Social rättvisa
Malmö ska vara stad där alla barn har rätt till en trygg uppväxt, med samma möjligheter att förverkliga sina drömmar. Vi vill se ett Malmö utan utsatta områden, och där alla har möjligheten att delta i samhällslivet. Ett tryggt Malmö – för alla.
Vi vill:
- Minska barnfattigdomen i Malmö.
- Alla barn ska ha ett hem.
- Rusta upp eftersatta områden.
- Alla typer av rasism och diskriminering ska motverkas.
Idag lever en fjärdedel av Malmös barn i fattigdom. Detta vill vi minska genom stöd till föräldrar att komma i jobb genom utbildning, arbetsmarknadsinsatser och SFI. De nationella ersättningarna till familjer med lägst inkomst måste höjas. En avklarad skolgång är ett av de allra effektivaste sätten att ge ett barn bra förutsättningar. Därför måste alla Malmös skolor måste vara bra skolor och ge eleverna rättvisa förutsättningar. Vi vill att skolor med störst behov ska ha mest resurser och erfarna lärare. Barn som lever i fattigdom måste få tillgång till meningsfulla fritidsaktiviteter. Vi vill därför se fler allaktivitetshus, ökad tillgång till kulturskolans aktiviteter och gratis busskort till skolelever.
Trots att det har byggts mycket i Malmö råder det fortfarande bostadsbrist. Vi menar att alla barn har rätt till ett hem. Fler billiga och bra lägenheter behöver byggas i Malmö för att fler barnfamiljer ska kunna få ett förstahandskontrakt och för att minska trångboddheten. Hyrorna i nybyggnation kan hållas nere genom att lägenheter håller en bra grundnivå, utan fördyrande finesser som dyra parkeringar. Vi vill att det statliga investeringsstödet för hyresrätter och studentbostäder återinförs. Fler hyresvärdar behöver acceptera försörjningsstöd som inkomst. Hemlösa barnfamiljer ska erbjudas bostäder istället för tillfälliga boenden.
I Malmö råder stor skillnad mellan bostadsområdena. Den fysiska miljön i ett område påverkar trivsel och välbefinnande och signalerar också samhällets närvaro i ett område. Flera områden som upplevs som otrygga behöver rustas upp och samhällsservicen behöver byggas ut. Vi vill att slitna skolor ses över invändigt och utvändigt och att skolgårdarna blir roligare och grönare. Malmö stad utbud av aktiviteter för unga i dessa områden behöver öka och vi vill se större närvaro av vuxna. Segregationen kan brytas genom att barriärer mellan stadsdelar byggs om och bort, till exempel kan infartsleder byggas om till stadshuvudgator. Vi vill också att det byggs blandat och i hela staden, exempelvis kollektivhus och radhus så det finns ett brett utbud av bostadsformer.
Malmö ska vara en stad där alla ska kunna leva och delta i samhällslivet på lika villkor. Alla typer av rasism och diskriminering som Malmöborna utsätts för ska därför motverkas. Vi vill satsa på genuspedagogik och antirasism i skolan och jobba mot diskriminering i arbetslivet. Alla, oavsett kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning och ålder, ska känna sig trygga i Malmö, på stan och i hemmet.