Fler platser för möten, lärande och rekreation längs med Tinnerbäcken

Linköping står, liksom andra städer, inför stora utmaningar för framtiden. Det handlar om lokala och globala trender som utgör hinder på vägen mot ett socialt, miljömässigt och ekonomiskt hållbart Linköping. Globalt är klimatförändringar, förlust av biologisk mångfald, en växande befolkning och ökat livsmedelsbehov realiteter som påverkar eller kommer att påverka dagens och framtidens
linköpingsbor. Även lokalt ökar befolkningen. Staden, trafiken och de hårdgjorda ytorna växer, och med dem även behovet av miljöer som erbjuder andrum och rekreationsmöjligheter.

Befintliga gröna och blå miljöer behöver därför värnas och utvecklas, och nya parker, naturområden och träd behöver tillkomma. Vi ser därför positivt på att det, i nybyggda områden, så som Vallastaden och Ekkällan har skapats gröna och blå miljöer som en del av kvartersstruktur och stadsdel.

Under 2022 blossade en debatt i Corren upp med flera insändare då samhällsbyggnadsförvaltningen planterade träd längs med Tinnerbäcksstråket. Många boende var upprörda eftersom de inte informerats och man ansåg att de nya planteringarna gjorde stråket mer otillgängligt. Man var också orolig för att den närliggande cykelvägen skulle bli mer skuggad och då upplevas som otrygg. Över hundra namn- underskrifter samlades in. Kommunen menade, förmedlat via svar i Corren och information på kommunens webbplats, att detta var för att minska driftkostnader kopplat till ogräs och för att tillföra den biologiska mångfalden ett grönt stråk med fler träd.

Vi menar att man inte behöver välja mellan de två. Man kan skapa platser som gynnar den biologiska mångfalden och samtidigt bidra till rekreation för medborgare och dessutom lärandemiljöer för kringliggande skolor. För att det ska uppnås så behöver kommunen dock tillskapa ytor för att komma nära bäcken. Det kan handla om mindre ytor i trä, tydligt utmärkta stigar så att man inte förstör gräsmattan eller små platåer som man kan vistas på i anslutning till vattnet. På liknande sätt som man gjort i Vallastaden längst dagvattenstråket och i Ekkällan längs Tinnerbäcken.
Längst en del av Tinnerbäcken ligger Bäckskolan, Vidingsjöskolan, Lillgårdsskolan och ett antal förskolor som säkert har en vilja besöka bäcken i större utsträckning. De kan också använda miljön i lärandet för att utforska livet i och nära vattendraget.

Mellan skulpturparken i Berga och Tinnerbäcken sker varje år en rik grodvandring till och från vattnet. Det skulle kunna bli ett årligt event att besöka för att lära sig om groddjur. Som det är utformat idag färdas hundratals grodor över gång- och cykelvägen, varav många faller offer för trafiken. Med en lösning för detta skulle det kunna lyftas som något spännande att bevittna, än dagens utformning som skapar många “trafikoffer”.

Fler sittplatser och ytor där man kan stanna med rullstol eller rullator skulle också kunna skapa naturliga besöksplatser för kringliggande äldreboenden och LSS-boenden. Åleryds vårdboende, Ånestads vårdboende och Ullstämma trygghetsboende är några exempel på närliggande verksamheter.

Därför föreslår vi:

  • att kommunfullmäktige ger i uppdrag åt samhällsbyggnadsförvaltningen att
    tillskapa fler platser för rekreation och lärandemiljöer längs med
    Tinnerbäcken.
  • att arbetet görs tillsammans med andra berörda nämnder som kan tänkas
    nyttja området, såsom barn- och ungdomsnämnden, kultur- och
    fritidsnämnden och äldrenämnden.

Maria Moraes
Gunnar Gustafsson

Motionen blev besvarad på kommunfullmäktige i maj 2024 med motiveringen att förslagen redan ingår i pågående och planerad verksamhet.

Relaterade nyheter

Örebro län, 19 november 2024

Debatt: Nu behöver skolan en digitaliseringsstrategi!

Skåne, 19 november 2024

Skånska sjukhus borde få ta emot evakuerade patienter från Gaza

Örebro län, 16 november 2024

NA Debatt: Elförsörjning för kommande generationer

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter