Policy för sociala medier
Miljöpartiet i Kalmar län har antagit en policy för sociala medier (vid Regionledningsmöten 20 maj och 12 augusti år 2012.)
Introduktion
Föreliggande policy berör sociala medier. Sociala medier definieras här som:
Ett samlingsbegrepp för internetbaserad kommunikation där social interaktion snabbt kan ske genom att användarna skapar innehåll och kommentarer. Hit hör Facebook, Twitter, bloggar, andra diskussionsfora och sociala nätverk.
Sociala medier används av allt fler människor som upptäckt vilka möjligheter dessa medier kan erbjuda. Det är självklart önskvärt att så många gröna som möjligt deltar i det politiska samtalet på Internet, där kommunikation kan ske snabbt, enkelt och billigt. Miljöpartister behöver vara aktiva på nätet och använda en mångfald kanaler för att berätta om gröna idéer.
Det finns emellertid även negativa aspekter av sociala medier. En av dessa handlar om nätets anonymitet. Vem är avsändaren? Hur kan mottagaren definieras? Vid direktkommunikation tänker man kanske i större utsträckning på ordval och budskap. Då kontrollen på nätet är obefintlig, måste var och en vara extra uppmärksam på vad som skrivs om miljöpartiet, gröna politiker och hur. Detta är omständigheter som innebär att vi som parti behöver lyfta hur vi bör uppträda på Internet så att vi inte oavsiktligt sårar någon individ och hennes integritet eller förmedlar en negativ bild av partiet, t ex genom att sprida osanningar.
Syfte
Policyn är tänkt att vara en hjälp och ett stöd för publicering på webben, så att varumärket "MP i Kalmar län" skyddas, partiets anseende inte allvarligt skadas och enskilda individers integritet värnas.
Riktlinjer och råd
Utgångspunkten vid all webbpublicering är att allt är tillåtet som inte kränker enskilda individer eller partiets anseende. Kränkningar kan bestå av förtal, personliga angrepp eller förolämpningar. En grövre form av kränkning utgörs av diskriminering, vilket är åtalbart. (Se vidare de sju diskrimineringsgrunderna: http://www.do.se/sv/Fakta/Diskrimineringsgrunderna/).
Personuppgiftslagen definierar inte entydigt vad en kränkning är. Om du är osäker på om det du vill publicera kan såra eller inte, avstå från att göra ditt inlägg publikt.
Självklart får man heller inte bryta lagstiftning om uppvigling, hets mot folkgrupp, barnpornografi, olaga våldsskildring eller upphovsrätt.
För att respektera upphovsrätten och tredje mans rättigheter är det viktigt att ange källor. Miljöpartiets logotype ska inte användas i privata sammanhang.
Tänk på att allt som publiceras på nätet är offentligt för vem som helst att ta del av och att allt material finns kvar för alltid.
Var saklig, tydlig, ärlig och transparent när du informerar om miljöpartiets politik. Ägna dig inte åt personangrepp gentemot andra gröna politiker eller politiker från andra partier. Använd ett vårdat språk och undvik svordomar. Du representerar partiet och är dess ansikte utåt! Av vårt partiprogram framgår att en politiker ska ha hög moral, hålla sig till sanningen, inte förvränga fakta och i debatter argumentera i sak och undvika personangrepp.
Skydda konfidentiella interna uppgifter om partiet och om enskilda individer och tänk igenom innan publicering hur kommentaren eller informationen kan uppfattas och användas samt i vilka syften.
Ord kan uppfattas olika – det som är "normalt uttryckssätt" för en person kan av andra uppfattas som mycket "personligt kränkande" – undvik därför ord som kan tänkas missuppfattas och försök se till helheten i inlägg.
Om man blir upprörd är det bra om man väntar några timmar med att skriva – det som skrivs i "stridens hetta" blir oftare kränkande och onödigt aggressivt.
Vill man framföra personlig och känslig kritik, bör den framföras direkt till berörda och inte i ett offentligt forum.
Följ upp de kommentarer som kan göras av andra personer på de inlägg du gör och ta om möjligt skyndsamt bort dessa om de kan bedömas vara kränkande eller osanna.
Upptäcker du att felaktigheter om miljöpartiets politik cirkulerar i sociala medier, bör du uppmärksamma rätt person på dessa.
Arbetsgång om riktlinjerna ovan inte beaktas
Förhoppningsvis räcker det med att den som först upptäcker en felaktighet och påtalar detta till den eller de som berörs, för att inlägget ska tas bort eller, om detta inte är möjligt, åtminstone dementeras och frågan därmed vara utagerad. Om inte detta sker eller överträdelser upprepas, måste andra åtgärder vidtas.
Om ovanstående riktlinjer inte beaktas bör ansvarig, såsom ordförande i lokalavdelning, ta upp samtal med den som bryter mot riktlinjerna för att informera om önskat förhållningssätt, samt om möjligt informera också dem som läser materialet där det ligger utlagt, om att materialet inte är i överensstämmelse med partiets etiska regler.
Behöver man lokalt stöd i denna uppgift eller om åtgärden inte ger resultat, bör regionens AU och regionombud kontaktas för att klargöra förväntat förhållningssätt.
Om personen innehar regionala uppdrag, kan även den regionala valberedningen inkluderas om ingen förbättring sker. Uppdragen tas då upp för diskussion och beaktande. Även möjligheten för framtida nomineringar till uppdrag kan påverkas negativt av individens uppträdande i sociala medier.
Sker, trots upprepade samtal och påpekanden, ingen samsyn om hur man bör uppträda i sociala medier, kan vid fortsatta överträdelser även representant från MP riks kontaktas för ytterligare samtal och medling, med eventuella beslut om vederbörliga åtgärder från nationell nivå som yttersta åtgärd.
REFERENSER
Datainspektionen. 2010. Personuppgifter i sociala medier.
Diskrimineringsombudsmannen. http://www.do.se/sv/Fakta/Diskrimineringsgrunderna/ Publicerad: 2009-09-10.
E-delegationen. 2010-12-30. Riktlinjer.
Miljöpartiet. Etiska regler för GITTAN. Antagna av PS-mötet 26-27/2 2000.
Miljöpartiet. 2006. Partiprogram.
Skolverket.http://www.skolverket.se/skolutveckling/itiskolan/kollakallan/saker/reportage/2011/pul-1.153138 Sidan senast uppdaterad 2012-03-20.
Socialwebb. www.Socialwebb.se: http://socialwebb.se/foretagande/16-punkter-i-en-social-media-policy-enligt-advokaten/ Sidan läst 12-05-01.
Svenska kyrkan. 2011. Policy för användning av sociala medier i tjänsten