Ekologiskt, vegetariskt och gärna närodlat
Insändare publicerad i tidningen Norra Halland 25 juli.
Ekologiskt, vegetariskt och gärna närodlat
Transporterna från producent till konsument står för en mycket liten del av matens klimatpåverkan. Det konstaterar bland andra både Sveriges Lantbruksuniversitet och IVL Svenska Miljöinstitutet. Ändå påstår Centerpartiets Fredrik Hansson i Norra Halland 22 juli att det skulle vara bättre med närodlat än ekologiskt av klimatskäl.
Krav-märkningens regler är omfattande och i dem ingår klimatkrav. För ”närodlat” finns det inte några andra regler än svenska lagar, och produktionen kan vara alltifrån högt driven industriell produktion med stor andel importerade insatsvaror till mathantverk. Att jämföra är därför svårt men en av grundbultarna i ekologisk produktion är att den är baserad på lokala resurser. Ett exempel är att man istället för att köpa in konstgödsel använder biologisk kvävefixering.
Det är ingen nackdel om maten kommer från närområdet, men att den är ekologisk är långt viktigare både för en giftfri miljö och för klimatet. Ekologiskt kan dessutom vara bra för den lokala näringslivsutvecklingen på orter som inte tillverkar bekämpningsmedel och konstgödning. Vill man minska klimatpåverkan rejält gäller det att byta ut nötkött mot vegetarisk mat och att laga mat efter säsong.
Maria Losman
Miljöpartiet