Lika rätt demokrati och jämställdhet
Inflytande och transparens
En levande demokrati bygger på engagemang och inflytande. Kommunens organisation ska vara öppen och transparent. Vårt mål är att Lunds kommun ska vara bäst i landet på demokrati och att involvera medborgare i beslutsfattande. Vi vill att det ska bli ännu enklare än idag att följa och engagera sig i den kommunala politiken och kommunens verksamhet. Vi vill också arbeta för att kommunen ska nå ut till grupper som i dagsläget inte kommer till tals i kommunpolitiken. Bland annat vill vi ändra reglerna för att lämna Lundaförslag, så att fler förslag från medborgarna behandlas av politiken.
För föreningar kan det upplevas som svårt att söka stöd från kommunen. Miljöpartiet vill att all information om hur stöd söks av såväl föreningar som enskilda finns på lätt svenska och på engelska. Vi tror att kommunens hemsida är en stor möjlighet till inflytande och kommunikation som borde utnyttjas bättre än den gör idag. Vi vill också utveckla de kommunala rådens roll som remissinstanser, för att göra det enklare för föreningar att påverka politiken.
Delaktighet och dialog
Miljöpartiet vill se att medborgarkontoren i de östra kommundelarna fortsätter utvecklas, för att kunna ge utökad service i samverkan med exempelvis lokal biblioteksverksamhet. Medborgarkontoren i de östra kommundelarna kan bli levande mötesplatser som fyller en viktig funktion för medborgarinflytande.
Det är viktigt att de som får stöd från kommunen ska kunna påverka hur detta stöd ges, därför är brukarinflytandet centralt. Vi vill att det genomförs brukarrevisioner inom LSS, socialpsykiatrin och missbruksvården.
Vi anser att kommunens arbete med inflytande och delaktighet behöver stärkas ytterligare. Miljöpartiet vill att ungdomar så tidigt som möjligt ska kunna vara med och påverka sin egen vardag och livssituation genom skolans elevdemokrati, civilsamhällesorganisationer, kommunens inflytande forum eller genom den öppna ungdomsverksamheten.
Jämställdhet, jämlikhet och normkritik
Miljöpartiet vill att all verksamhet i Lunds kommun ska präglas av ett jämställdhetsperspektiv. Miljöpartiet vill verka för att höja statusen för kvinnodominerade yrken, genom bättre arbets- och lönevillkor.
För att alla människor ska kunna förverkliga sina drömmar måste alla ha samma möjligheter. Varje individ ska kunna skaffa sig det liv, den utbildning, och arbete hen önskar, utan att samhällsstrukturer hindrar.
För att alla invånare ska känna sig trygga oavsett sexuell läggning, könsidentitet eller könsuttryck vill Miljöpartiet att alla kommunala verksamheter hbtq-diplomeras. Ett normkritiskt tänkande ska genomsyra alla beslut som fattas i Lunds kommun. Normkritik handlar om att synliggöra och förändra strukturer som begränsar människors liv.
Hedersrelaterat våld
För att minska hedersrelaterat våld måste kompetensen inom området öka. Lunds kommun har anställt en samordnare mot hedersrelaterat våld och förtryck, och vi vill prioritera att anställda i Lunds kommun utbildas i dessa frågor.
Ett Lund för barnen
Barns rättigheter ska genomsyra alla kommunens verksamheter. Deras inflytande ska säkerställas och barns perspektiv ska alltid beaktas i alla beslut. Barn måste komma till tals eftersom deras åsikter är viktiga. Barn är aktiva medskapare av samhället och ska inte ses som passiva mottagare av det samhälle som vuxna skapat åt dem. En trygg barndom med möjlighet för lek ska vara en rättighet för alla.
Lund ska vara en kommun för barn och barnfamiljer. Miljöpartiets önskan att inrätta en familjecentral blev verklighet 2021 när Lunds första mötesplats för blivande föräldrar och barnfamiljer öppnade. Miljöpartiet vill verka för etableringen av ytterligare Familjecentral i Dalby. Miljöpartiet vill att Lunds kommun inrättar en barnombudsman.
Välkomna nya svenskar
Lunds kommun har en tradition av acceptans och öppenhet som Miljöpartiet vill värna. För oss gröna handlar etablering av nya svenskar om att gemensamt skapa ett rikare samhälle. De som kommer till Sverige möter idag svårigheter. Vi vill öka möjligheterna till bostad, jobb och delaktighet i samhället.
Nyanlända kvinnor är ofta de som har svårast att etablera sig i Sverige och de hamnar på så sätt under lång tid utanför det svenska samhället. För Miljöpartiet är det prioriterat att ge nyanlända kvinnor goda möjligheter att lära sig det svenska språket, få kontakter och ta sig in på arbetsmarknaden. Miljöpartiet vill skapa fler forum dit nyanlända barnfamiljer kan komma och träna på svenska. Ett annat sätt att underlätta för nyanlända kvinnor är att erbjuda barnomsorg under SFI-undervisning, så att fler får möjlighet att lära sig svenska.
Lunds kommun har ett stort ansvar i att inkludera nyanlända barn och unga i samhället för att undvika utanförskap. Kommunen bör se till att insatser från olika delar av samhället, bland annat skola, föreningsliv och vård, samordnas och skapar en trygg och givande tillvaro för barnen. Bland det viktigaste för nyanlända barn och unga är att få ett umgänge i sin egen ålder. Miljöpartiet vill att kommunen ska ta större ansvar för att knyta ihop dem som bott i Sverige länge och dem som nyss kommit hit.
Texten är tagen från vårt lokala partiprogram.