Nacka har ett unikt läge att bygga framtidens stad. Men då måste kommunen tydligt peka ut riktningen. Miljöpartiet i Nacka vill se tydliga krav på byggherrar, prioritering av grönytor och natur och ett livscykelperspektiv på det vi bygger – till exempel med så låg energiförbrukning som möjligt.
Det är avgörande för våra klimat- och miljömål att vi bygger hållbart när vi nu bygger som aldrig förr.
- Tydliga krav på byggherrar: Idag finns tekniker för att bygga på ett sätt som inte genenerar utsläpp under själva byggprocessen. Flera kommuner har lyckats förmå byggherrar att använda sådan teknik – Nacka borde lära av detta.
- Hållbara material: Vi vill se fler hus byggda i massivträ i Nacka. När vi bygger i trä lagras koldioxid från skogen i huset – jämfört med betonghus som skapar stora utsläpp av växthusgaser. Trä är dessutom lättare att transportera och att bygga i trä går fortare eftersom man inte behöver vänta på att betongen ska torka. Men många byggbolag har inte hunnit ställa om sin verksamhet till trästomme ännu. Här kan kommunen driva på genom att efterfråga fler byggnader i massivträ, och visa för privat sektor att det finns en efterfrågan.
- Energieffektiva byggnader: En stor del av byggnaders utsläpp sker under driften, särskilt kopplat till energianvändningen. Det går att minska dessa utsläpp kraftigt genom att bygga “plusenergihus”, alltså byggnader som producerar mer energi än de förbrukar. Plusenergistandard är dyrare att bygga men sett över byggnadens livstid blir kostnaden lägre tack vare låga driftskostnader. Kommunen måste ta ansvar och styra mot denna standard, som är både mer hållbar och samhällsekonomiskt lönsam. Vi vill se ett mål om att alla nya kommunala byggnader ska ha plusenergistandard.
- Bygg för ett hållbart liv: En stad är inte bara byggnader och för att klara klimat- och miljömålen behöver vi bygga en stad där människor kan leva – inte bara bo – hållbart. Vi vill att kommunen möjliggör det med bland annat: elbilar, bilpooler, återbruk, reparationer, återvinning och ett rikt fritids- och kulturutbud. Du kan läsa mer om enskilda förslag i vår A-Ö, men vi vill peka på att stadsplaneringen måste se till detta i ett tidigt skede.
- Ge naturen plats i Nacka: Staden ska inte växa på Nacka unika naturs bekostnad. Dessutom har natur och grönska en stor roll att spela i klimatanpassningen. Med gröna ytor skapar vi svalka varma dagar, renar vatten och skyddar våra sjöar och skapar platser för möten och rekreation. Vi vill skydda minst 30% av Nackas natur, både land och vatten, för att säkra den biologiska mångfalden och framtida Nacka-invånares tillgång till nära natur. Vi vill dessutom styra mot mer grönska i stadsmiljön, med fruktträd, bärbuskar, stadsodling och gröna tak.
Hållbar stadsplanering hänger ihop med smidiga och hållbara resor och politik för ett mer inkluderande Nacka.
Efter valet 2022 har Miljöpartiet drivit igenom:
Natur
- Kommunen ska utreda hur 30 procent av Nackas yta både på land och vatten kan ges skyddad status
- Alla nya stadsbyggnadsprojekt ska använda ”Grönytefaktor” vilket kommer skapa en gröna, tystare och mer behaglig stadsmiljö.
- En naturvårdsplan ska tas fram under 2023 för att värna den biologiska mångfalden och samtidigt tillgängliggöra naturen för nackaborna. Planen ska inkludera sjöar, våtmarker och vattendrag.
Byggnation
- Passivhusstandard ska uppmuntras i alla stadsbyggnadsprojekt. I ett av kommunens kommande större byggprojekt (förskola eller skola) ska minst passivhusstandard användas. Projektet ska utvärderas och användas som underlag i framtida kommunala byggprojekt.
- Solpaneler på alla kommunala byggnader senast 2026
Energi och hållbar konsumtion
- En helt ny klimat- och miljödirektör med övergripande ansvar för kommunens hållbarhetsarbete
- Kommunala energirådgivare med uppdrag att göra det enkelt för både privatpersoner och företag att ställa om
- Övergång till en helt fossilfri fordonsflotta senast 2026
- 100% el med Bra miljöval som miljömärkning för kommunens fastigheter