Det går att genomföra nödvändiga reformer och stötta hushållen utan att äventyra svensk ekonomi. Nuvarande politik är inte ett nödvändigt ont – utan ett aktivt val av regeringen.
”Regeringen stöttar hushållen och säkrar välfärden”, skriver moderaterna Riedl och Nicholson i ett debattinlägg i tidningen Barometern den 18 december. Det är ett typexempel på nuvarande regerings kommunikation – man säger en sak, men gör tvärtom.
Region Kalmar län beräknar ett underskott på 396 miljoner kronor för 2023, och med det är man inte unika – välfärden blöder i hela landet. Nedskärningar och skattehöjningar sker nu när regeringen valt att inte inflationsjustera sina statsstöd. Sveriges kommuner och regioner signalerade behov av 28 miljarder i statsstöd för att kunna upprätthålla nuvarande välfärdskvalitet.
De fick bara 16 miljarder. Vårdpersonal varslas, anställningsstopp och regionala skattehöjningar införs. Eftersom regionernas och kommunernas finansiering vilar på inkomstskatt och statsbidrag, blir konsekvenserna av den moderatledda politiken höjda skatter för stora delar av den arbetande befolkningen. Sådan politik stöttar inga pressade hushåll.
Regeringen har under hösten argumenterat emot krisstöd till regioner och kommuner, eftersom de påstått att det skulle öka inflationen, samtidigt som man nu sänker skatten på snus och höjer ROT- avdraget. Det är fel prioritering – det är inte välfärden som ska ta smällen när inflationen bekämpas. Inte heller lyckas regeringen med sin inflationspolitik – i övriga Europa och i USA har inflationen fallit mycket snabbare än i Sverige.
Det är extremt viktigt att stoppa gängvåldet. Moderaterna beskriver en satsning gentemot socialtjänsten, men nämner inte att konsekvensen av de uteblivna statsstöden till kommunerna hämmar det förebyggande arbetet mot gängrekrytering.
Regeringen gör också historiska nedskärningar inom klimat och miljö. Istället för omställning låser man in oss i fortsatt beroende av skurkstaters olja och minskar skyddet av vår gemensamma natur. Det är viktigt att veta att reformutrymme finns. Det statliga budgetöverskottet var 164 miljarder kronor föregående år och statsskulden historiskt låg. Det är inte inflationen, utan regeringens prioriteringar som slår mot välfärden 2024.
Annika Carlsson Wistedt (MP)
Martin Arvidsson (MP)
Martin Westling (MP)