Är vi rustade att ta hand om
patienter med utmattningssydrom?
Stressen skadar allt fler, stressjukdomar är den största diagnosgruppen bland de långtidssjuka. Stress är ett anpassningssyndrom som uppstår när vi under för lång tid utsätts för stor press utan tillräcklig återhämtning. Det medför mycket stora onödiga kostnader för samhället. Det är också en jämställdhetsfråga.
80 procent av de långtidssjukskrivna är kvinnor och de som drabbas är ofta lågavlönade kvinnor i vårdyrken.
Även om orsakerna är komplexa borde vi sätta in de åtgärder som med stor sannolikhet har effekt. En nödvändig och lönsam investering är att förbättra deras villkor och arbetsmiljö. För många är det nödvändigt med arbetstidsförkortning. Mittenstyret har i sitt Trästavtal beslutat att återinföra 35-timmarsveckan för socionomer. Det är mycket bra. Men mer finns att göra.
En annan orsak till stress inom till exempel sjukvård och skola är dokumentationshysterin, som våra myndigheter utsätter verksamheterna för.
För cirka 15 år sedan var jag med om att starta Norrtälje stress-rehab. Vi baserade behandlingen på kunskapsinformation, KBT-insatser i grupp, mindfulnessövningar i grupp och insatser vid behov av psykiater och allmänläkare. Vi hade goda resultat till låg kostnad. 60-70 procent av patienterna kunde klara av att börja arbeta i olika omfattning. Trots detta lades stress-rehab ner efter en tid. Det dåvarande borgerliga landstingstyret ville satsa på större och dyrare privata stress-rehab enligt vårdval Stockholm. Det visade sig att dessa mottagningar inte hade bättre resultat. Dessutom var det inte så många Norrtäljebor med utmattningssyndrom, som klarade av att fullfölja eller påbörja någon behandling där.
Nu kommer även dessa mottagningar inom vårdvalet ”specialiserad rehabilitering vid långvarig smärta och vid utmattningssydrom” att upphöra 31 mars 2025. Det nya regionstyret har av goda skäl börjat avveckla de dyra vårdvalsmottagningar som etablerats centralt. Tanken är att patienterna ska tas om hand i primärvården och att de ska få tillskott av resurser. Erfarenheten under många år visar dock att det finns risk för att primärvården inte får tillräckligt med resurser när nya uppdrag läggs på primärvården. Risken är också stor att tillförda resurser hamnar i de tätbefolkade områdena.
Jag hoppas att vi har en plan för att möta denna patientgrupp i Norrtälje kommun. Vi behöver en stark specialpsykiatri för dem med avancerade behov samt en trygg primärvård som täcker upp de basala behoven. Jag hoppas också att allmänläkarna och de drabbade långtidssjuka patienterna blir tillfrågade eller yttrar sig om behovet. Att förebygga och behandla utmattningssyndrom och stresstillstånd kräver stor kompetens och tillräckligt med tid.
Bengt Annebäck, leg. läkare, Grön Senior
Artikeln är publicerad på Norrteljetidning.se