Agera kring PFAS i Knivsta nu!

Agera kring PFAS i Knivsta nu!

MP Knivsta lyfter återigen frågan om PFAS i Knivsta i ett inlägg i Knivstagruppen på FB. Se hela texten här. Nu vill vi att kommunen genomför förslagen i vår motion från januari 2024. 

Frågan om PFAS får allt större uppmärksamhet och i dagarna har vi kunnat läsa att försvaret utfärdat varningar till boende i närheten av F16 utanför Uppsala om att dricka vatten från sin egen brunn.

Det pågår ett omfattande arbete i Sverige med att utreda förekomst av PFAS och om halterna i dricksvatten och livsmedel överskrider rikt- och gränsvärden. Kommuner arbetar aktivt med att informera sina medborgare. Det gäller både uppgifter om förekomst av PFAS inom kommunen och vad som kan göras för att begränsa riskerna.

-Vad gör Knivsta undrar man då? I princip all information vi fått om PFAS-situationen i Knivsta är från media, framförallt UNT. Det duger inte. Kommunen behöver ta sitt ansvar och informera om vilka förhållanden som gäller här hos oss. Knivstabor har rätt att få veta vilka provtagningar som skett genom åren, vilka PFAS-ämnen som har analyserats, var proverna har tagits och resultaten av dessa. Sådana uppgifter finns redan på lite olika håll och är offentliga, men de behöver sammanställas för Knivsta och göras tillgängliga för alla. Man kan inte begära att alla ska leta efter dessa uppgifter själva i olika databaser.

Hur ligger det till med PFAS-föroreningar i Knivstas kommunala dricksvatten?
Vårt dricksvatten kommer från Norrvatten som hämtar råvatten från Mälaren, som är förorenad. Relevanta frågor som behöver få svar är:

–  Vilka nivåer har vi utsatts för historiskt och hur det ser ut idag?

–  Vad görs för att rena vårt kommunala dricksvatten?

Hur ligger det till med PFAS-föroreningar i Knivstas fiskevatten?

Har fiskar från förorenade sjöar och vattendrag i Knivsta provtagits? Enligt Livsmedelsverket bör kommunen ta reda på vilken fiske som sker i sådana vatten idag. Av försiktighetsskäl bör kommunen även se till att skyltar sätts upp som avråder från fritidsfiske i särskilt PFAS-förorenade vatten tills provtagning kan bekräfta att nivåerna är acceptabla.

Vad kan man göra själv för att begränsa exponeringen för PFAS?

Det finns bra info och vägledning på några centrala websidor, bl a Livsmedelsverket, Kemikalieinspektionen och Naturskyddsföreningen. Några kommuner, bl a Jönköping, Botkyrka och Östersund, har valt att gå ut med begränsande kostråd gällande egenfångad fisk som innehåller höga halter av PFAS. Det finns även exempel på råd till hushåll med enskilda brunnar i förorenade områden, t ex information om lämpliga reningstekniker för eget dricksvatten. Här saknas för närvarande information från Knivsta. Även upplysning om att påvisade halter inte bedöms innebära någon fara är viktigt att få i detta sammanhang.

PFAS-frågan måste prioriteras

Miljöpartiet i Knivsta anser att PFAS är en angelägen hälsoskyddsfråga som bör prioriteras och att kommunen bör redovisa situationen avseende PFAS-föroreningar i Knivsta omgående.

Partiet lämnade en motion till kommunfullmäktige med dessa krav för snart ett år sedan. Alla har rätt ett få veta och kommunen kan underlätta för oss som bor här!

Se hela motionen från januari 2024 här.

Relaterade nyheter

Knivsta, 22 december 2024

God Jul och Gott Nytt År!

Knivsta, 12 november 2024

MPs motion om Knivstas avloppsrening – så gick det

Knivsta, 22 oktober 2024

Särskilda yttranden kring Bostadspolitiskt program samt lokalisering av två nya spår

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter