Verksamhetsberättelse 2022

Verksamhetsberättelse 2022

Sammanfattning av verksamhetsårets aktiviteter för kommunföreningen av Miljöpartiet de gröna

Föreningen har idag 39 medlemmar, vilket är 15 fler jämfört med förra verksamhetsåret. I styrelsen har Jonas Gönczi varit ordförande och Mikaela Gönczi kassör. I styrelsen har även Kerstin Umegård, Peter Bergkvist och Germund Sjövall ingått. Helen Wahlström och Jacob Risberg har varit ersättare.

Föreningen har haft tolv möten under året. På flera av dessa möten har även andra intresserade medlemmar deltagit. Vissa har varit digitala och vissa som fysiska möten på plats i kommunhuset.

Årsmötet hölls den 6 mars.

Aktiviteter

Under 2022 har lokalavdelningen haft många utåtriktade aktiviteter, efter att restriktionerna lyfts i februari.

Ett valmanifest togs fram under ett antal träffar under vintern/våren 2022 vilket senare trycktes upp i 1000 exemplar. Vi deltog i Knivsta marknad den 21 maj, där vi traditionsenligt bjöd på fika och lottade ut exklusiva bihotell bland våra besökare. Inför marknaden togs en speciell flyer fram utifrån en tidningsannons, även denna flyer trycktes upp i 1000 exemplar och delades även ut under valrörelsen. Under valrörelsen hade vi fyra perrongaktiviteter med lite olika teman, ofta fokus på just tåg och pendling. Vi hade torgmöten utanför Willys vid fyra tillfällen och vi var också med på Bakluckeloppis vid Kvarngården med en specialtryckt flyer ”Livsmiljöpartiet”.

Vi genomförde i slutet av valrörelsen en speciell Alsikekampanj då vi stod utanför COOP, knackade dörr och delade flyers i brevlådor. Vi knackade vid flera andra tillfällen även dörr i flera andra områden i Knivsta, vilket vi aldrig gjort tidigare.

Peter, Jacob och Kerstin deltog i sju olika debatter/samtal i kommunen. Jacob, som kandiderade till Riksdagen var med på många fler ställen.

På valdagen bemannade vi utanför alla vallokaler åtminstone delar av dagen. Mitt på dagen hade vi en gemensam lunch för alla valarbetare på restaurang Beirut.

Den tionde december bjöd vi in alla medlemmar och andra intresserade till adventsfika samt ett litet föredrag om bin och biodling med Helena van Loosdrecht, de som deltog kunde där också få tillverka sin egna bivaxduk.

Kommunikation
Miljöpartiet i Knivsta har en hemsida kopplad till mp.se och en Facebook-sida där vi kontinuerligt delar med oss av aktiviteter som vi haft, både politiska, mediala och sociala. Föreningen har även tillgång till ett instagram-konto som några av medlemmarna har tillgång till. MP har till exempel skrivit insändare om att nybyggnation ska vara miljövänligoch att vi vill driva på för att ställa högre krav i samband med försäljning av kommunal mark (UNT 22 juni 2022). På samma tema hölls ett särskilt seminarium anordnat av MP i kommunhuset den 24 maj, där kommunens tillväxtchef Antonio Ameijenda hade bjudits in för att hålla ett föredrag. Filmproducenten Peter Östlund gjorde tre kortfilmer med Per Ribbing, Kerstin Umegård och Peter Bergkvist som bland annat publicerades på Facebook (Knivstagruppen) i augusti 2022.

Valresultat och representation i kommunens politiska organ
I valet fick Miljöpartiet 4,51 % i Knivsta kommun. Det var något lägre än förra valet och resulterade i ett mandat i kommunfullmäktige. Vi tappade alltså ett av de två mandat vi hade tidigare. Representationen i Kommunfullmäktige ändrades vid sammanträdet den 27 oktober medan representationen i nämnder och övriga organ ändrades vid årsskiftet.

Kerstin Umegård var gruppledare i fullmäktigegruppen i början av året och Peter Bergkvist tog över efter valet.

Miljöpartiet hade innan valet två ordinarie platser och två ersättarplatser i Kommunfullmäktige. De ordinarie platserna innehades av Kerstin Umegård och och Jacob Risberg. Ersättare var Mikaela Gönczi och Germund Sjövall. Efter valet fick Miljöpartiet en ordinarie plats i kommunfullmäktige vilken innehades av Peter Bergkvist. Kerstin Umegård och Jacob Risberg har varit ersättare.

Miljöpartiet har under förra mandatperioden haft posten som ordförande i Samhällsutvecklingsnämnden (SUN) som innehafts av Jacob Risberg. Miljöpartiet har även ingått i styrelsen för Knivstavatten AB genom Peter Bergkvist som vice ordförande. Jonas Gönczi har haft posten som ordinarie ledamot i Bygg-och miljönämnden. Vi har sedan årsskiftet 2021/2022 också haft en ersättarplats i kommunstyrelsen (KS) som innehafts av Peter Bergkvist fram till den nya mandatperioden. Helene Wahlström deltog som ersättare i utbildningsnämnden fram till den nya mandatperioden. MP-Knivsta har haft ersättarplatser i de kommunala bolagen som innehafts av Kerstin Umegård (Alsikebolaget) och Germund Sjövall (Kommunfastigheter och Knivstabostäder). Mikaela Gönczi har varit ledamot i kommunens valberedning och Germund Sjövall ledamot i Valnämnden. MP-Knivsta hade under förra mandatperioden en ersättarplats i Fyrisåns vattenförbund vilken först innehafts av Karolina Viklund och sedan tagits över av Helena von Loostrecht.

Samarbete med andra partier
Miljöpartiet har samarbetat politiskt i majoritet med Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Moderaterna och Centerpartiet under samlingsnamnet Fempartimajoriteten fram till valet i höstas.  Arbetet har styrts av den överenskommelse som partierna slöt efter valet 2018 och har fungerat relativt väl.

Efter valet, där KNU bildade styre tillsammans med KD och med stöd av SD, så bildades två oppositionsgrupper där MP ingår tillsammans med M, C och L i den ena och S och V i den andra gruppen. Samarbetet har fungerat väl.

Distriktsföreningen
Lokalavdelningen har deltagit med ombud i föreningens årsstämmor och även andra medlemmar har deltagit utan rösträtt. Kerstin har deltagit i de gruppledarträffar som distriktsföreningen arrangerat under rubriken Grönt Regionalt Forum några gånger under 2021. Under året har distriktsföreningen fortsatt med ett antal nätverk med olika inriktning. Flera medlemmar från Knivsta har deltagit i dessa för att ta fram ett valprogram för MP Uppsala län.

Politik
Under förra mandatperioden beslutade Fempartimajoriteten att kommunens åtaganden i Fyrspårsavtalet skulle hanteras genom ett utvecklingsprogram. Programmet döptes till Knivsta 2035 och fick uppdraget att möjliggöra för två stadsdelar i västra Knivsta och Alsike. Inom ramen för programmet togs Stadsutvecklingsstrategi 2035 fram – en strategi som sätter ramarna för de två stadsdelarna.Stadsutvecklingsstrategi antogs av kommunfullmäktige den 23 mars 2022. Under 2022 bildades också ett nytt kommunalt naturreservat i Ängbyskogen som politik och förvaltning arbetat med under två år. I budgetdebatten på kommunfullmäktiges möte den 24 november beslutades om mål och budget för kommande år. Peter Bergkvist redovisade Miljöpartiets förslag till budget som utgick från förvaltningens tekniska budget, men med några ändringar. Dessa ändringar handlade bland annat om att Knivsta ska ha inriktningsmål som tydligare redovisar kommunens ambition att åstadkomma en hållbar utveckling. Vi behöver öka takten för att nå klimatmålen, bland annat genom att minska våra samlade koldioxidutsläpp, rusta Knivsta inför kommande klimatförändringar och genomföra insatser som gynnar den biologiska mångfalden. Det nya styrets förslag till budget antogs på mötet.

 

 

Nyheter på ämnesordet

Skåne, 20 december 2024

MP föreslår expressbusslinje till Köpenhamn

Skåne, 20 december 2024

MP föreslår avgiftsfri klimakterierådgivning för anställda i Region Skåne

Örebro län, 19 november 2024

Debatt: Nu behöver skolan en digitaliseringsstrategi!

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter