Socialt stöd vård och omsorg
Vår gröna solidaritet bygger på insikten om att vi behöver varandra och tron på att människan kan och vill bidra till samhället. Den gemensamma välfärden ska vara det skyddsnät som gör att vi alla kan leva ett liv i frihet oavsett vilken familj man föds i, ens funktionsvariationer eller vad som händer en under livets gång.
Socialt stöd & barns rätt till delaktighet
Barn och ungas delaktighet, synpunkter och villkor ska respekteras och iakttas i varje beslut som rör dem. Resurser behövs för att utredande socialsekreterare ska få möjlighet att ägna mer tid åt att prata med barn. Miljöpartiet vill ge ökade resurser till de sämst ställda familjerna för att ge alla barn trygghet och minska klyftorna i kommunen. Antalet personer med behov av försörjningsstöd har ökat under pandemin och vi i Miljöpartiet tycker att det är viktigt att socialförvaltningen får tillräckligt med resurser för att möta behoven på såväl lång som kort.
Att arbeta förebyggande med barn och unga är klokt utifrån såväl ett socialt som ett kommunalekonomiskt perspektiv. Miljöpartiet vill att Lunds kommun fortsätter den satsning som påbörjades under förra mandatperioden, i form av utökat ANDT-arbete (alkohol, narkotika, dopning och tobak). Vi vill utöka socialsekreterartjänsten på polishuset som arbetar med att fånga upp unga som hamnat snett.
Vi vill öka kompetensutvecklingen för personal inom LSS. Vi vill fokusera på förebyggande arbete inom LSS både när det gäller psykisk och fysisk ohälsa. Det är känt att personer med psykiska och fysiska funktionshinder lider av ohälsa som inte beror på deras funktionshinder och som med relativt enkla medel skulle kunnat förhindras. Personaltätheten behöver höjas så att alla brukare kan få sina behov tillfredsställda och inte tvingas in i gruppaktiviteter. Vi vill höja habiliteringsersättningen för personer som går på daglig verksamhet. Färdtjänsten ska vara pålitlig, punktlig och hålla en hög kvalitet med ett professionellt bemötande.
Ta vara på det friska
Att ta vara på det friska och arbeta förebyggande är grunden i den gröna omsorgspolitiken. Uppsökande och förebyggande verksamhet är hållbart och mer långsiktigt både för individen och för det allmänna. Vi vill vidga det förebyggande arbetet även till personer som är under 80 år och göra det enklare att leva ett fysiskt aktivt och mentalt stimulerande liv oavsett ålder, fysisk eller psykisk funktionsnedsättning.
Många i Lunds kommun är aktiva långt upp i åren i såväl idrottsföreningar som andra föreningar, något kommunen bör uppmuntra och stödja. Vi vill värna träffpunkterna för äldre och andra mötesplatser för såväl unga som gamla, exempelvis motionsplatser och bibliotek. Vi vill också stimulera till rörelse och aktivitet genom ett grönt friskvårdskort för pensionärer.
Lunds kommun behöver bli bättre på att stötta de anhöriga som idag drar ett stort lass inom individ- och äldreomsorgen genom att utveckla dialogen med anhöriga och erbjuda olika former av stöd och avlastning för de anhöriga, till exempel samtalsstöd och samordning av myndighetskontakter.
Äldreomsorg
Pandemin har visat tydligt att situationen inom äldrevården inte är hållbar. Lunds kommun behöver ta krafttag för att laga de revor i välfärden som blottats under de senaste åren. Det är viktigt att antalet platser på särskilt boende byggs ut i förhållande till de behov som finns. Den som vill bo kvar i sitt hem ska kunna göra det så länge det bara går med hjälp av hemtjänst.
Vi vill att såväl LKF som privata aktörer bygger fler seniorboenden. Vi vill också att kommunen bygger fler mellanboenden, ett biståndsbedömt boende för äldre med mindre vårdbehov än vad som krävs för särskilt boende, men som ändå inte vill bo kvar hemma.
Inom särskilt boende vill vi att kommunen bygger ett boende med trygghetspark för personer med demensdiagnos. Alla särskilda boenden ska ha tillgång till en grön utemiljö.
Lunds kommun behöver säkra ett svalt och säkert inomhusklimat på våra äldreboenden och ta fram en handlingsplan med konkreta åtgärder för energieffektiv komfortkyla och skuggande trädplanteringar, solfilm och andra lösningar som minskar behovet av kyla.
Näringsriktig mat är en viktig del inom äldreomsorgen. Undernäring hos äldre är ett problem som behöver och kan förebyggas och motverkas. Miljöpartiet vill att Lunds kommun utökar den dietisttjänst vi en gång initierade. Det är en viktig del av den enskildes vardag att få goda möjligheter att äta med andra och få stöd till annan social samvaro.
Digitaliseringen av äldreomsorgen kan medföra större självständighet för den äldre, höjd kvalitet och minskad arbetsbelastning för personalen. Miljöpartiet vill att Lunds kommun aktivt arbetar med att införa smarta digitala lösningar inom äldreomsorgen. Det ska vara möjligt för den som inte har möjlighet att använda sig av digitala tjänster att ändå ta del av kommunens verksamheter. Vi vill att kommunen initierar IT-guide för äldre med ömsesidig integration där äldre och nyanlända får mötas och lära av varandra.
Välmående personal ger kvalitet i omsorgen
Personalens kompetens och arbetsmiljö är grundläggande för god vård- och omsorg. Det måste finnas tid för kompetensutveckling och reflektion. Vi vill att kommunen tar fram kompetensstegar för vård- och omsorgspersonalen så att det blir tydligt vilka utvecklingsmöjligheter som finns för de anställda. Lunds kommun kan genom att öka möjligheterna för fler arbetstidsmodeller i lokala verksamheter ge de anställda större möjlighet att påverka sin arbetstidsförläggning och att förbättra möjligheterna till återhämtning mellan arbetspass.
Förra mandatperioden drev vi genom att delade turer inom omsorgen skulle försvinna, och vi kommer att fortsätta bevaka villkoren för de anställda i linje med detta. Vi vill öka personaltätheten i äldreomsorgen för såväl brukarnas välmående som för personalens arbetsmiljö samt att antalet anställda per chef ska kunna vara på rimlig nivå. Medarbetare, omsorgstagare och anhöriga ska ges mer möjlighet att vara aktiva i utvecklingen av omsorgen. Kommunen behöver även efter pandemin säkerställa att personalen förses med lämplig utbildning, skyddsutrustning, hygienrutiner och annat som behövs för att genomföra sitt arbete på ett säkert sätt.
Många äldre orkar kan och vill arbeta efter pensionsåldern Vi vill att kommunen ska erbjuda fler möjligheter till flexibilitet vid pensionering, till exempel arbetsväxling och mentorskap.
Psykisk ohälsa
Vi måste bryta trenden av ökande psykisk ohälsa. Åtgärder behöver sättas in tidigare och förebyggande arbete mot till exempel diskriminering, mobbning, stress och social isolering måste prioriteras högre. Vi vill att kommunen erbjuder tillgång till digitala kanaler för stöd och hjälp.
Personer med psykisk ohälsa hamnar ofta mellan stolarna. För att förhindra detta vill vi att Lunds kommun fortsätter stödja Unga Vuxna och Fontänhuset där personer som mår psykiskt dåligt erbjuds stöd och en meningsfull tillvaro.
Nollvision för hemlöshet
Hemlöshet är ett mångfacetterat problem som inte får en varaktig lösning genom välgörenhet eller härbärgen. Lunds hemlöshet beror huvudsakligen på bostadsbrist. Detta ska mötas främst med ett ökat byggande av billiga hyresrätter. För att de som utsatts för våld i nära relationer snabbt ska kunna bygga upp sin trygghet vill Miljöpartiet ge våldsutsatta förtur till bostäder.
Kommunen ska verka för att fler privata hyresvärdar tar ett större bostadssocialt ansvar. Vi vill att 10 % av bostäderna vid nybyggnation ska upplåtas till kommunen för den sociala bostadspolitiken. Miljöpartiet vill att fler lägenheter avsätts till Bostad Först. Målet måste vara att ingen ska vara hemlös. Vi vill också att arbetet för att alla barn ska ha tak över huvudet ska vara särskilt prioriterat.
Bättre beroendevård
Kommunen måste aktivt arbeta förebyggande för att hindra att människor hamnar i missbruk och erbjuda aktiv och långsiktig behandling mot användning och missbruk av droger. Miljöpartiet vill återöppna alkoholmottagningen i Lund och utveckla socialförvaltningens arbete mot alkohol och droger i samarbete med Region Skåne – vi vill särskilt stärka möjligheterna till meningsfull sysselsättning och att det ska kunna ske i samband med andra insatser. Vi vill särskilt hitta former för att stödja alkohol och drogfria aktiviteter i Lunds natt- och studentliv.
Omsorg präglad av omtanke
Vi gröna anser att vård och omsorg ska ordnas med omtanke som främsta motiv. Vi är oroade att verklig kvalitetsutveckling hindras till förmån för fokus på rapporterbara prestationer och mätpunkter som kan räknas om i pengar i ersättningssystemen. Vi vill därför få bort de kommersiellt inriktade aktörerna och i stället främja idéburna verksamheter som komplement till den kommunala servicen inom välfärdssektorn.
De sociala insatser som volontärer kan bidra med utgör ett viktigt komplement till den vård och omsorg som kommunen erbjuder. Vi vill att äldreomsorgen utvecklar samverkan med föreningar, skola och barnomsorg så att fler generationsöverskridande möten kan ske.
Vänskapens hus är en viktig mötesplats, inte minst för föreningar med inriktning på socialt arbete. Miljöpartiet anser att det är av stor vikt att föreningarna får plats och utrymme att fortsätta bedriva sina viktiga verksamheter.
Samverkan för minskad utsatthet
Den ideella sektorn bidrar till socialt hållbara samhällen. Vi vill att Lund tecknar långsiktiga avtal med ideella föreningar såsom Kvinnojouren och Tjejjouren, för att skapa trygghet i fleråriga samarbeten. Vi vill se ett aktivt samarbete mellan skolan, föreningar, polisen med flera, mot våld i nära relationer och hedersrelaterat våld. Barnahus, där barn kan träffa polis, sjukvård och socialtjänst i samma lokal, är mycket framgångsrikt. Vi vill skapa en liknande samlokalisering av verksamheter för våldsutsatta kvinnor.
Texten är tagen från vårt lokala partiprogram.