MARKARYD. Sjukfrånvaron toppen på ett isberg

MARKARYD. Sjukfrånvaron toppen på ett isberg

Den 27 januari skrev Smålänningen på Markarydssidan ”MP orolig för personal”.


Den 27 januari skrev Smålänningen på Markarydssidan ”MP orolig för personal”. Efter den artikeln har flera av kommunens anställda, deras anhöriga och vänner tagit kontakt med MP. En anställd berättade att chefen varken talade eller hälsade längre, vilket kändes mycket obehagligt. Den andra berättade att mamman mådde mycket dåligt efter besked om eventuellt uppsägning efter 30 års anställning.

 Mamman kände sig värdelös på kontoret och hade svårt få tillbaka arbetsglädjen. Det hördes också att en del personal omplacerades som schackpjäser, utan ens ett samtal med berörd personal innan. Flera påstod att nya ledningen inte var intresserade av personalens sysselsättning och kompetens, utan det verkar vara mer angeläget att placera om eller flytta och säga upp erfarna tjänstemän/kvinnor.

MP fick från flera personalen höra att dom mådde dåliga långt innan budgetsförhandlingarna, kommunfullmäktige juni 2015. Dit lämnade personalchefen och kommunchefen en tresidig konsekvensbeskrivning om minskning av minst fem tjänster.

 ”Alliansregeringen” godkände, medan MP och S var emot, och MP reserverade sig mot beslutet. Uppsägningar och omplaceringar i kommunen började redan 2014 i samband med nya kommunledningen började formas. Många mådde dåligt och en del blev också sjukskrivna.

 I början av 2015 uppmärksammade Smålänningen en långtidssjuk anställd blev uppsagd från sin tjänst i Markaryds kommun. Där förklarade ledningsgruppen att detta var efter överenskommelse med facket, men senare fick MP veta att det var just på grund av sjukdom. Hen var mycket ledsen och sade hen inte var den enda i kommunen som fick sparken som relaterades till sjukskrivning. Vi blev då oroade för hur allvarligt det med personalens hälsa och arbetsförhållande i kommunen.

Häromdagen, nämligen den 15/2 svarade kommunstyrelsens ordförande, Bengt Germundsson (KD), i Smålänningen – efter MP:s senaste interpellation till kommunfullmäktige, 2016-01-25. MP vill veta sjukfrånvarons omfattning, sjuktal, olika förvaltningar. I tidningen sa Germundsson att sjukskrivningarna ökar och att det ”måste ses som en varningssignal”. Det stod också i tidningen att kommunens sjukfrånvaro för 2015 var 6,62 procent, vilket är en ökning med 1,26 procent”. Det är bra att ledande politiker börjar reagera på sjuktalet.

Germundsson fortsatte med att centrala ledningsgruppen ska göra analys om sjuktalens ökning. Men om orsaken är kommunledningen känns det fel att det ska utredas av just ledningsgruppen.

 Enligt tidningsartikeln ökade sjukfrånvaro 1,26 procent. Det låter lågt men förstår folk vad det innebär? På DN:s löpsedel stod den 11/2, ”Här är folk friskast och sjukast i Sverige”, och man refererade till försäkringskassans statistik från hela landet. Där redovisades antal sjukfrånvarodagar – inte procent. Rikes genomsnitt var 10,5 dagar (2015). Varför väljer Markaryds kommun – och ingen annan – att använda procent år efter år?

 Är det inte så att Markaryds kommuns sätt att redovisa verkligheten görs för att folk inte riktigt skall förstå fakta.

 Det är resultat efter 13 års styrning med Germundsson, och inte bara MP-medlemmar utan även flera invånare börjar undra vart är Markaryd på väg. Sjukfrånvaro är troligen toppen på ett isberg.

 Jag är ganska orolig för utvecklingen i Markaryds kommun.

Nobuaki Kudo

Miljöpartiet de gröna i Markaryd

Smålänningen, publicerad 2016-02-29

Relaterade nyheter

Markaryd, 27 mars 2022

Vindkraft, JA i Markaryd!!!

Markaryd, 4 februari 2021

BESLUT OM HAGASKOLAN

Markaryd, 3 augusti 2020

MARKARYD: Sorgligt att man måste vända sig till JO

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter