Miljöpartiet har synpunkter på kommunens vattentjänstplan

2024-01-30

Samråd – Vattentjänstplan Kungsbacka kommun
Synpunkter från Miljöpartiet i Kungsbacka

Sammanfattande synpunkter

Vattentjänstplanen ska innehålla kommunens långsiktiga planering av hur behovet av allmänna vattentjänster ska tillgodoses. Planen ska även innehålla en bedömning av hur de allmänna VA-anläggningarna ska hanteras vid ökad belastning på grund av skyfall.

Den tydligaste åtgärden som presenteras mot en ökad belastning på grund av skyfall är att minska mängden tillskottsvatten i ledningsnätet för spillvatten. Dock saknar Vattentjänstplanen en konkret tidssatt plan och budget för detta.

Kungsbacka har identifierats som ett område med betydande översvämningsrisk. Detta borde medföra att Vattentjänstplanen tydligare uttrycker hur vi ska hantera det i framtiden.

Uppströmsarbetet är avgörande

Det är avgörande att stoppa och hejda problem och föroreningar vid källan för att förhindra att skadliga ämnen hamnar i kretslopp och ekosystem.

Dricksvatten ska säkras för kommande generationer

Rent dricksvatten ska säkras i ett flergenerationsperspektiv genom att skydda hela tillrinningsområdet till vattentäkten mot föroreningar. Vattenskyddsområde för t.ex. Lygnern-Fjärås Bräcka vattentäkt bör omfatta hela avrinningsområdet till Lygnern och hela avrinningsområdet till grundvattnet i bräckan.

Hur säkerställer kommunen den nuvarande och framtida vattenförsörjningen i samarbete med Länsstyrelsen? Hur är planerna för att tillsammans med länsstyrelse/er och berörda grannkommuner utvidga Vattenskyddsområdet, och fastställa nya föreskrifter, för Lygnern-Fjärås Bräcka vattentäkt så att hela avrinningsområdet till Lygnern inkluderas?

Det gäller att säkra såväl kvalitet (skydda mot föroreningar) som kvantitet (säkerställa tillräcklig tillgång).

Avloppshantering bör övergå till en cirkulär resurshantering

Det är viktigt att arbeta för en cirkulär avloppsrening med separerade flöden för att kunna återvinna resurser som näring och energi men undvika föroreningar.

På vilket sätt kan kommunen utveckla avloppsreningen i processen att bygga ut Hammargårds ARV och ligga i internationell framkant? Hur ska kommunen arbeta för att undvika att förorenande ämnen såsom läkemedelsrester, tungmetaller, mikroplaster etc. kommer in i avloppssystemet och hamnar i recipienten eller i slam som sprids på åkrarna?

Dagvatten ska fördröjas och renas
Eventuella föroreningar i dagvatten ska omhändertas genom att fördröja vattenflödet och vid behov rena bort föroreningar. Alla dagvattenanläggningar ska ha en skötselplan.

Översvämningsberedskap vid skyfall

Höjdsättning är viktig i detaljplaner. Det krävs beredskap för såväl ”hundraårsregn” som ”tusenårsregn”.

Förorenad mark ska åtgärdas för att förhindra läckage av gifter

Viktigt att, speciellt vid ökade regn och skyfall, bevaka och åtgärda ökad risk för läckage av gifter från deponier och förorenad mark.

Övergripande synpunkter

–  Krav på att samrådet ska vara ute minst fyra veckor – men ute 9 – 31 Januari (dvs endast 23 dagar).
–  Viktigt att övriga dokument finns tillgängliga. Men Dagvattenplan (beslutad av KF 2023-06-14) består av 4 dokument, dock endast ett dokument (riktlinjer) utlagt på hemsidan. Plan för tillskottsvatten (arbetsplan, startår 2019) saknas på hemsidans utlagda dokument för samrådet.
–  Regional Vattenförsörjningsplan för Hallands län (uppdaterad 2021) finns inte tillgänglig på hemsidan.
–  Nödvattenplan är sekretessbelagd – men vem har insyn i denna?
–  Säkerhetsmässig hållbarhet har ibland lanserats som ett fjärde hållbarhetsmål och detta kan

ju vara lämpligt att fundera på i detta sammanhang.

Specifika synpunkter på de olika avsnitten i Vattentjänstplanen

Regelverk samt regionala planer

Regionala vattenförsörjningsplaner

Förslaget är: Planen redovisar att Regional vattenförsörjningsplan för Hallands län bedömer följande sex vattenresurser skyddsvärda inom Kungsbacka kommun:

●  Lygnern
●  Fjärås Bräcka
●  Stora Horredssjön
●  Gällinge
●  Öjersbo
●  Förlanda

MP tycker: Kommunen bör redovisa hur ovannämnda skyddsvärda vattenresurser skyddas av Kungsbacka kommun.

Vi ställer frågorna: Hur lång tid tar det att etablera ett nytt vattenverk? Regional vattenförsörjningsplan för Hallands län, från 2021, föreslår att det inrättas en regional dricksvattengrupp. Finns det nu? Om inte – när kommer en sådan att bildas?

VA-planering i Kungsbacka

Dricksvattenförsörjning

Förslaget är: För att täcka Kungsbackas vattenbehov på lång sikt krävs en ny vattendom för reglering av Lygnern.

MP tycker: Eftersom det här sägs att kommunen i dagsläget inte kan söka ny vattendom bör vattentjänstplanen innehålla en alternativ plan för Kungsbackas vattenbehov på lång sikt.

Avloppshantering
Hammargård – framtidens avloppsrening
Förslaget är: Utbyggnaden av Hammargårds ARV har målsättningen att ligga i internationell framkant.

MP tycker: Att ligga i internationell framkant rörande avloppsrening bör inbegripa utveckling av cirkulär hantering av avloppet, inklusive tillvaratagande av näring och energi, samt att rena bort skadliga ämnen.

Vattenförsörjningsplan för Kungsbacka kommun

Förslaget är: I planen nämns att Kungsbacka ingår i Vattenförsörjningsplanen för Göteborgsregionen.

MP tycker: Det bör även nämnas att Kungsbacka ingår i Regional vattenförsörjningsplan för Hallands län.

MP ställer frågorna: Hur skyddade är vattentäkterna långsiktigt? Har hänsyn tagits till EU:s nya Dricksvattendirektiv (Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2020/2184 av den 16 december 2020 om kvaliteten på dricksvatten)? Det skiljer sig från det tidigare bland annat genom att det ställer krav på att det ska införas en riskbaserad metod för dricksvattensäkerhet som omfattar alla led i dricksvattenkedjan. Det innebär till exempel att risker i hela tillrinningsområdet till vattentäkten ska bedömas och åtgärdas för att garantera en god kvalitet på dricksvattnet i flergenerationsperspektiv. För Lygnern-Fjärås Bräcka vattentäkt kommer detta att kräva ett utvidgat vattenskyddsområde och nya föreskrifter för detta.

Dagvattenplan

Förslaget är: Det handlar i mångt och mycket om att efterlikna det naturliga kretsloppet från att en regndroppe träffar markytan till det når en recipient vilket bidrar till resilienta system och samhällen.

MP tycker: Det bör nämnas i sammanhanget att dagvatten kan ha olika mängder och typer av föroreningar beroende på olika markanvändning, såsom t.ex. höga föroreningshalter från högfrekventerade parkeringsytor, fordonstäta vägar och industriområden. Dessa föroreningar ingår inte i det naturliga kretsloppet utan ska renas bort från dagvattensystemet.

Förnyelseplan

Förslaget är: Det innebär, att de ekonomiska resurser som krävs för att genomföra behoven enbart utifrån status behöver öka stegvis under åren 2022-2026 från 2021 års nivå på 16 Mkr till 64 Mkr år 2026. Därefter krävs en nivå om cirka 50 Mkr per år fram till 2030.

MP tycker: Det gamla dagvattennätet behöver också förnyas, med hjälp av nyare kunskap, för att minska utsläpp eftersom en hel del gamla dagvattenanläggningar inte fyller sitt syfte att rena dagvatten.

MP ställer frågorna: Finns ovannämnda ekonomiska resurser som krävs budgeterade? Har man räknat på att ta ut tillräckligt mycket i kommande VA-taxa för att kunna finansiera detta?

Klimatanpassning av VA-anläggningar

Förslaget är: Enligt den antagna Klimatstrategin för Kungsbacka kommun 2022 gäller det bland annat att stödja lantbruket i att minska sina utsläpp och anpassa sig till nya odlingsförhållanden.

MP ställer frågan: Hur planerar kommunen att hjälpa såväl jordbruk som skogsbruk att minska sina utsläpp av näring, minska brunifieringen etc?

Väntade klimateffekter på Kungsbacka

Förslaget är: Kungsbacka har identifierats som ett område med betydande översvämningsrisk.

MP tycker: Det bör redogöras tydligare för hur hänsyn tas till översvämningsrisk vid exploatering, fysisk planering, fördjupad översiktsplan och detaljplaner.

Resilient infrastruktur

Förslaget är: Kommunen deltar även i flertalet forskningsprojekt på ämnet. Dels ett projekt som syftar till hur kommunen i den egna verksamheten kan göra effektiva åtgärder för att minska vattenanvändningen, dels hur hushållen kan ändra och påverka sitt beteende för att minska vattenanvändningen i hemmet.

MP tycker: Kommunen bör initiera ett förvaltningsövergripande arbete med en cirkulär vattenanvändning vid planering av bland annat byggande av bostäder. Pilotområden bör kunna startas med bostäder som byggs med separerade vattensystem och möjlighet till cirkulering. Man kan göra ett innovativt föregångsexempel såsom t.ex. exemplet ”tre rör ut” i Helsingborg.

MP ställer frågorna: Vilka övriga forskningsprojekt deltar kommunen i inom detta område?

Förslaget är: För att säkra upp dricksvattenkvaliteten utreds behovet av ytterligare barriär i vattenproduktionen och möjlighet till att kontrollera vattenflöden uppströms.

MP tycker: Utveckla vad ovannämnda innebär. Viktigt med barriären i form av skydd och uppströms åtgärder för att förhindra att råvattnet (såväl ytvatten som grundvatten) förorenas uppströms. Se Dricksvattendirektivet – utöka vattenskyddsområdet till att omfatta hela avrinningsområdet till vattentäkt (ex hela avrinningsområdet/tillrinningen till Lygnern) och vara mycket restriktivt – inte tillåta kemisk förorening (såsom kemiska bekämpningsmedel). OBS! Långsiktigt flergenerationsperspektiv!

Även viktigt med uppströmsarbetet för grundvattnets tillrinning vid Fjärås bräcka.

Viktigt att det framgår var det finns förorenad mark i kommunen. Där finns risk för läckage av miljögifter ut i vattnet vid skyfall och översvämningar.

Förslaget är: Att kunna brädda på strategiska platser där det gör minst påverkan på recipient.

MP tycker: Dock viktigt att få bort tillskottsvatten och arbeta bort behov av bräddning så att inget obehandlat avloppsvatten rinner ut någonstans i miljön!

Förslaget är: Det största reningsverket i kommunen, Hammargårds avloppsreningsverk, har vid skyfall möjlighet att dela upp flödet i tre delar: ett renat flöde vilket är också det totala flödet vid normalfall, ett delbehandlat bräddvattenflöde och ett helt obehandlat bräddvattenflöde. När detta sker är de bräddade flödena ofta så utspätt att verket totalt sett klarar utsläppskraven.

MP tycker: Det bör förklaras tydligare hur en utspädning och uppdelning i olika flöden kan lösa problemet med bräddning. Den totala belastningen på recipienten, av biologiskt nedbrytbara syreförbrukande organiska ämnen (BOD), kväve (N) och fosfor (P) och andra föroreningar som läkemedelsrester och mikroplaster etc, blir ju högre från ett orenat avloppsvatten även om det späds ut av regn! Viktigt att inte beakta endast koncentrationen i vattnet, utan den totala mängden som belastar recipienten!

Lärdomar av tidigare extremväder

Förslaget är: Till exempel är recipienter i regel mer känsliga under sommaren än på vintern.

MP tycker: Recipienter även känsliga på vintern även om ingen tydlig respons syns i form av t.ex. en algblomning. Därför inte bättre med utsläpp på vintern. Näringsutsläpp under vintern ackumuleras i recipientens vatten och bottnar och riskerar att genom övergödning påverka växter och djur, genom t.ex. algblomningar och döda bottnar även under sommarperioden.

Redundans och buffertförmåga

Förslaget är: Modellering är ett viktigt verktyg, för att dels identifiera vilket tillrinningsområde för spillvatten som ger upphov till vad, dels för att simulera olika åtgärder ihop med olika nederbördsscenarion och för att underbygga en kostnad-nytto-analys av förnyelsearbetet.

MP tycker: Modellering bör inbegripa scenarion för 100-års – och 1000-årsregn.

MP ställer frågorna: Det refereras till en femårsplan för tillskottsvatten från 2019, Plan för Tillskottsvatten 2019. Kungsbacka Kommun. Det påpekas att detta är en viktig åtgärd. Vad har hänt sedan 2019? Detta dokument som refereras till saknas bland de dokument som tillgängliggjorts på kommunens hemsida för detta samråd.

Förslaget är: Den största utmaningen ligger i att komma åt inläckage i det privata ledningsnätet och det är en betydande del av nätet som inte är kommunalt ägt.

MP tycker: Det bör beskrivas en plan för hur kommunen planerar att lösa utmaningen med inläckage i det privata ledningsnätet.

Skydd av anläggningar

Förslaget är: Åtgärderna för klimatanpassning av kommunens VA-anläggningar är tänkt att ingå i en Förvaltningsövergripande klimatanpassningsplan.

MP ställer frågan: När ska den Förvaltningsövergripande klimatanpassningsplanen vara klar?

Strategisk miljökonsekvensbeskrivning av vattentjänstplanen

Förslaget är: Vattentjänstplanen innebär ingen direkt förändring i markanvändning och därför bedöms inte en fullständig miljökonsekvensbeskrivning som skälig.

MP tycker: Denna bedömning kan ifrågasättas då bland annat dagvattenanläggningar kan förändra markanvändning.

Recipienter

Förslaget är: Kungsbackafjorden är den huvudsakliga recipienten för Kungsbacka kommun. Eftersom ålgräsängar är en viktig livsmiljö omfattas de av skydd genom miljöbalken, EU-direktiv och havsmiljökonventionen OSPAR.

MP tycker: Det bör tydliggöras hur kommunen skyddar ålgräsängarna.

Hushållning med resurser

Förslaget är: Kungsbackas konventionella avloppssystem begränsar möjligheterna till optimerad recirkulering av näringsämnen till produktiv mark, men tack vare REVAQ-arbetet möjliggörs kretslopp så långt det går inom befintligt system.

MP tycker: Kommunen bör satsa på att vara i internationell framkant. Kommunen bör satsa på en utveckling från det konventionella avloppsystemet till att förslagsvis anlägga pilotanläggning för separerat avloppssystem och cirkulering av näring i ett system där föroreningar tagits bort.

MP tycker: Att spara dricksvattnet är viktigt. Beskriv hur vi ska spara vatten för att få ner förbrukningen till 100 liter per person och dygn.

Förslaget är: Vattentjänstplanen bidrar till att säkra upp VA-anläggningar mot skyfall och klimatförändringar genom att ha identifierat de anläggningar som ligger i riskzon.

MP tycker: Dock krävs en tidsatt, budgeterad, konkret plan för att säkra upp VA-anläggningar mot effekt av skyfall och klimatförändringar och detta snarast eftersom dessa problem redan finns här!

Relaterade nyheter

Kungsbacka, 17 december 2023

Det funkar inte att slå av på takten

Kungsbacka, 26 september 2023

Stå upp för klimatmålen för maten

Kungsbacka, 30 augusti 2023

Miljöpartiet ställer frågor om klimatanpassning

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter