Bialiatski – som är dömd till 14 år i fängelse för att leda en organisation för mänskliga rättigheter. Kravet är alltid att politiska fångar ska släppas och att ge stöd till familjer och för rehabilitering. Sverige måste också stå upp för de rättsliga institutionerna som Internationella brottmålsdomstolen, där diktatorer som Lukasjenka i Belarus och Putin i Ryssland ställs inför rätta.

Demokratin i Belarus är beroende av att Ryssland lämnar Ukraina. Framtiden för de länderna är sammanflätad, även om situationen skiljer sig åt. Vi kan inte tillåta att diktaturer får sin vilja igenom och utökar sitt territorium med våld.

När kriget är över behöver Europa vara förberett att ge stöd för att bygga upp demokratiska institutioner och beredda ge det stödet över lång tid. Slutligen, det här innebär alltså att Sverige och EU måste vara envisa och långsiktiga i sitt stöd till Ukraina, det är också stöd för ett fritt och demokratiskt Belarus, och i förlängningen ett fredligare Europa.

Läs även krönikan i Nerikes Allehanda här, länk [för prenumeranter]: https://www.na.se/2025-01-31/100-mil-fran-orebro-har-satts-oppositionella-i-fangelse/

Mer om situationen i Belarus

Resonemangen om varför diktaturer håller val i krönikan bygger på en rapport om valet i Belarus skriven av Victoria Leukavets vid Stockholm Centre for Eastern European Studies (SCEEUS): The Farce of the 2025 Belarusian Elections: Power, Repression, and the Struggle for Legitimacy 

Nobels fredspristagare Ales Bialatski, som är en av hundratals politiska fångar, grundade människorättsorganisationen Viasna 1996. Han har även fått priset Right Livlihood Award. Här kan du läsa mer om organisationen Viasna och förhållandena för politiska fångar: An imprisoned Nobel laureate underscores human rights abuses in Belarus  I artikeln kan du också läsa om Syarhei Tsikhanouski. Han är make till Sviatlana Tsikhanouskaya som kandiderade i hans ställe när han fängslades inför valet 2020.

Regeringsformen

Regeringsformen är en av våra grundlagar, men när läste du den senast?

1 kap. Statsskickets grunder

1 §   All offentlig makt i Sverige utgår från folket.
Den svenska folkstyrelsen bygger på fri åsiktsbildning och på allmän och lika rösträtt. Den förverkligas genom ett representativt och parlamentariskt statsskick och genom kommunal självstyrelse.

Den offentliga makten utövas under lagarna.

2 §   Den offentliga makten ska utövas med respekt för alla människors lika värde och för den enskilda människans frihet och värdighet.

Den enskildes personliga, ekonomiska och kulturella välfärd ska vara grundläggande mål för den offentliga verksamheten. Särskilt ska det allmänna trygga rätten till arbete, bostad och utbildning samt verka för social omsorg och trygghet och för goda förutsättningar för hälsa.

Det allmänna ska främja en hållbar utveckling som leder till en god miljö för nuvarande och kommande generationer.

Det allmänna ska verka för att demokratins idéer blir vägledande inom samhällets alla områden samt värna den enskildes privatliv och familjeliv.

Det allmänna ska verka för att alla människor ska kunna uppnå delaktighet och jämlikhet i samhället och för att barns rätt tas till vara. Det allmänna ska motverka diskriminering av människor på grund av kön, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung, språklig eller religiös tillhörighet, funktionshinder, sexuell läggning, ålder eller andra omständigheter som gäller den enskilde som person.

Samiska folkets och etniska, språkliga och religiösa minoriteters möjligheter att behålla och utveckla ett eget kultur- och samfundsliv ska främjas. Lag (2010:1408).

Hela regeringsformen hittar du här, länk [öppen för alla]: https://www.riksdagen.se/sv/dokument-och-lagar/dokument/svensk-forfattningssamling/kungorelse-1974152-om-beslutad-ny-regeringsform_sfs-1974-152/#K1

Relaterade nyheter

Örebro län, 1 februari 2025

P4 Örebro: Camilla känner sig hemma i riksdagen

Örebro län, 21 januari 2025

Skolledaren: Oppositionen vill undanta rektorer från uppgiftsskyldighet

Örebro län, 7 januari 2025

Altinget: Oppositionen skeptisk till höjda antagningskrav på lärarutbildningen

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter