Våra frågor A-Ö i Kristinehamn

Våra frågor A-Ö

Här hittar du svar på vanliga frågor om vår politik i vår del av landet. Skulle du inte hitta svaret är du välkommen att kontakta oss.

Transporter

Vår vision är att Kristinehamn tar täten i att göra sig fria från fossila icke förnybara transportsystem till förmån för klimatsmarta lösningar som inte minskar människors rörelsefrihet utan ökar det men gör det på ett hållbart grönt sätt.

Det hållbara är att byta transportslag till ett som är mer energismart, till exempel att åka tåg, cykla eller gå istället för att åka bil. I Sverige är varannan bilresa faktiskt under fem kilometer – ett avstånd kort nog för att cykla.

BAKGRUND
I Sverige står transporter för hela 33 procent av utsläppen av växthusgaser, men det beror egentligen inte på att Sveriges transportsystem är ovanligt dåligt utan att vår produktion av el och värme släpper ut mindre växthusgaser än i många andra länder.

Sammantaget gör det att transporternas andel av de totala utsläppen blir större. Det innebär dock att transportsektorn är ett av de områden i Sverige där vi har störst möjligheter att minska utsläppen. Vi skall gå ifrån varutransporter transporter på gummihjul till förmån för järnhjul (tåg) och sjöfart.

Avfall

ÅTERVINNING
Från avfall & sopor till möjligheter och kretslopp.

Vår vision är att avfall i Kristinehamn skall återvinnas till hundra procent. De produkter vi har idag som inte kan återvinnas skall ändras så att ett cirkulär hantering görs möjlig. Sopor skall inte anses som ett problem utan en möjlighet, från avfall till tillgång. Slit och släng samhället skall vara ett minne blott. Allt som tillverkas skall kunna återvinnas till ny tillverkning så att det bildar ett stort kretslopp.

BAKGRUND
Mängden sopor ökar stadigt, på drygt 20 år har vi gått från att slänga runt 300 kilo skräp per person och år till mer än 450, alltså en 50-procentig ökning. Inte heller framtiden ser ljus ut, enligt prognoser.

Sverige är vi duktiga på återvinning och blir enligt undersökningar allt bättre. Men vi kan inte slå oss till ro med att vi är duktiga på att källsortera och återvinna, vi måste även angripa problemet från själva grunden. I och med att vi handlar mer och mer så slänger vi också allt mer, vilket betyder att sopberget växer. Vi måste hitta sätt att vända den utvecklingen, se till så att det inte uppstår så mycket sopor helt enkelt.

Vänern

Vår vision är att Kristinehamn tar täten i att görs röjningar av igenväxta stränder och fågelskär och vassen klipps utanför exempelvis badplatser och i trånga sund. Att vi får igenom tillsammans med de övriga Väner-kommunerna en miljöanpassad reglering av värnen som tar hänsyn till ”Biotopen” Vänern. Det finns omkring 270 hotade och sällsynta arter som är knutna till Vänern, både växter och djur, som nu hotas än mer av igenvuxna stränder.

BAKGRUND
Två olika vegetationsförändringarna har skett i Vänern; dels har vassen ökat innan 1975 och dels växer buskar och träd upp på tidigare kala stränder och skär. Orsaken till förändringarna är oklara men beror troligen på flera faktorer som vattenregleringen av Vänern, ändrat klimat, ökat kvävenedfall och minskat betestryck.

Grunda lekområden för fisk och andra arter har växt igen av vass och detta har sannolikt påverkat flera fiskarter. Öppna sandstränder och strandängar håller också på att växa igen och därför försvinner många växter och djur som är beroende av att markerna är öppna.

Även tidigare kala fågelskär håller på att förbuskas och har övergetts av häckande sjöfåglar. Framför allt tärnor och skrattmåsar vill ha fri sikt när de häckar och de behöver idag flytta längre ut i skärgården för att finna kala skär. Innerskärgårdarnas fågelliv håller därför på att utarmas.

Liv och arbetsliv i balans

Vår vision är att i Kristinehamn ska alla ha goda möjligheter att utvecklas, känna sig trygga och bli respekterade på arbetet. Oavsett kön, ålder eller bakgrund. En stor del av livet tillbringas på arbetet, och det påverkar livskvaliteten. Människor behöver ha en hälsosam balans mellan arbete och fritid. Det är viktigt att alla arbetstagare har inflytande över både arbetets innehåll och arbetstiden.

Arbete ska utformas efter människors skiftande förutsättningar och aktuella arbetsförmåga. Trivsel, kunna arbeta säkert och förbli frisk är en förutsättning för hög produktivitet och god förtjänst.

Arbetstider ska medge en god social samvaro på fritiden. Men andelen som arbetar på udda tider och med arbete som är flexibelt i tid och rum har ökat.

Kristinehamn moderniserar genom att bygga ut den förnybara energin och se till så att vi använder den energi vi har på ett mer effektivt sätt.

Fungerande skola, vård och äldreomsorg är en förutsättning för ett fungerande samhälle. Vi vill att fler människor ska arbeta i och för en bättre välfärd i Kristinehamn.

Kristinehamn 2030

Så hör önskar jag att det ska se ut i Kristinehamn år 2030
Då har vi lyckats bygga en kommun där det är lätt att hyra, låna eller dela saker med varandra. Det är billigare att reparera än att köpa nytt och vi kan vara trygga med att det vi köper inte innehåller giftiga kemikalier. Självklart är allt rättvisemärkt och går att återvinna på något sätt. Tillverkare tillåts inte att planera för att produkter ska gå sönder efter en kort tid, och reservdelar finns att få tag på och är lätta att byta ut.

Det har blivit enklare att göra miljövänliga val och istället för reklam blir vi informerade så att vi att agerar hållbart.

Skatterna missgynnar miljöförstörande och resursslösande produkter och verksamheter Det som är bra för människor och miljö, som arbete, reparationer, återanvändning eller uthyrning beskattas lägre än för 12 år sedan. Köpfesten är över, alla nyinköp övervägs noga – kan vi reparera eller vänta lite? I stort sett ingenting hamnar bland soporna och vårt ekologiska fotavtryck är nere på en långsiktigt hållbar nivå.

När vi inte ständligt behöver köpa nya prylar kan vi lägga våra pengar på bra mat, på kultur och på att ta hand om oss själva. Våra bostäder är energi- och resurssnåla och de som bor på landet har prioriterats och fått stöd så att de kan ta del av samhällsservice och har tillgång till fossilfria transporter.

Vi har mycket mer fritid och många är volontärer. Den som är praktiskt lagd ägnar sig t.ex åt reparationer och renovering, andra besöker ensamma äldre, hjälper flyktingar tillrätta eller är vuxenstöd i barnomsorgen och skolan. Våra butiker säljer en del nytt, men även begagnat, liksom tillbehör och reservdelar. Där kan du också prova och känna på olika varor och få hjälp att beställa på internet.

Semestrar gör vi helst i närområdet eller genom att tågluffa i Europa. Tyvärr är många länder där svenskar brukade semestra så skövlade att de nu måste byggas upp på nytt, så en del av oss åker som volontärer för att städa upp efter oss.

De som gillar muséer eller att uppleva exotiska naturupplevelser och andra kulturer gör gärna det med hjälp av våra Virtual Reality-glasögon. Så får vi besöka all världens sevärdhete, ensamma eller tillsammans med andra. Så trots att vi reser väldigt mycket mindre får vi vara med om mycket, utan att skada miljön.

Och vi har fina spaanläggningar i närheten som bjuder på avslappning, umgänge, underhållning och god mat från många olika kulturer, så solsemester känns inte längre viktig.

Vi lever gott men tär inte längre på jordens resurser!

Kultur och fritidsliv

Kulturen är det demokratiska samhällets själ och för att nå social hållbarhet, måste den omhuldas och interageras i kommunens alla vrår, både geografiskt och samhällsfunktionellt inom de olika kommunala verksamheterna.

En god och stark kultur bidrar till gemenskap och ett mer inkluderande och jämlikt samhälle, där solidaritet och respekt mot varandra får mörka dagar och ljusna

Kulturell mångfald leder till starkare social gemenskap och social hållbarhet. Därför är det i min vision viktigt att bevara och inkludera de kulturella tillgångarna som finns i kommunen. Säsongsbetonade matmarknader med lokala aktörer liksom inspiratörer bör cementeras i Kristinehamns kommuns säsongskalender, för att gynna det lokala näringslivet och klimatet.

Traditionella högtidsstunder ska bevaras och vara tillgängliga för allmänheten runt om i kommunen, och vid nyår bör kommunen arrangera ljusshow för att minimera de skador som åsamkas djurlivet. Även fyrverkerifria-zoner bör upprätthållas i orterna, i form av ömsesidigt inofficiellt avtal mellan kommun och dess invånare, där skjutning av fyrverkerier vid en viss tidsperiod bör undvikas, i mån om att undvara ytterligare lidande för t.ex. rastande hundar.

Musikskolan bör få tillräcklig stöttning för att utvidga sin verksamhet med fler kreativa och estetiska falanger för alla kommunens barn och även de lite äldre, oberoende på vilken ort inom kommunen.

Folkparken är en idyll där människor träffas och umgås, dansar och lyssnar, inspireras, bygger broar, eller för att fylla på energidepåerna. Därför vill jag se en aktiv folkpark öppen året runt för diverse sammankomster och evenemang delvis i kommunal regi, men även för intresserade aktörer. För att återvinna den respekt till naturen som mången människa mist, bör kommunen arrangera naturdagar där familjer och naturintresserade och ro-sökare, kan komma nära inpå de fina naturvärden som Kristinehamns kommun ska kämpa för att bevara. Dessa dagar kan vara lärande i form av artinventering och artnyckling eller kulturhistorisk anknytande aktiviteter, men kan också bli utmärkta tillfällen för kommunens förvaltning att nå ut med sina agendor och information.

Fritidsliv och föreningsliv är grundstommar för den stimulerade och utvecklande samhällsinvånaren, där tristessen inte får vara en avgörande faktorer till kränkande eller störande illdåd. Det är viktigt för unga liksom gamla att sysselsättas med kreativa och hälsobejakande aktiviteter, och därför bör kommunen säkerställa finansiering till ett välskött föreningsliv och se till att möjligheterna finns för en mångfald av fritidssysslor.

Kristinehamns kommuns museum bör verka för inträdesfri entré, för att säkerställa att de nås ut till alla oberoende socialekonomiska förutsättningar. Bibliotek och bokbuss bör återfå sin status som källa till utveckling och själslig stimulering. Kunskap berikar samhället och därför gör samhället rätt i att investera i litteraturen. Kulturdagar och inbjudningar av författare, diktare, och lyriker bör stå på agendan för att sprida bibliotekens nytta. Jag vill se ett aktivt Kristinehamn med omnejd, där erfarenheter och tankar byts och delas, samt där kulturens förankring bidrar till en trygg och säker miljö för barn, ungdomar och äldre.

Konsumera kulturen, inte planeten.

Jämställdhet

Vår vision är att Kristinehamn är framgångsrikt i att motverka diskriminering och främja lika rättigheter och möjligheter för alla människor oavsett kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller ålder. Människor skall bedömas efter sina handlingar inte efter ovanstående.

BAKGRUND
Människor ska ha lika rättigheter och praktiska möjligheter till arbete, inflytande och utveckling i sitt yrke och på sin arbetsplats. Jämställdhet handlar om demokrati, alltså om makt – på arbetsplatsen och i samhället.

Diskriminering som har samband med kön, könsidentitet eller könsuttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, ålder, sexuell läggning eller funktionsnedsättning är olagligt och omoralisk men förekommer detta till trots.

Kvinnor tjänar mindre än män. Traditionellt kvinnodominerade yrken som vård har lägre lön än traditionellt mansdominerade yrken som industrin. Sverige behöver prioritera att höja lönerna inom kvinnodominerade yrken.

Kommunen ska föregå med gott exempel genom att
Kvinnors arbets- och lönevillkor är likvärdiga med männens.
Uppmuntra otraditionella yrkesval.

Min vision om bra välfärd

När vi blir sjuka eller arbetslösa ska det finnas tillgång till bra vård utan långa köer. Primärvården med vårdcentraler och hemsjukvård ska byggas ut och tillgängligheten förbättras. Fler utbildningsplatser ska etableras för att möta vårdens behov. Vård och omsorg ska utgå från individen och hennes val och möjligheter. I regering har vi stärkt bemanningen i äldreomsorgen. Äldres egenmakt över sin boendesituation och möjlighet att bestämma över sin dag behöver öka. Även den som behöver mest stöd ska kunna leva ett bra liv, och rätten till assistans och andra insatser inom lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, ska säkras.

När vi blir sjuka eller arbetslösa ska det finnas trygghet och skyddsnät. Människor ska inte bollas mellan myndigheter. Därför vill vi stärka trygghetssystemen genom att bygga ihop sjuk- och arbetslöshetsförsäkringen. Ersättning och åtgärder ska utgå från individen.

Miljöpartiet vill satsa på de grupper som är mest ekonomiskt utsatta. Vi vägrar stå vid sidlinjen och se ytterligare en generation kvinnor bli fattigpensionärer trots att de arbetat ett helt liv. Under vår tid i regering har vi anställt fler i välfärden och det ska vi fortsätta göra. Välfärdsverksamhet som skola och omsorg ska drivas med professionalism och engagemang för uppdraget, inte i vinstsyfte. Pengarna som vi betalar i skatt ska gå till det de är avsedda för och eventuella vinster ska återinvesteras i verksamheten.

Det borde vara självklart att alla ska kunna leva på det sätt en väljer

Och det borde vara en självklarhet att vi ska kunna ha rimliga arbetstider. Det ska räcka med att arbetstiden sträcker sig till 6-timmardagar. Ge fler människor jobb och låt dem jobba kortare dagar. Livet är mer än jobb! Det måste finnas tid till att leva också!

Den dag det blir svårt att klara sig själv ska det finnas bra hjälp att få, på just dina villkor – och du ska ha råd till den. Bort med pensionärsskatten!

Den dag det händer något måste det finnas ett skyddsnät. Människor ska inte falla mellan stolarna eller bollas mellan myndigheter. När ett samhälle har fungerande skyddsnät kan människor läka och förhoppningsvis komma tillbaka till arbetslivet igen.

Det måste finnas trygghet och livskvalitet i livets alla skeden.

Naturvård, Vänern och Kristinehamns skärgård

Vänerns biologiska mångfald ska bibehållas och hotade endemiska arter räddas. Vi vill restaurera våra våtmarker och anlägga nya, t.ex. i anslutningen till reningsverket.

Vi ska verka mot igenväxningen av vikar och strandängar och ha miljöanpassningar/rivning av befintliga vandringshinder i vattendragen. En ny grönstrukturplan ska utarbetas snarast. Miljöpartiet vill verka för fyrverkeriefria zoner och hitta alternativ, t.ex. kommunala ljusspel.

Stäng rutan

Sociala frågor

Barngrupperna i förskolan måste minska. Lärarna ska ha mer tid till undervisning, eleverna ska få mer individuellt stöd och resultaten i skolan måste förbättras.

Elevhälsan ska ha den kapacitet som behövs för att ge eleverna rätt stöd. Eleverna ska erbjudas meningsfulla aktiviteter på raster och fritid och ha daglig fysisk aktivitet på schemat, och ”lugna vrår” ska skapas inom både skola och barnomsorg. Försök med schemalagda måltider ska genomföras.

Sammhällsbyggnad

Vi vill ha ett inkluderande samhälle och ska verka för en blandad bebyggelse av villor, flerbostadshus och sorters av verksamhet. De som har det sämst ställt ska ha rätt till en bostad som ger trygghet och personlig utveckling.

Kommunen ska satsa på hållbart byggande genom att
Informera de som vill bygga nytt eller renovera om hur de kan ta hänsyn till högsta möjliga miljöklass.
Kommunens egna nybyggen håller högsta möjliga miljöstandard.
Att bygga i trä.
Det kommande kulturmiljöprogrammet ska vara väl tillgängligt på kommunens hemsida och ge vägledning för den fortsatta samhällsplaneringen. Invånare, användare och anställda ska ha inflytande över den konstnärliga utsmyckningen vid nybyggnationer.

Våra mindre tätorter behöver bli mer attraktiva genom förbättrad kommunal service, utveckling av befintlig bebyggelse och byggande av nya bostäder. Kommunens klimat- och energiplan för fossilfrihet ska omarbetas.

Stäng rutan

Infrastruktur

Kommunen ska arbeta för tågstopp i Björneborg och Ölme. Kommunen ska arbeta för tågstopp i Björneborg och Ölme. Kollektivtrafik ska vara ett alternativ för fler kommuninnevånare och därmed behövs bättre bussförbindelser mellan Kristinehamns centrum, landsbygden och de mindre tätorterna.

Vi vill sänka eller ta bort avgifter på våra lokala bussar. Lokalbussarnas och tågens tidtabeller ska samordnas. Arbetsfordon ska använda biobränsle och kommunens bilar ska drivas med förnybara bränslen, och en biogastapp bör snarast installeras i kommunen.

Trafikplanen ska omsättas i praktisk handling, med stort fokus på gång, cykling och kollektivtrafik. Cykelvägarna måste bli fler, sammanhängande och tydligt märkta och trygga cykelparkeringar- och garage måste upprättas

Våra vägar och trottoarer ska skötas. Våra vägar och trottoarer ska skötas. Vi vill ha en snabbare tågförbindelse Oslo-Stockholm. Hamnens kapacitet bör utökas så att sjöfrakter kan ersätta vägtransporter.

Föreningsliv, kultur och fritid

Kommunen ska erbjuda välfungerande arenor för kultur och idrott. Vi ska stödja idrott och andra aktiviteter som sker spontant och/eller utan prestationskrav.

Musikskolan ska få status som kulturskola och den övre åldersgränsen för att delta i musikundervisning höjas. Skolan ska anställa egna bibliotekarier och bibliotek ska finnas på alla förskolor.

Skapande verkstad ska inrättas för meningsfull sysselsättning, gemenskap och skaparglädje.

Personal

Försök med förkortad arbetstid ska genomföras. Kommunens anställda ska ha medinflytande på arbetstid, arbetsorganisation och kompetensutveckling. Våra anställda ska utbildas i klimatsmart arbetssätt.

Besöksnäring

Miljöpartiet föreslår framtagandet av ett ekoturismpaket och ett hemesterpaket. Vi ska satsa på hållbar turism i vår skärgård, med båttrafik, övernattningsstugor m.m

Ekonomi och politik

Vi ska ha krav på ekologiskt hållbara varor och tjänster i all upphandling. Vid inköp för mindre summor ska lokala företagare i möjligaste mån gynnas.

Beslutade styrdokument ska följas upp och för varje nytt styrdokument som utarbetas ska minst ett gammalt strykas.

Näringsliv

Kommunens politiker ska delta i olika former av näringslivskontakter. Våra lokala företagare ska uppleva ett bra bemötande och stöd från kommunens förvaltningar.

Centrumutveckling som ett verktyg för att stödja centrumhandeln går före utvecklandet av ett externt köpcentrum. Kommunen bör fortsätta profilera sig som ett centrum för innovationer inom grön teknik.

Stäng rutan

Alla våra frågor A-Ö